Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Miljøproblema

Kva slags Miljøproblema oppstår når vi bruker olje, gass og kol.

A.S. (16.01.2007)

Hei Andrea!

Det som nå ser ut til å være de alvorligste problemene med all vår bruk av olje, gass og kull, er utslippene av CO2.

Olje, gass og kull kaller vi ofte "fossilt" brensel. Dette fordi disse er dannet av døde planter og dyr for millioner av år siden, og som jordskorpa har "pakket unna".

En av de viktigste byggesteinene i planter og dyr er KARBON. Når man brenner ved, er det karbonet i veden som reagerer med oksygen i lufta slik at det blir avgitt varme (altså energi). Karbonet og oksygenet går da sammen til CO2, mens hydrogenet i veden og oksygen fra lufta sammen danner vann (H2O). Det er aller mest nitrogen i lufta (79%), og derfor dannes mye NO eller NO2 når man brenner noe. Disse er kjent som "nitrøse gasser" (altså nitrogenholdige gasser) eller NOx (x'en angir at man har flere valg for antall oskygenatomer).

DRIVHUS-EFFEKTEN
CO2-nivået i lufta rundt jorda er med på å bestemme hvor mye av solenergien som treffer kloden, som skal "bli værende" på jorda - i form av varme.

Sola sender ut energi i form av kortbølget sollys (som er elektromagnetisk stråling med svært kort bølgelengde). Når disse treffer stoffer på jorda, går mye av energien over til varme. Varmen stråles så ut fra stoffene som varmestråling - med lang bølgelengde. Disse lange bølgene kommer ikke like lett ut av atmosfæren som de korte kom inn, og her er CO2 med å reflekterer de lange varmebølgene tilbake til jordskorpa. Dermed holdes mer av varmen fast, og hele jorda blir varmere.

Det er dette vi kjenner som drivhuseffekten. I et drivhus kan vi faktisk se at de korte bølgene kommer inn, siden dette er sollyset vi ser gjennom drivhusglasset. Selv om vi ikke kan se at de lange varmebølgene "fanges", kan vi godt kjenne at det blir varmt der inne! (De lange varmebølgene kan ikke øyet se.)

I utgangspunktet er karbon-nivået på kloden og i atmosfæren i balanse, i et karbonkretsløp. Når vi bruker fossil energi, tar vi i bruk karbon som var "tatt ut" av kretsløpet og lagret i jordskorpa. Dermed kommer "gammel" karbon på nytt inn i kretsløpet og øker CO2-nivået i atmosfæren i forhold til det gamle balansepunktet. Dermed øker oppvarmingen av kloden.

SUR NEDBØR
I tillegg får man store mengder med syredannende gasser, spesielt ved brenning av kull og olje. (Gass er mye "snillere" her). Olje og kull inneholder større eller mindre mengder svovel og klor, og når disse stoffene er med i forbrenning så dannes det svovelsyre og saltsyre. I tillegg dannes det betydelige mengder NOx ved brenning av kull og olje. (Her dannes det 80% mindre NOx ved brenning av naturgass enn ved brenning av olje.)
Denne syredanningen får vi til slutt i hodet som sur nedbør, som igjen utgjør et betydelig miljøproblem.

SMOG
I tillegg slippes det ut små "røyk"-partikler når man brenner olje og kull (nesten ingenting fra gass), og spesielt ille er dette fra kull.
Dette danner en ganske "skitten" luft i store byer, og noen steder opptrer dette som ei slags røyk-tåket, kjent som "smog" (smoke+fog) når været legger til rette for det. (Spesielt var denne ille i England på 1800-tallet, og mange steder i Kina opplever man det samme i dag)


Det ble kanskje mye vanskelig her, men få gjerne hjelp av en lærer eller en voksen når det er ting du ikke skjønner. Du kan også gjerne be oss om nærmere forklaring på detaljer som er vanskelig å forstå.

Med hilsen
Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (17.01.2007)

Alle spørsmål og svar