Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Meg igjen:O

Lurer på litt mere jeg:P...
Hva er en turbin og hvordan virker den?
Kan du si minst 10 forskjellige former for kraftverk og ulemper for naturen med dem?

S.I. (29.01.2007)

Hei Susanne.

I dag brukes dette prinsippet til å lage strøm i vannkraftstasjoner:
Vannhjulet går rundt ved at en vannstråle treffer hjulet. I en kraftstasjon kalles vannhjulet for en turbin. Turbinen er driver en dynamo eller generator. Her blir energien i vannstrålen gjort om til elektrisk energi, eller strøm. Fra kraftstasjonen går strømmen ut i kraftledninger til de som bruker strømmen.

Turbintyper for vannkraftanlegg

I prinsippet kan en dele inn turbiner i to hovedtyper:

1 - Fristråleturbin
En fristråleturbin (partialturbin, impulsturbin) har skovler. Vannet blir ledet i flere stråler (2-6) mot skovlene i turbinen.

Pelton-turbin er stort sett den eneste typen fristråleturbin som er i bruk i norske vannkraftanlegg. Dette er den vanligste turbintypen i høytrykksanlegg. Her utnyttes vannets trykk ved at turbinhjulet drives med vannstråler med høy hastighet, men med relativt liten vannmengde. Typiske Peltonturbiner benyttes ved fallhøyder på 500 - 1300 meter.

2 - Fullturbin
En fullturbin er kjennetegnet ved at hele vannveien er fylt med vann. Flere turbintyper er i bruk, og en velger type turbin etter blant annet fallhøyde og vannmengde.

Francis-turbin brukes ofte ved fallhøyder fra 30m til 600 m. Denne turbinen har skovler på samme måte som Pelton-turbinen, men forskjellen er at i en Francis-turbin går alt vannet samlet inn på skovlene og ikke via strålerør.

Kaplan-turbin blir ofte brukt ved fallhøyder opp til 30 m., og ved store vannmengder slik som i elvekraftverk. Kaplan-turbinen har ikke skovler, men en "propell" som blir drevet rundt av vannføringen.


Når det gjelder kraftverk så fins det mange ulike, slik som vannkraftverk, tidevannskraftverk, kjernekraftverk, bølgekraftverk osv.

På www.energifakta.no finner du masse stoff om dette.

Lykke til!

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (30.01.2007)

Alle spørsmål og svar