Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
hvor mye vann fordamper i døgnet
Hvor mange liter vann fordamper pr. døgn fra et utendørs svømmebasseng som er 40 m2 og utetemp. er ca 30-35 grader C i
skyggen
M. (25.07.2006)
Svar:
Til dette har vi mye god teori i forhold til avdamping fra innendørs basseng med stille overflate, og vi skal se at denne teorien bare gir 1/4 så stor avdamping som du faktisk måler (!)
I varmeteorien skilles det mellom fordamping og fordunstning. fordamping skjer ved væskens kokepunkt, mens fordunstning skjer ved lavere temperaturer enn kokepunktet. Som kjent kan vann gå over til damp direkte fra sne-/is-tilstanden, fra vått tøy på tørkestativet - og også fra overflaten til et basseng - og dette kalles da fordunstning. I dagligtale brukes vanligvis "fordamping" om alt sammen.
Faktorer som bestemmer fordunstning:
- Vannflatens areal
- Vanntemperatureren
- Lufttemperaturen
- Lufthastigheten over bassenget
- Luftas vanndampinnhold
- Vått areal utenom vannflaten
- Sprut fra våte kropper
Her kan vi ta utgangspunkt i at relativ luftfuktighet (RF) er 40%, at lufthastigheten over bassenget er 0,15 m/s (~vindstille) og gjennomsnittet for lufttemperaturen over døgnet. Videre kan vi anta at bassengtemperaturen etter hvert blir den samme som gjennomsnittlig lufttemperatur over døgnet ("Tregheten" i vanrmebalansen til vannet sørger for dette), og her prøver vi oss med snitt-temperaturen 26 grader C.
Fra tabellverket finner vi da ut at det skal fordampe 191 gram pr. time fra hver kvadratmeter stille vannoverlfalte. (RF 40%)
Da er det 0,191 kg * 24 timer * 40 m2 ikke gir mer enn knappe 200 liter avdampet vann...
Siden bassenget her ikke er innendørs med stille, uberørt overflat og det slett ikke er vindstille alltid, så kommer alle de andre faktorene tungt inn i bildet:
Blant annet øker fordunstningen med 50% ved aktiv lek i abassenget og på gangarealer rundt bassenget. (Dette siden vannet da får mye større overflate, samt "hjelp" fra varme kropper)
Er det ikke vindstille men litt god bris, øker avdampingen betraktelig, og direkte solinnstråling spiller også inn. (Tenk på husmødrene som snakker om "god tørk" når sommervinden blåser og "dårlig tørk" i vått og stille vær)
Kanskje kan det også være en mindre lekkasje i bunnventilen i bassenget?
Uansett får man det beste resultatet ved å måle reduksjonen i vannstand fra dag til dag, og gange med arealet på bassenget.
(Volumet finnes da ved å multiplisere arealet (i m2) med høyden (i meter) slik at man får et svar i kubikkmeter. Antall liter finnes ved å gange antall kubikkmeter med 1000.)
Med vennlig hilsen
Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (09.08.2006)