Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Et par spørsmål!
Hei, har muntlig eksamen og har et par spørsmål som jeg grubler over. :D
Noen tips til alternative kilder? (Fornybare og ikke fornybare)
Hvilket av disse alternative kildene er det lurt å satse på?
Hvordan fungerer et vannkraftverk?
Hva er det som er lurt å satse på i fremtiden, når olje, naturgass og kull tar slutt (mindre tilgjengelig)?
Hvor mye av solenergien som kommer fra sola treffer jorda? (prosent?).
Er det lurt å satse på alger og Thorium i fremtiden? Erstatter for olje?
Tusen takk!
N.A. (05.06.2007)
Svar:
Hei Nasir Amin!
Skal prøve å ta spørsmålene noenlunde i rekkefølge:
- Alternative energikilder er i hovedsak energi fra vind, havstrømmer/bølger og sola, samt bioenergi. I tillegg hydrogen (men den må først produseres ved hjelp av annen energi.
Det kan være lurt å satse på alle disse energikildene, men solenergi i form av solcelleanlegg for strømproduksjon og solfangeranlegg for oppvarming av vann, f.eks. i fjernvarmeanlegg er gode prosjekter ettersom de ikke produserer noen form for støy, eller betyr kontroversielle inngrep i naturen, slik som f.eks vindkraft gjør.
En bør etter min mening satse mye på hydrogen som drivstoff i samferdsel, spesielt om en kan bruke solenergi til å framstille stoffet. Hydrogen slipper kun ut vanndamp.
Om vannkraftverk kan du lese på http://no.wikipedia.org/wiki/Vannkraftverk
Lenge før de fossile brenslene tar slutt må en satse på en overgang til mer miljøvennlig energi, ellers vil den globale oppvarmingen skyte slik fart at den er vanskelig å snu. Dersom en klarer å skaffe kjernekraft ved hjelp av thorium, er dette mye sikrere enn ved bruk av anriket uran, men ikke uten problemer.
Når det gjelder alger som energikilde vet jeg lite, men kanskje kan det være mye å hente her?. Litt om dette på http://e24.no/naeringsliv/article1677810.ece og på http://www.tu.no/natur/article63861.ece. Algene kan forresten også brukes til å fremstille hydrogen. Se http://www.bellona.no/norwegian_import_area/energi/hydrogen/16141
Det er en forsvinnende liten brøkdel av en promille av solenergien som treffer jorda. Likevel utgjør energien 15000 ganger mer energi enn forbruket i dag. Det er en av grunnene til at solenergien er så interessant.
Hilsen
Kåre J PettersenSvartjenesten enova (05.06.2007)