Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
vindmøller
hei. må bare si at dette er en kjempefin side! men kan du fortelle meg nøyaktig hvordan en vindmølle funker?
K. (29.01.2007)
Svar:
Hei Kaia!
Dette har vi svart Bendik tidligere:
"Kort fortalt sørger vindmølla for at bevegelsesenergien i lufta (vinden) blir omformet til elektrisk energi.
Dette skjer ved at vinden skyver rundt vindmøllebladene, som sitter fast i en aksling. I andre enden av akslingen sitter en elektrisk generator. (det kan evt. være noen tannhjuloverføringer /gear i mellom). Dermed drives den elektriske generatoren rundt av vinden.
Når man driver rundt en elektrisk generator, vil den omforme rotasjonsenergien fra drivasklingen (via elektromagnetisk energi i generatoren) til elektrisk energi i ledningene fra generatoren.
Prinsippet er i grunn det samme som for et vannkraftverk, bare at der det vannet som driver rundt et vannhjul (turbin) som sitter på samme aksling som generatoren."
Et annet svar på spørsmålet:
"Vet du om man kan gå inni en vindmølle? er den stor nok til det. jeg mener det rommet der hvor det er gear osv..hmm"
(23.01.2006)
"Hei!
Du kan vanligvis gå inn i den lange søyla som selve møllehuset og propellbladene er koblet på toppen av.
Ofte vil det være stige eller heis inne i møllesøyla, som bringer deg opp til møllehuset. Selve møllehuset (generator/gear-huset) inneholder akslingen som propellbladene er fast i, vanligvis noe gearutvekslinger samt selve generatoren som produserer strømmen. Med alt dette på plass, er det ikke plass til å gå inn i generatorhuset. Man kan "mekke" på dette fra utsida, eller man må koble fra og løfte ned "hele stasen" for større vedlikeholdsarbeid. "
Du kan se en liten film om vindkraft på http://www.kraftskolen.no/filmer_oppgaver.html
(film 11)
Her får du mange andre gode forklaringer på energispørsmål også.
(Det finnes mer avanserte problemstillinger rundt synkrone og asynkrone generatorer, likeretting, vekselretting og tilpassing til nettfrekvens, men da er man over på ingeniør-spørsmål.. :-)
Med vennlig hilsen
Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (29.01.2007)