Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

olje

kordan får vi tak i olje?

kordan vert olje omdanna til alle dei produkta vi vil ha?

ka vert gjort for å unngå skadar på miljøet

T.K. (14.03.2007)

Hei Trygve!

Olje er en væske som er dannet av organisk materiale. Den oljen som blir funnet f.eks.i Nordsjøen i dag har blitt til av plante- og dyrerester som har ligget under havbunnen helt siden tidligere geologiske perioder. Vi pumper den nå opp till overflaten og bruker den til mange ting.

Oljen blir behandlet i et raffineri for å danne de produkter vi vil ha. Her blir oljen raffinert, eller skilt ut i ulike produkter som f.eks. fyringsolje, parafin, nafta, bensin, propan og butan. Deretter kan en skaffe fram ulike andre produkter, som f.eks. plast, nylon, syntetisk gummi og andre kunststoffer, og til framstilling av maling, bare for å nevne noe.

Oljen har skadelige effekter på miljøet, både vid uhell vid transporter og vid bruk av den. Du kan lese litt mer om sikkerheten vid transport på oljetankers her: http://no.wikipedia.org/wiki/Oljetanker
For å minimere de skadelige effektene ved bruk av olje prøver man å effektivisere bilmotorer, oppvarmingsanlegg og annet som har olje som brensel. Man prøver også å skifte til andre brensler som er mindre skadelige for miljøet.

Håper du fikk svar på dine spørsmål!

Hilsen,
Mikael af Ekenstam

Svartjenesten enova (16.03.2007)

Alle spørsmål og svar