Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Trasformator
Hei! Hvordan virker en transformator?
V. (07.01.2008)
Svar:
Hei Viktoria!
Ordet "transformere" betyr "omforme", og en elektrisk transformator kan omforme strøm og spenning fra ett nivå til et annet.
Virkemåten til en transformator kan være litt vanskelig å forstå, bl.a. siden den gjør bruk av den usynlige kraften magnetisme. I tillegg er den en elektrisk maskin helt uten bevegelige deler og som er avhengig av vekselstrøm for å fungere.
Først må vi ta en liten runde om magnetisme:
Et forsøk dere kanskje har gjort på ungdomsskolen er å lage en magnet med å bruke ei ledning, et vanlig batteri og en spiker:
Surrer man ei ledning rundt en spiker og kobler ledningsendene til et batteri, vil spikeren bli magnetisk - med en magnetisk "nordpol" og en "sørpol".
Det er altså mulig å "oversette" elektrisk strøm til magnetisme.
Neste steg er å bytte ut spikeren med en metallring og så surre rundt ei ledning på hver sin side av ringen. Batteriet er ei kilde for likestrøm, med en pluss-pol og en minuspol. Hvis vi tenker oss at vi snur batteriet hurtig fram og tilbake og rekker å koble det til den ene ledningen hver gang, så har vi laget en vekselstrøm i kretsen.
Denne vekselstrømmen gjør at magnetfeltet vi lager i metallringen også snur fram og tilbake hele tiden.
Siden det er mulig å oversette strøm til magnetisme, er det også mulig å oversette magnetisme til strøm; altså gå motsatt vei. Denne oversettingen tilbake til strøm krever at magnetfeltet veksler (snur) hele tiden, og dermed fungerer det kun med vekselstrøm.
Når vi har fått et magnetfelt som snur fram og tilbake i ringen, vil det begyne å gå en (veksel-)strøm i den andre ledningen vi surret rundt jernringen.
Poenget med en transformator er naturligvis ikke bare å oversette strøm til magnetisme og så tilbake til strøm igjen - det er også noe mer man kan få til med en transformator:
Med transformatoren kan man velge å få ut ei annen spenning og en annen strømstyrke på "utgangen" enn på "inngangen" - altså omforme strøm og spenning.
Følgende sammenheng gjeler for omformingen:
(Antall viklinger inn)*(Strøm inn) = (Antall viklinger ut)* (Strøm ut)
Eksempel:
200 viklinger * 1,0 Ampére (inn) = 100 viklinger * 2,0 Ampére (ut)
(Antall viklinger inn)/(Spenning inn) = (Antall viklinger ut)/(Spenning ut)
Eksempel:
2400 viklinger / 240 Volt (inn) = 120 viklinger / 12 Volt (ut)
Det siste eksempelet viser altså hvordan man kan omforme 240 V (fra stikkontakten) til 12 V (f.eks. til spotlight etc.)
Dette ble lange og vanskelige forklaringer, så be gjerne en voksen om hjelp - eller ring oss på tlf 800 49003.
Med vennlig hilsen
Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (14.01.2008)