Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Energi i mat

Hei! bare lurer på noe. Håper dere kan svare så fort som mulig .

1)Hva skjer med energien når vi spiser maten?
2)Hva bruker kroppen energien til?
3)Hva slags andre måleenheter enn Joul (J) er det?

S. (03.09.2007)

Hei Stine

1) Det er en viktig lov i naturen som sier at
"Energi kan aldri bli borte, og heller ikke oppstå fra ingen ting. Energi kan bare OMFORMES - fra en form til en annen."
Når vi spiser maten, blir energien med inn i vårt fordøyelsessystem - siden den ligger (kjemisk) lagret i maten.

2)I kroppen vår skjer omformingen ved at energien i maten forbrennes av cellene i kroppen. Da går energien over til varme (slik at vi holder oss varme), til å bygge opp cellene (slik at vi vokser, eller for å erstatte celler som dør) - samt at noe energi gjerne lagres som fett i kroppen.

3) Det finnes flere andre måleenher for energi, men Joule er det standardmålet man er blitt enig om i SI-systemet.

De andre måleenhetene som du kanskje kjenner best, er "kalorier" eller "kilo-kalorier" (forkortes "cal eller "kcal", og selvfølgelig kilo-watt-timer (forkortes "kWh")
"Kilokalorier" brukes særlig om energi i mat, mens "kWh" særlig brukes om elektrisk energi (f.eks. på strømmåleren og på regninga fra everket).

Se mer om energi og måle-enheter på
http://no.wikipedia.org/wiki/Energi

Håper du finner ut av det!


Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (04.09.2007)

Alle spørsmål og svar