miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Biobrensel: Hvilken vei skal vi gå?

Biobrensel: Hvilken vei skal vi gå?

Olje og energidepartementet har nå en ny høringsrunde som ledd i arbeidet med å utarbeide en strategi for bioenergi. Biobrensel er et miljøvennlig produkt hvis vi tenker på bærekraftig energi og CO2 utslipp. I dag står veitrafikken for 19% av de årlige utslipp av klimagasser. Miljøverndepartementet har gitt SFT i oppdrag å sende vedlagte forslag til forskrift om økning i kravet til omsetning av biodrivstoff på høring. Høringsfristen er 3. februar 2010. Det foreslås å endre dagens omsetningskrav for biodrivstoff fra 2,5 prosent til 3,5 prosent fra 1. april 2010. Videre foreslås det å øke omsetningskravet for biodrivstoff til 5 prosent. Det tas sikte på å innføre dette kravet og krav til bærekraft for biodrivstoff fra 1. januar 2011.

· Undersøk fordeler og ulemper ved biobrensel. Man kan for eksempel benytte aktiviteten ”Globalfattigdom, hvem mener hva?” slik kan din skole dele deres argumenter med andre skoler.

· En annen mulighet er å se hvor mye CO2 utslipp elevene har på vei til skolen? Prøv aktiviteten "CO2 på skoleveien" (kampanjen er over men aktiviteten fortsetter).

 

Biobrensel er et miljøvennlig produkt hvis vi tenker på bærekraftig energi. Biobrensel er fremstilt av biologisk materiale som planter og matavfall. Gjennom bruk av biobrensel i stedet for fossilt brensel (Olje og gass) reduserer du utslippene av ”ny” CO2 til atmosfæren. CO2 som finnes i fossile brennstoffer har ligget lagret i jorden i millioner av år, mens CO2-en som settes fri når biobrensel brukes allerede er en del av den CO2 som finnes i atmosfæren.

Regjeringen hadde som målsetting i 2007 at minst 2 volumprosent av årlig omsatt drivstoff til veitrafikk skal bestå av biobrensel i 2008, og minst 5% fra 2009.

Nå i en ny høringsrunde er følgende foreslått:  Miljøverndepartementet har gitt SFT i oppdrag å sende vedlagte forslag til forskrift om økning i kravet til omsetning av biodrivstoff på høring. Det foreslås å endre dagens omsetningskrav for biodrivstoff fra 2,5 prosent til 3,5 prosent fra 1. april 2010.

Videre foreslås det å øke omsetningskravet for biodrivstoff til 5 prosent. Det tas sikte på å innføre dette kravet og krav til bærekraft for biodrivstoff fra 1. januar 2011.

 

Men vet vi hvordan biobrensel produseres eller hva konsekvensene er for miljøet/ klimaet?

  • Den siste tidens debatt om gjeninnføring av avgift på biodrivstoff kan gi inntrykk av at dette er et ubetinget miljøpolitisk tilbakeskritt. Det er ikke nødvendigvis riktig, sier Av Rolf Hagman og Kjell Werner Johansen.

  • ”Starter vi en mer offensiv innføring av biodrivstoff, kan kostnadene reduseres raskere fordi den industrielle læringsprosessen kommer i gang. Norske bedrifter og forskningsmiljøer kan gi viktige bidrag, og vi har store ressurser vi kan bruke til å lage biodrivstoff. Samtidig skapes nye muligheter innenfor skogbruk, landbruk og i næringslivet for øvrig". (SFT)
  • ”Det er et dilemma å produsere biodrivstoff der man kunne produsert mat. Det innrømmet islendingen Steingrímur Sigfússon under VSGs pressekonferanse under Nordisk Råd".   
  • ”Økt etterspørsel på biobrensel forårsaker gjennomgripende forandringer for jordbruksmarkeder og kan øke verdensmarkedsprisene for mange jordbruksprodukter. Det går fram av en rapport fra OECD og FAO, FNs mat- og jordbruksorganisasjon.”

Relevante artikler og dokumenter:

-Cicero: Kortsiktighet mer miljøfarlig enn biodiesel

- Aftenposten: Nytt anlegg for biodiesel i fare

- Bioenergi strategien for Norge: Utredning 

- SFT: Bedre miljø med biodrivstoff

- Oxfam: Bio-fuelling poverty

- Caritas: Bli ikke blind på biobrensel 

- Norden : Etisk dilema om biobrensel og mat

- New scientist: Biofuel Production and Food Prices   

- Reuters: Forest vs biofuel

- Journalist: Biofuel could eat Brazil

 

Andre relevante lenker:

- Norsk bioenergiforening

- Cicero    

Publisert 05.12.2007 og sist oppdatert 03.01.2010

Tilbake