Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Lyskilder gjennom tidene

1)hvilken energikilde bruker lyskilden?
2)hva koster det å ha på lyskilden i en time?
3)hvilke bruksområder har lyskilden i vår tid?
4)er det et oppfinnernavn knyttet til lyskilden?

(Jeg har prøvd å søke på nett, men finner ikke ut)

M. (08.04.2008)

Hei Malin !
Lyskildene drives i hovedsak av elektrisk energi.

Elektrisk strøm kan lages ved at man dreier rundt en magnet (med nordpol og sydpol) på innsiden av noen (to eller flere) kveiler med elektriske ledninger. Eventuelt kan man dreie rundt ledninger i et magnetfelt som står i ro. Den maskinen man da har laget kalles en elektrisk generator (dynamo), og den delen som dreies rundt kalles "rotor".

Når man dreier rundt rotoren, vil det begynne å gå en elektrisk strøm i ledningene. Dermed har vi "produsert" elektrisk strøm, eller elektrisk kraft som man også sier.

Dersom en 100 W lyspære står på 10 timer bruker den 1,0 kWh (1000 Wh).

Lyskilder brukes i vår tid i hovedsak til utvendig og innvendig belysning av bygninger, gatebelysning, flombelysning og lys på kjøretøy, båter etc..

Amerikaneren Thomas Alva Edison var oppfinneren som laget en praktisk anvendbar glødelampe sammen med et strømforsyningssystem, og han fikk dermed mye av æren for denne oppfinnelsen. Den første glødelampen med bruk av glassbeholder med vakuum vi kjenner til ble funnet opp av briten Warren De la Rue i 1820. I 1854 fant tyskeren Heinrich Goebel opp en lampe som benyttet en glødetråd av forkullet bambus og som derfor var svært lik den glødelampen Edison ble kjent for. Goebels lamper hadde en levetid på flere hundre timer.

Her finner du mye lysstoff ;)
http://www.lyskultur.no/

Mvh Stig

Svartjenesten enova (09.04.2008)

Alle spørsmål og svar