Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Saltvannsenergi
Hei! Jeg jobber med en oppgave i naturfag, og jeg har valgt å skrive om saltvannsenergi, ganske enkelt fordi jeg synes det er et svært interessant og spennende tema. Jeg har fire følgende spørsmål som jeg virkelig håper å kunne få svar på, i og med at det finnes svært lite informasjon om dette emnet.
- Hva er det/hvordan virker denne energikilden?
- Hvor utbredt er er saltvannsenergi i Norge/verden i dag?
- Hva slags fordeler og ulemper har denne formen for energi?
- Hvor aktuell er den å bruke? Eventuell forskning på området?
Håper på et svar snart! På forhånd takk.
H.H.G. (10.04.2008)
Svar:
Hei Hedia!
Vi er helt enig med deg i at saltvannsenergi er et spennende tema, og det er flott at unge mennesker som deg fatter interesse for denne nye og spennende energikilden.
Vi kan generelt anbefale på det varmeste ei utdanning innen energifagene, og kanskje er de mest spennende fagfeltene innenfor utvikling av "nye" fornybare energikilder, slik som saltkraft er.
I Norge er det utviklingsmiljøene i Statkraft (statens eget kraftproduksjonsselskap) som vet mest om saltkraft, etter at to herrer fra Sintef Energiforskning gjennom 80- og 90-tallet slet for å få igang forskningen på området. Vi foreslår at du med en gang tar kontakt med disse miljøene og skaffer deg mer dyptgående fagstoff om emnet.
Du finner kontaktopplysninger på følgende nettsted:
www.statkraft.no
Statkraft skal i løpet av 2008 få på plass et pilotanlegg på Hurum (Tofte), som vil være verdens første saltkraft-anlegg i full skala - selv om det vil produsere svært beskjedne kraftmengder.
På Statkrafts nettsider finner du ellers mye bra stoff om saltkraft:
http://www.statkraft.no/pub/innovasjon/teknologiutvikling_i_statkraft/saltkraft/index.asp
http://www.statkraft.no/pro/om_statkraft/stjernekraft/index.asp (en aprilspøk..)
Vi skal likevel kort svare på dine spørsmål:_
SALTKRAFT:
- Hva er det/hvordan virker denne energikilden?
* På engelsk bruker man begrepet "osmotic power" - på norsk osmotisk kraft - som egentlig forteller litt mer om hva som kjer:
Blander man ferskvann og saltvann, vil vannmolekylene straks fordele seg utover i det salte vannet slik at det er like stort vanninnhold over alt. Dermed fortynnes saltløsningen slik at alt vannet blir like salt.
Setter man inn en "enveis-mebran" (semipermeabel membran) mellom saltvann og ferskvann, vil ferskvannet på samme måte søke å opprette balanse i vanninnholdet på begge sider av membranen ved at vannmolekylene beveger seg gjennom membranen.
Disse spesielle "enveismembranene" er laget slik at vannmolekyler slipper igjennom, mens saltmolekylene ikke slipper igjennom. Dermed presser mer og mer vann seg inn på den andre siden av membranen slik at vann-nivået stiger og det oppstår det vi kaller en vannsøyle, og dermed også et vanntrykk. Denne vannsøylen kan teoretisk bli hele 150 meter høy (tilsvarende 15 bars trykk), og dette vanntrykket kan i sin tur utnyttes til å drive en turbin.
(En bedre forklaring på dette finner du på
http://www.statkraft.no/pub/innovasjon/teknologiutvikling_i_statkraft/saltkraft/slik_fungerer_osmose.asp )
- Hvor utbredt er er saltvannsenergi i Norge/verden i dag?
* Statkraft er ledende i verden på fagfeltet, og det første fullskala anlegget bygges nå i 2008 på Hurum.
- Hva slags fordeler og ulemper har denne formen for energi?
* Fordelen er at krafta er fornybar og uten forurensing.
* Ulemper utover at anlegget må bygges i landskapet der ferskvann møter hav, har man så langt ikke funnet.
Slike elvedeltaer er likevel svært viktige naturområder med et spesielt rikt plante-/dyre-/fugleliv. Dette gjør at man bør tenke seg nøye om hvor man plasserer anleggene og man bør karlegge virkningene på miljøet før man velger anleggssted. Myndighetene (stat/fylker/kommuner) bør antakleig lage gode planer for plassering før utbygging av mange anlegg starter.
Legg merke til at det også er mulig å plassere anlegget under havoverflaten og bruke trykket til å pumpe vannet opp. Med slike anlegg blir miljøulempene svært beskjedne.
- Hvor aktuell er den å bruke? Eventuell forskning på området?
* Saltkraft vil nok bli svært atktuelt å bruke, men som for all annen kraft må man utvikle konsept som gir konkurransedyktig pris.
(Resten finner du hos www.statkraft.no)
Lykke til med oppgaven :-)
Mvh Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (11.04.2008)