Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Fortell litt om flom?
Hva er flom, hvordan oppstår det?
og hvor mange mennesker i verden har dødd pga en flomkatastrofe?
K. (23.01.2008)
Svar:
Hei Kamilla!
Vi kaller det "flom" når bekker og elver går over sine bredder. Elveløpene og elvebreddene formes og endrer seg egentlig litt hele tiden, men stort sett holder de seg innenfor de elveløpene de har gravd seg. Siden vi mennesker har vent oss til hvor vi har elvene, så har vi ofte bygd både veier, broer og hus i forhold til dette.
Men av og til regner det mye mer og mye lenger enn vanlig. Da må alt dette ekstra vannet renne ut i elver og bekker, og blir det ille nok vil vannet flomme over de vanlige breddene og fylle områdene rundt med vann. Dette kaller vi for "flom". I Norge skjer dette oftest hvis snesmeltingen i fjellet er blitt forsinket, og så får fart gjennom mye regn og varmvær som plutselig kommer og starter det hele opp.
Når man setter en tiårsrekord, for nedbør og smelting kalles det gjerne en ti-årsflom. På samme vis kan det komme en flom som er den største på 100 år, og da kaller man dette en hundreårsflom.
Her hos energirådgiverne vet vi ingen ting om hvor mange som har omkommet i katastrofer. Men langs etter de største elvene i verden bor det mange hundre millioner mennesker, og det sier seg selv at når disse elvene flommer over med enorme vannmasser så kan det gå virkelig galt. Dette skjer også med ujevne mellomrom forskjellige steder i verden.
Mange steder har menneskers oppdyrking og drenering av våtmarksområder gjort flomfaren større. Våtmarksområder er viktig for vanntransporten, ved at de som en svamp fylles opp og tar til seg store mengder vann før de slipper det videre. Når denne svamp-effekten er borte, vil vannet renne hurtigere videre og raskere enn tidligere fylle elveløpene.
Med vennlig hilsen
Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (29.01.2008)