Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Energi og miljø i Danmark.
Hei
Jeg lurte på hvordan kraft verk de bruker i Danmark, jeg veit de bruker Vindkraft, men de bruekr veld noe mere ? Er Vindmøller skadlig for naturen ? Forurenser det mye ? Hva kan man gjør for at det ikke skad eller forurenser, hvis det gjør det ? Og de samme spørsmålene til de energien hvis det var det i Danmark ?
A.M. (04.09.2007)
Svar:
Hei!
I Danmark har man som vi kan skjønne, ikke noe vannkraft å utnytte. Derfor bruker man i stedet varmekraftverk av forskjellige typer. I et varmekraftverk koker man vann slik at en (høytrykks eller lavtrykks) dampturbin kan drive den elektriske generatoren og produsere strøm.
Alternativt bruker man en gassturbin.
Mer om disse, se:
http://no.wikipedia.org/wiki/Dampturbin
http://no.wikipedia.org/wiki/Gassturbin
Man kan strengt tatt koke vann med hva som helst, men det som er mest vanlig er kull, gass og olje.
I Danmark vil du for det meste finne kullkraftverk og gasskraftverk (som de heter når de er fyrt med kull eller gass).
Felles for alle disse er at de bruker fossile brensler, som sender CO2 ut i atmosfæren som egentlig skulle være gjemt bort i jordskorpa "til evig tid".
Det er dette som har ført til den globale oppvarmingen gjennom det siste århundret.
I andre land (f.eks. England, Sverige og Finland) bruker man i tillegg kraftverk der man spalter uran for å utvikle varme. Da kalles kraftverket "atomkraftverk".
Atomkraftverk slipper ikke ut klimagasser. Her får man istedet radioaktive restprodukter som må håndteres forsvarlig noen tusen år før de blir ufarlige. De største problemene med atomkraftverk får man først når man mister kontroll på kjernereaksjonene. Her kjenner vi Tsjernobyl-ulykken som den virkelig store kjernekraftulykken.
Rundt 10% av strømmen i Danmark kommer fra vindkraftverk. Vindkraftverk utnytter en natrulig energikilde som ikke brukes opp. Den kalles derfor for "fornybar energi". Det slippes heller ikke ut CO2 eller andre klimagasser fra vindkraftverk - så slik sett er dette svært miljøvennlig energiproduksjon.
Derimot følger det problemer med støy, isdanning og estetisk forurensing med vindmøller - i tillegg til kollisjoner mellom møllene og fugler.
For å finne ut mer om dette, kan du f.eks. se på siden til aksjonen for å verne kysten mot storstilt utbygging av vindkraft: http://www.vernkysten.no/
Alternativt kan du søke etter artikler fra norske aviser med f.eks. søkeordet "vindkraft".
Håper dette var svar de fleste spørsmålene dine.
Mvh Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (05.09.2007)