Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Energi i mat

Hei! bare lurer på noe. Håper dere kan svare så fort som mulig .

1)Hva skjer med energien når vi spiser maten?
2)Hva bruker kroppen energien til?
3)Hva slags andre måleenheter enn Joul (J) er det?

S. (03.09.2007)

Svar:

Hei Stine

1) Det er en viktig lov i naturen som sier at
"Energi kan aldri bli borte, og heller ikke oppstå fra ingen ting. Energi kan bare OMFORMES - fra en form til en annen."
Når vi spiser maten, blir energien med inn i vårt fordøyelsessystem - siden den ligger (kjemisk) lagret i maten.

2)I kroppen vår skjer omformingen ved at energien i maten forbrennes av cellene i kroppen. Da går energien over til varme (slik at vi holder oss varme), til å bygge opp cellene (slik at vi vokser, eller for å erstatte celler som dør) - samt at noe energi gjerne lagres som fett i kroppen.

3) Det finnes flere andre måleenher for energi, men Joule er det standardmålet man er blitt enig om i SI-systemet.

De andre måleenhetene som du kanskje kjenner best, er "kalorier" eller "kilo-kalorier" (forkortes "cal eller "kcal", og selvfølgelig kilo-watt-timer (forkortes "kWh")
"Kilokalorier" brukes særlig om energi i mat, mens "kWh" særlig brukes om elektrisk energi (f.eks. på strømmåleren og på regninga fra everket).

Se mer om energi og måle-enheter på
http://no.wikipedia.org/wiki/Energi

Håper du finner ut av det!


Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (04.09.2007)