Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Virkningsgrader

Kunne jeg fått en liten oversikt over de fornybare (gjerne ikke fornybare også) energikildene sine virkningsgrader?(runde tall eks: 40-60%) Når jeg leser på nettet finner jeg så mange ulike metoder å utnytte de ulike energikildene på og virkningsgraden svinger mye.
Mange takk :)

F.H. (14.09.2008)

Hei!

Dette ble litt vanskelig å svare på, hvs mener du egentlig med spørsmålet.

Virkningsgrad kaller vi en størrelse som beskriver effektiviteten til en energiomvandler.
Det er tre størrelser i spill: Tilført, avgitt og tapt effekt.


Virkningsgrad er per definisjon forholdet mellom avgitt effekt og tilført effekt.

Virkningsgrad er et enhetsløst tall med en verdi mellom 0 og 1.
Virkningsgraden måles ofte i %; en virkningsgrad på 0.9 tilsvarer 90%.
Termodynamikkens 2. lov forbyr virkningsgrader lik eller over 1.

For varmepumper f. eks. så snakker man om varmefaktor.
Varmepumpens varmefaktor.
Jo høyere effektivitet varmepumpen har, desto mer lønnsom er den. Effektiviteten defineres av varmepumpens varmefaktor. Denne viser hvor mye energi som trekkes ut fra varmepumpen sammenlignet med hvor mye elektrisk energi som tilføres. I en varmepumpe med varmefaktor 2, får man dobbelt så mye energi som man tilfører. Mange varmefaktorer finnes definert, så det er vesenlig at man ved sammenligning mellom ulika varmepumper har tilgang til "samme" varmefaktor. I noen tilfeller regner man inn drivenergien til hjelpemaskiner som pumper og vifter i verdien for tilført energi. For lønnsomhetsvurdering er systemets årsvarmefaktor viktig. I denne medregnes alt energiforbruk. Man sammenligner således forholdet mellom den avgitte energi gjennom året med all energi som tilføres varmesystemet.

Varmefaktoren blir høyere om den ønskede temperaturhøyningen er lav. Dette betyr at varmepumper er best tilpasset lavtemperatursystemer der man bare behøver cirka 50-grader radiatorvann eller i f.ex. varmesystem med golvvarme, som bare krever 25-30 graders vann. Ønsker man å ha mulighet til å kontrollere drivsenergien til varmepumpen kreves det at man installerer en separat strømmåler for varmepumpen.

Du kan lese mer på: http://www.fornybar.no

om fornybare energikilder.

Mvh

Stein M. Kristoffersen

Svartjenesten enova (15.09.2008)

Alle spørsmål og svar