Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

mat og forurensing

Hvilken mat bidrar til minst utslipp og forurensing? Rødt kjøtt, hvitt kjøtt, kål, ris eller andre grønnsaker? Man hører så mye forskjellig, det er vanskelig å vite hva man bør velge med hensyn til kloden.

M.G. (24.09.2007)

Hei Mari.
Så vidt vi skjønner, er svaret at HVITT kjøtt er mest miljøvennlig av de to kjøttsortene.
(men hva vet vi; vi er bare energirådgivere:-)
Her var det visst Åslaug Haga trakket i salaten og proklamerte det motsatte.

Grønnsaker og ting som vokser i jorda er generelt det mest miljøvennlige man kan spise. Hvilke graderinger som finnes innad blant disse, aner ikke vi her hos oss.
Men det er kjent at enkelte planter, som f.eks. kaffe og tobakk er mer krevende for jordsmonnet enn andre vekster.

Tar du en kikk hos eksempelvis Grønn hverdag, har de langt mer utførlige forklaringer der.
Start f.eks. med denne artikkelen:
http://www.nettavisen.no/miljo/article1306189.ece
og følg lenken til Grønn hverdag.

(Send oss gjerne beskjed om hva som er 10-på-topp blant miljøvennlig mat.)
Vi håper flere enn deg tar på alvor at man også (og kanskje først og fremst) må gjøre noe med sitt eget personlige forbruksmønster, hvis vi sammen skal få til forandringer.
Lykke til med miljøkampen!


Med vennlig hilsen
Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (02.10.2007)

Alle spørsmål og svar