Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

geotermisk energi

Hei! Jeg lurte på et par ting angående geotermisk energi:
- Utnytter vi geotermisk energi i Norge i dag?
- Jeg har forstått det slik at man bruker oppvarmet vann til å varme opp hus o.l, men i læreboka vår står det at man bruker en varmepumpe fra et kaldt sted til et varmere sted?
- hva er fordelene/ulempene?- bruker man fortsatt freon gass?

O.S. (04.02.2008)

Hei!

Jo, vi bruker en god del geotermisk energi i Norge.

Teknikken som brukes er å hente varme, med en varmepumpe, i borehål i berggrunn. En væske sirkulerer i en kollektorsløyfe mellom borehålet og varmepumpen. Når væsken kommer til varmepumpen holder den typisk +4 grader i temperatur, samme som i borehålet. I varmepumpen finnes det et kuldemedium, som har veldig lav kokepunkt. Derfor vil kuldemediet absorbere varme fra væsken i en varmeveksler, til tross for at væsken ikke er særlig varm. Gjennom å øke trykket på kuldemediet vil temperaturen stige til mellom 50 og 60 grader. I ytterligere en varmeveksler i varmepumpen vil varmen i kuldemediet avgis til husets varmesystem. Deretter minkes trykket på kuldemediet, sånn at temperaturen minker og det er mulig at på nytt absorbere varme fra væsken i kollektorsløyfen. Her finner du en god animasjon på hvordan det fungerer (klikk på earth energy): http://www.canren.gc.ca/school/index.asp?CaId=180&PgId=1001

Fordelen med geotermisk energi er at den er fornybar, det er opplagret solenergi, og ikke fører til noen store utslipp av klimagasser. En av ulempene er at man fortsatt er avhengig av elektrisitet, som jo måste produseres på annen måte, for å drifte varmepumpen.

Ettersom det ikke er lov å bruke freoner lenger, grunnet ozon-problematikken, bruker man nå andre kuldemedium.

Ha en fin dag!
Hilsen,
Mikael af Ekenstam

Svartjenesten enova (05.02.2008)

Alle spørsmål og svar