Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Energibærere

Hei, kan du svare meg på dette? :)
Hvilke tre energibærere er viktige i framtiden?
Hva vil det si at strøm er en ren energibærer?
Hydrogen som energibærer. Fordeler og ulemper. Framtidsplaner?

K. (19.02.2009)

Hei Kristine!

Dette blir antakelser, som nok andre vil være uenige i.

I den nære framtid vil nok både kull og olje være viktige energibærere. Ser vi litt lenger fram i tid, er det litt vanskeligere å svare, og det vil også avhenge fra land til land. På verdensbasis vil nok kull fortsatt være en av de tre viktigste, muligens eller forhåpentligvis under forutsetning av at teknologi for rensning og sikker lagring av CO2 er på plass. Kull fordi ressursene her er vil var mye lenger enn oljen , så langt en i dag kjenner til.

Blant de to andre vil både vind- og solenergi komme mer og mer i bildet, kanskje mest som miljøbennlig produsent av hydrogen til brenselceller, Slik energi må i alt vesentlig brukes i samme øyeblikk som den produseres. Fortsatt vil nok bioenergi antakelig være viktigere. Kjerneenergi kan få en ny rennesanse som et tiltak mot klimaoppvarmingen, idet den ikke slipper ut CO2.

Så til at strøm er en ren energibærer: Dette gjelder bare strøm produsert gjennom vannkraft, vindmøller og solceller, bølgekraft og til dels biodrevne varmekraftverk, avhengig av om kildene her er bærekraftige eller utarmes.

Fordelen med hydrogen som energibærer er nullutslipp av CO2 når den benyttes. Ulempene er så lang flere, men de kan med tiden forhåpentlig løses. Bl.a. avhenger miljøvennligheten av at den produseres av fornybar energi. Hittil har en ikke funnet optimale løsninger for kompakt lagring, til f.eks. bruk i personbiler. Distribusjonsnettet er hittil for dårlig utbygd.

Det har vært litt stille omkring dette etter nåen år med sterkere fokus, og der er derfor vanskelig å si noe om hydrogenets stilling i framtida.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (19.02.2009)

Alle spørsmål og svar