Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

mangel av vann og energikilder

Hvorfor er det mangel av vann og energikilder i de fattige landene?

N.N (25.04.2007)

Hei!
Vannmangel kommer ofte av langvarig tørke, nedhugging av skog med påfølgende ørkendannelse, drenering eller bortledning av store vannmengder til irrigasjonsanlegg (vanningsanlegg) - eller rett og slett for mange som skal ha vann i forhold til hvor mye som er tilgjengelig.
I tillegg er problemet med forurenset vann økende, spesielt med tanke på at samme vannet i tett befolkede områder passerer gjennom mange mager på sin ferd nedover langs et vassdrag.
På toppen av dette har de menneskeskapte klimaendringene antakelig skylden for økt tørke.

Energikilder er det ikke nødvendigvis mangel på, selv om et land er fattig. Et land som Nigeria har eksempelvis enorme oljeressurser. Men det er slett ikke altid en naturrssurs kommer de som bor nærmest ressursen tilgode.

Her er det bare å se på historien for klassisk kolonipolitikk:
Kapitalsterke utenlandske firma, eller aller helst kolonimakten selv (England, Spania, Portugal, Tyskland, Nederland, Italia, Japan, Kina) hentet ut naturressursene, mens det stort sett ikke ble levnet igjen annet enn "knapper og glansbilder", samt ulempene med miljøinngrep ("regninga") til de kolonisert landene.

Dette finner man fortsatt igjen i klassiske U-land, men nå er det stort sett den globaliserte storkapitalen som står for høstingen av ressursene.

I et land som Norge finner man klare paralleller til dette hvis man ser på de enorme naturressursene i form av fisk, kraft, olje og gass - som tilligger Kyst-Norge fra Rogaland og nordover til russegrensa:
Størsteparten av rikdommene disse naturressursene innbringer havner ikke hos de som har ressursen utenfor sin stuedør, men de havner på Østlandet der "sentralmakten" holder til.

Kun en beskjeden andel av kraftmilliardene som Statkraft tjener inn, havner i lokalsamfunnene der ressursen hentes (med unntak av der man tidlig var etablert lokalt og tok kontroll over krafta - og hvis man ikke idag har solgt den pga. dårlig kommune-/fylkesøkonomi). Stakrafts hovedkontor ligger i Oslo, og staten som eier henter ut det meste av overskuddet til statskassa. Deretter gjøres de største investeringene via statskassa nettopp på Østlandet.

Den store, havgående (langveisfarende) fiskeflåten henter det meste av fiskeressursene mens den lokale kystflåten og fiskemottakene sliter i motbakke.
En svært liten prosentandel av verdiskapningen på f.eks. Snøhvitfeltet vil havne i Finnmark.
Og så videre..

Slik bidrar verdensøkonomien til å skjevfordele ressursene - spesielt i fattige land, men altså også i rike land.


Kanskje kan dere bruke dette noe vinklede svaret med en del påstander til en debatt i klassen? (hvis du er skoleelev)

Lykke til!


Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (27.04.2007)

Alle spørsmål og svar