|
|
|
Spør meteorologen!
Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål. Viser 311 til 320 av totalt 420 spørsmål
PolarfrontenHei....Hvor er polarfronten i forhold til Bergen og Tromsø, vinters og sommertid ? Hva er hovedgrunnen til nedbørsforskjellen mellom de to byene? Og eventuelt hvor kan jeg finne ett kart som viser hvor polarfronten ligger ulike deler av året? E. (13.02.2007) Svar:Endre!
Dette var spørsmål som krever et svar som ikke passer til denne spørrespalten. Jeg må henvise deg til nettstedet til Meteorologisk institutt: met.no
Her vil du finne svarene, hvis du leter.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (14.02.2007)
Finnmarkkysten kontra VestlandskystenBlir kysten av nord Finnmark berørt av Golfstrømmen, på samme måte som Vestlandskysten? Blir det mild vinter og kjølig sommer i Finnmark også? J. (13.02.2007) Svar:Hei, Jan!
Finnmark berøres også av Golfstrømmen. Det betyr milde vintre og kjølige somre på kysten. Men i indre strøk av Finnmark er det et halt annet klima, med varme (men korte) somre og iskalde vintre.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (14.02.2007)
Sola i sydHvis vi står på sydpolpunktet hvor vil solen være kl 1200? N.N (13.02.2007) Svar:Står du på sydpolpunktet vil du se mot nord uansett hvilken "retning" du ser i. Så sola vil alltid stå i "nord" men halve året vil den være under horisonten og ikke synes. Jeg vet ikke hvilken "tid" klokkene på Sydpolen har men hvis den er bestemt i forhold til lengdegradene som møtes på polpunktet, vil det være mulig å si mer bestemt hvor sola vil befinne seg.
Dette var et "astronomisk" spørsmål, og har ingenting med meteorologi/været å gjøre.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (13.02.2007)
oslohei!
siden oslo ligger ved en fjord, ganske langt sør, hvorfor blir det da såpass kaldt der om vinteren, med tanke på at steder som ligger nærme havet, fjorder,og langt sør, ofte har milde vintre???
på forhånd takk! P. (12.02.2007) Svar:Hei, Per!
Det er riktig at steder langs kysten av Norge har milde vintre. Det skyldes påvirkningen fra Norskehavet/Nordsjøen (Golfstrømmen) og at mild vestavind er dominerende. Men jo lengre inn i fjordene vi kommer, desto mindre effekt har disse to faktorene. Oslofjorden ligger skjermet for vestavinden og er smal. Deler av fjorden fryser til om vinteren. Dette gjør at varmeeffekten fra vannet i fjorden blir liten i forhold til avkjølingen av terrenget rundt. Derfor blir vinteren i Oslo mer likt steder med innlandsklima.
Men vanligvis er det mindre kaldt i Oslo sentrum, nær fjorden, enn litt lengre inn i landet, f.eks. i Nordmarka eller på Gardermoen. Det kan snø inne i marka og regne i sentrum av Oslo. Høydeforskjeller har betydning for temperatur og nedbørform, men også den åpne fjorden har litt å si.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (13.02.2007)
klimahvorfor er det så store forskjeller på kilmaet på røros, vardø og sola? N.N (12.02.2007) Svar:Hei, Ole!
Viktige forhold som bestemmer et steds klima er: avstanden til havet (kyst/innland) og soloppvarmingen (nord/sør i landet). Les om Norges klima f.eks. på www.met.no.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (12.02.2007)
BergenHei!
Jeg tittet litt på noen tidligere spørsmål å lurte litt....Siden bergen ligger ved havet blir det milde vintre, men hvorfor er somrene forholdsvis kjølige?? E. (12.02.2007) Svar:Hei!
Havet påvirkes av lufta rett over havoverflaten og av solinnstrålingen. Men temperaturen i havet endrer seg langsomt. Vi sier at havet har stor varmekapasitet. Temperaturen i Norskehavet langt fra land har omtrent samme temperatur i overflaten hele året! Nær kysten er den årlige temperaturvariasjonen større, bl.a. på grunn av tilførsel av varmt vann fra elver og lokal oppvarming av vannet i fjordene om sommeren. Oppvarming av selve kysten og øyene spiller også inn.
Men et stykke vekk fra kysten varierer temperaturen i havoverflaten lite i løpet av året. Blåser det inn fra mot kysten, vil lufta som oftest ha samme temperatur som havoverflaten. Om vinteren betyr det at kysten (Bergen) får en høyere temperatur enn steder som ligger litt lengre inn i landet. Om sommeren står sola høyt på himmelen og varmer opp land og luft. Men blåser det inn fra havet så vil kystområdene (Bergen) ikke få glede av soloppvarmingen. Temperaturen i havet utenfor "bestemmer" og det blir kjølige somre (i gjennomsnitt).
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (12.02.2007)
Varm- og kaldfrontHva er forskjellen på kaldfront og varmfront? M. (06.02.2007) Svar:Hei!
Jeg ber deg ta en titt i meteorologileksikonet som ligger på Meteorologisk institutts nettsider: "met.no".
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (08.02.2007)
Nedbør!Vet du hvor mye nedbør det kommer i løpet av et år i den tempererte klimasonen? M. (06.02.2007) Svar:hei!
Det finnes ikke et svar på spørsmålet ditt. Her er det store variasjoner fra sted til sted i den tempererte sonen.
Hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (08.02.2007)
Spørsmål:hva er drivhuseffekten?:) T. (06.02.2007) Svar:Trine!
Drivhuseffekten kommer av at jordas atmosfære inneholder mange forskjellige gasser og noen av disse spiller en viktig rolle for "varmebalansen" på jorda. Sola sender kortbølget stråling ut i verdensrommet. Disse strålene treffer jordas atmosfære. Deler av atålingen (skadelig ultrafiolett stråling) stoppes høyt oppe i atmosfæren, men mesteparten går tvers gjennom og varmer opp jordoverflaten. Jorda sender ut langbølget stråling. Mye av denne strålingen stoppes i atmosfæren og sendes tilbake. Atmosfæren holder på varmen, slik at det i gjennomsnitt blir ca. + 15 gr. på jordoverflaten. Det er dette som er "drivhuseffekten": all varme inn fra sola slipper ikke ut gjennom atmosfæren. Uten drivhuseffekten hadde temperaturen på jorda vært ca. 30 grader lavere!
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (08.02.2007)
PoleneHvorfor smelter polene? Vil de noen gang bli helt borte? T.J.C.O.T. (06.02.2007) Svar:Hei!
Det er isen ved polene som smelter. Ved Nordpolen er det is som flyter i havet som smelter. Her er det mye is om vinteren, mindre om sommeren. Ved Sydpolen er det store isbreer som ligger oppå Sydpolkontinentet. Isen smelter fordi klimaet på jorda blir varmere. Dette går langsomt og om all isen blir borte vet vi ikke.
Vennlig hilsen Ole Nielsen Ole Nielsen (08.02.2007)
311 - 320 av 420
|
|
|
|