Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Energiforbruk ved oppvarming av romluft

Jeg har ett tilsynelatende enkelt spørsmål, men har ikke funnet no fornuftig svar ved søking på internett.
Hvor mye energi må man tilføre 1m3 romluft for å få temperaturen til å stige en grad. Det finnes vel en enkel formel her. Regner med at energiforbruket er avhengig av utgangstemperaturen, eller er det ikke det kanskje? Finnes det noen veldig god nettside som omhandler dette tema i litt lettlest form?

K.R. (19.01.2008)

Svar:

Hei Kurt!

Det er den spesikke varmekapasiteten hos et stoff som avgjør hvor mye energi man må tilføre det for å heve temperaturen. Likningar som knyttar varmeenergi til spesifikk varmekapasitet, der storleikseiningar er masse, er gjeve ved:
Q = m c ΔT
der Q er varmeenergien som vert tilført eller tatt vekk frå stoffet, m er massen til stoffet, c er den spesifikke varmekapasiteten, og ΔT er temperaturskilnaden.

For luft er den spesifikke varmekapasiteten 1,0035 joule per gram og grader Kelvin. Hvis du vil ta utgangspunkt i volum må du gjøre om vekt til volum ved hjelp av densiteten for luft: 1,2 kg/m3.

Her kan du lese litt mer om spesifikk varmekapasitet:
http://nn.wikipedia.org/wiki/Spesifikk_varmekapasitet

Ha en fin dag!
Hilsen,
Mikael af Ekenstam

Svartjenesten enova (22.01.2008)