Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Spørsmål:

vi har prosjekt i fordypning i vindenergi..
1.) bør norge satse på vinenergi, eller holde seg til vannenergi??
2.)hvordan er prosessen med å få strømmen ut på strømnettet??

takker for svar.

A. (13.09.2007)

Svar:

Hei Ane!
1)
Om Norge bør satse på vindenergi eller satse på vannkraft, er i høyeste grad et politisk spørsmål som noen vil svare "ja" på, mens andre vil svare "nei".

Stortinget har bestemt at det skal satses på både vannkraft og vindkraft, og staten deler ut pengestøtte til bygging av 3 TWh vindenergi de nærmeste årene.
(3 TWh er en energimengde som tilsvarer ca 2,5% av årsproduksjonen til alle norske vannkraftverk. Årsproduksjonen er ca. 120 TWH)

2)
Prosessen med å få strøm ut på nettet:
Alle norske kraftverk (pluss de sveske og finske!) går helt i takt, fordi de er koblet elektrisk sammen på det samme elnettet. På kraftspråket heter dette at "det nordiske nettet har felles frekvens".

Skal man levere kraft inn på nettet, må kraftverket jobbe sammen med alle de andre og kan ikke forsøke å gå i sin egen takt. Store kraftverk vil levere inn mye "drakraft" til systemet, mens små kraftverk leverer mindre.

For vindkraftverk blir dette ofte ei ekstra utfordring - siden man ikke kan stole på nårtid vinden er der og når den plutselig forsvinner. (Vann har vi jo lagret i store mengder på fjellet, slik at vi selv kan bestemme når vi vil åpne og stenge "krana" til krafverket.

Vindkraftverk vil oftest først lage likestrøm (som i batterier) og deretter lage vekselstrøm som følger takten (frekvensen) til hovednettet. (Dette gjøres v.hj.a. komplisert likeretter/vekseleretterteknikk og kraftelektronikk som vi ikke sier mer om her.)

Hvis du har forsøkt å kjøre tandemsykkel eller kan tenke deg hvordan dette foregår, så skjønner du at begge på sykkelen må trø hvert sitt sett pedaler like fort rundt.
Selv om de trør like fort, er det ikke sikkert de trør like fort. Hvis de har bestemt seg for at de skal holde jevn hastighet, merker fort den ene at det blir tyngre å trø hvis den andre slakker av.

Det nordiske elnettet kan sammenlignes med en lang kjempesykkel som det sitter 1000 syklister på. Om noen tar seg en liten pause nå og da, merkes dette lite i den store sammenhengen. Hvis for mange eller alle eller de aller største tar pause samtidig, kan hele systemet (den store "sykkelen") stoppe opp.

Håper noe av dette var svar på dine spørsmål.
Hvis ikke kan du kontakte oss på tlf 800 49003 eller sende inn flere spørsmål.

Ha ei fin helg!

Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (14.09.2007)