|
 |
|
Spør meteorologen!
Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål. Viser 319 til 328 av totalt 420 spørsmål
Spørsmål:hva er drivhuseffekten?:) T. (06.02.2007) Svar:Trine!
Drivhuseffekten kommer av at jordas atmosfære inneholder mange forskjellige gasser og noen av disse spiller en viktig rolle for "varmebalansen" på jorda. Sola sender kortbølget stråling ut i verdensrommet. Disse strålene treffer jordas atmosfære. Deler av atålingen (skadelig ultrafiolett stråling) stoppes høyt oppe i atmosfæren, men mesteparten går tvers gjennom og varmer opp jordoverflaten. Jorda sender ut langbølget stråling. Mye av denne strålingen stoppes i atmosfæren og sendes tilbake. Atmosfæren holder på varmen, slik at det i gjennomsnitt blir ca. + 15 gr. på jordoverflaten. Det er dette som er "drivhuseffekten": all varme inn fra sola slipper ikke ut gjennom atmosfæren. Uten drivhuseffekten hadde temperaturen på jorda vært ca. 30 grader lavere!
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (08.02.2007)
PoleneHvorfor smelter polene? Vil de noen gang bli helt borte? T.J.C.O.T. (06.02.2007) Svar:Hei!
Det er isen ved polene som smelter. Ved Nordpolen er det is som flyter i havet som smelter. Her er det mye is om vinteren, mindre om sommeren. Ved Sydpolen er det store isbreer som ligger oppå Sydpolkontinentet. Isen smelter fordi klimaet på jorda blir varmere. Dette går langsomt og om all isen blir borte vet vi ikke.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (08.02.2007)
SophieHvorfor er det lavtrykk ved ekvator? N.N (04.02.2007) Svar:Hei, Sophie!
Lufttrykket vi har på et sted er egentlig vekta av atmosfæren over oss. Er det tung luft, har vi høyt lufttrykk. Er lufta lett, har vi lavtrykk. Vekta til lufta henger igjen sammen med temperaturen i lufta. Kald luft er tung, varm luft er lett. Ved ekvator er det alltid varmt fordi sola står høyt på himmelen hele året. Derfor er det også alltid lavt lufttrykk langs ekvator. Men det er ikke slike (kraftige) lavtrykk med sterk vind, slik vi har på våre breddegrader.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (05.02.2007)
Vær og klima i Norgehvorfor er kystlinja mot atlanterghavet en viktig faktor for vær og klimaet i norget? C. (02.02.2007) Svar:Hei, Caroline!
Spørsmålet ditt er vel litt feil formulert. Det at Norge har en lang kyst mot Nordsjøen/Norskehavet (deler av Atlanterhavet) er viktig for klimaet i Norge. Det er det varme havet (Golfstrømmen) utenfor kysten vår som gjør at det er beboelig her i landet. Langs kysten er det mildt og fuktig hele året og i innlandet hadde klimaet vært mye "tøffere" hvis vi ikke hadde hatt det varme havet så nær oss.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (02.02.2007)
TempererteHei! Hva betyr at Norge er et temperert land? Hilsen Jente som har prøve i samfunnsfag i morra og blir veldig takknemlig for hjelp! J. (30.01.2007) Svar:Hei, Julie!
Nå får du kanskje dette svaret for seint til prøven?
"Temperert" benyttes som betegnelse på en type klima, dvs. gjennomsnittsværet over en lang periode. Det fins flere måter å inndele "klima" i, f.eks. hvor detaljert man skal gjøre det. Og Norge er et langstrakt land, i nord-sør-retning og vi har områder med høye fjell. Derfor har vi ikke det samme klimaet over hele landet. Men ser vi på jordkloden så er det lett å se at i tropiske strøk, nær ekvator, er det varmt hele året. Ved polene er det kaldt, med snø og is hele året. Norge ligger midt i mellom. Vi har et forholdsvis mildt og fuktig klima, men store årstidsforskjeller mellom sommer og vinter. Dette kaller vi "temperert klima".
