Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Fornybar energi

hei jeg har et prosjekt på skolen og derfor har jeg en del spørsmål til deg:
1 vet du om fordeler og ulemper med fornybar energi og Ikke-fornybar energi?

2 også må jeg ha litt info om bærekraftig utvikling.

3 hvor mye energi Norge produserer importerer og bruker.
håpe at du kan svare fort;)

R.K. (30.10.2006)

Hei:o)

Vi går ikke inn og svarer direkte på slike oppgaver, men jeg har under gitt deg noen ideer om svar og hvor du kan finne mer informasjon.

Fornybare energikilder er kilder som stadig fornyes uten at det går for lang tid, slik at vi kan nyttiggjøre den samme energien i løpet av en menneskealder eller kortere tid.

Noen av disse energikildene får vi mer eller mindre konstant tilførsel av, som f.eks solenergi (nyttigjøres i solceller og solfangere) og vindenergi (vindmøller).

Vannkraften fornyes helt eller delvis hvert eneste år, avhebngig av hvor mye nedbør som faller i forhold til produksjonen.

Andre kan bruke lenger tid på å fornyes, som bioenergi (trevirke og annet plantemateriale). Sager vi opp skog til ved, fornyes den ikke før mange år er gått, men sager vi med fornuft, vokser det opp like mye hele tida som det vi bruker. Vi sier derfor at den er betinget fornybar.

Andre fornybare energikilder er tidevannsenergi, energi i havstrømmer, bølgeenergi, saltgradienter (osmotisk energi der ferskvann møter saltvann) og geotermisk energi (jordvarmeenergi).


Vi kaller dem ikke-fornybare fordi det har tatt naturen millioner av år å lage dem.De ligger lagret i jorda. Så når vi har brukt opp dem, sier det seg selv at det vil ta alt for lang tid å lage nye. Noen av kan vi riktignok lage selv, ved hjelp av kjemiske prosesser. Men vi vil aldri klare å lage nok.

De fleste ikke-fornybare energikilder kan også kalles fossil energi. Dette er olje, naturgass og kull, som er rester etter planter og dyr som levde for flere millioner år siden.
Atomenergi er også en ikke-fornybar energikilde. For å lage atomenergi trenger vi uran, et metall som det finnes mye av på jorda, men som heller ikke varer evig.
De ikke-fornybare energikildene forurenser ved at de slipper ut mye CO2 og er derfor hovedårsaken til den økte drivhuseffekten på jorda.

Les mer om hver enkelt her: http://www.regnmakerne.no/regnmakersidene/content.ap?thisId=216&language=0


Netto innelands energibruk i Norge i 2005 var 225 TWh.

Lykke til!

Hilsen Line C. Larsen

Svartjenesten enova (31.10.2006)

Alle spørsmål og svar