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (31.01.2007)
Spørsmål:Hva er forskjellen på nedbøren i et typisk kystklima og et typisk innlandsklima? Årsaker? A. (29.01.2007) Svar:Hei!
Det er temperaturen i havet og fordamping av vann fra havoverflaten som er avgjørende for hva "kystklima" er. Det betyr milde vintre og kjølige somre. "Innlandsklima" påvirkes lite av havet, noe som betyr større årstidsvariasjoner: varme somre og kalde vintre.
Temperaturen påvirker nedbørformen. I områder med kystklima kommer mer av nedbøren som regn, mens der det er innlandsklima kommer vinternedbøren som snø, mens det faller regn om sommeren.
Mesteparten av nedbøren i Norge kommer når lavtrykk med tilhørende nedbørområder kommer vestfra og treffer norskekysten. Mest regn kommer det litt inn fra kysten, når lufta presses over fjellet. På vestkysten kommer det mye nedbør hele året. Mye av innlandet i Norge, f.eks. Østlandet, ligger i le for vestavinden og nedbørområdene. Her er det regnbygene om sommeren som gir mesteparten av årsnedbøren. Les mer om Norges klima på "met.no".
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (30.01.2007)
Regn i lavland vs. høylandHei!
Hvorfor regner det mer i høylandet enn i lavlandet? Ta for eksempel Sognefjellet vs. Lærdal? K. (29.01.2007) Svar:Hei, Kjersti!
Det er vel ikke alltid det kommer mer nedbør i "høylandet" enn i "lavlandet", men fjell spiller en viktig rolle for nedbørfordelingen, sammen med vindretningen.
Norge ligger i "vestavindsbeltet". Det betyr at det i gjennomsnitt blåser fra vest fra havet inn mot kysten. Denne lufta inneholder mye fuktighet. Det kommer en del nedbør ytterst på kysten, men det er når lufta presses til værs pga. fjellene at lufta tvinges til å "slippe" mye fuktighet og det kommer store nedbørmengder. Det kommer mye nedbør på den sida av fjellet som vender mot vindretningen. På lesida kommer det mye mindre nedbør, selv om det også her kan være "høyland".
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (30.01.2007)
INNLANDSKLIMAHva er innlandsklima, og hva er forskjelle på innstråling og utstrålingen?? Så på de forrige svarene, men vil gjerne vite mer grundig. :P Håper de kan svare K. (29.01.2007) Svar:Hei, Kamilla (og mange andre)!
Ønsker dere "mer grundige" svar på spørsmål og oppgaver som dere får på skolen, er nok ikke dette nettstedet rette plass å henvende seg til. Ikke er det "spalteplass" og ikke har jeg anledning til å bruke så mye tid til å gi lange svar.
Jeg anbefaler deg (og andre) som ønsker "grundige" svar om å lete på Meteorologisk institutts nettsted: met.no. Se i meteorologileksikonet eller finn artikler på nettsidene om det meste som handler om "været".
Lykke til!
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (29.01.2007)
Skoleoppgave, gassene i luftaHva heter alle gassene i li'ufta?? N.N (25.01.2007) Svar:Hei, Monica!
Her har du en oversikt over de mest vanlige gassene i atmosfæren:
Gasstype %
Nitrogen N2 78.09
Oksygen O2 20.95
Argon Ar 0.93
Karbondioksyd CO2 0.035
Neon Ne 0.0018
Helium He 0.0005
Krypton Kr 0.0001
Hydrogen H2 0.00005
Xenon Xe 0.00001
Oson O3 0.00001
Tabellen viser gassblandingen i luftsjiktet nær bakken.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (25.01.2007)
Verdenhvor regner det minst i verden?
hva er en vanelig smittekilde i vann B. (24.01.2007) Svar:Det er i ørkenstrøk at det kommer minst nedbør. Det stedet i verden med lavest gjennomsnittlig årsnedbør er Arica i Chile, Sør-Amerika. Gjennomsnittlig årsnedbør her er 0,8 mm.
Det andre spørsmålet ditt har ingenting med meteorologi å gjøre, så jeg kan dessverre ikke svare på det.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (24.01.2007)
319 - 328 av 420
|
|
 |
|