miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Spør meteorologen!

Spør meteorologen!

Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål.

Viser 291 til 300 av totalt 420 spørsmål


Røros

Hvorfor kommer det mest nedbør om sommeren på Røros??

L. (28.02.2007)

Hei!
På Østlandet (Røros) kommer mye av årsnedbøren om sommeren i form av regnbyger som dannes lokalt.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (01.03.2007)


Regn i tromsø

kommer mesteparten av regnet i tromsø fra sørvest, eller kommer det med de polare østavindene fra havområder lengre nord? Ettersom Tromsø ligger på 69grader N, altså utenfor vestavindsbelte....

O. (28.02.2007)

Hei!
Vi kan nok si at klimaet i Tromsø preges av "Vestavindsbeltet". Mesteparten av nedbøren (regnet) faller i forbindelse med lavtrykk som kommer vestfra.
Hilsen

Ole Nielsen (01.03.2007)


hei igjen..

Når polarfronten flytter seg nordover om sommeren følger selvsagt lavtrykksbeltet med, er det da vestavindsbeltet som dominerer f.eks midt norge? og ville ikke det vært naturlig at det da blir finere vær, siden det er varm tropisk luft mener jeg. kan man si forflyttningen nord/sør av polarfronten skjer i sammenheng med ITCZ?

N.N (28.02.2007)

Hei!Hei!
Norge ligger plassert i vestavindsbeltet nesten alltid, men det er variasjonen både i vindretning og styrke. Er det pålandsvind hjelper det lite at lufta egentlig kommer fra tropene. Det er temperaturen i havoverflaten og fuktighet opptatt fra havet som dominerer og da blir det sjleden fint vær.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (01.03.2007)


Innland vs kystklima

Hvorfor er det sånn at det er mest nedbør ved kysten fra høst-vinter, mens det er mest nedbør i innlandstrøk på sommeren?

J. (28.02.2007)

John!
Om høsten og vinteren er lavtrykkene i Norskehavet kraftigst og vestavinden inn mot kysten sterkest. Luft fra havet inneholder mye fuktighet og denne utløses når lufta heves mot fjellet.
Innlandet (østafjells) ligger i le for fjellene og får ikke så mye av denne typen nedbør. Om sommeren derimot er det regnbygene som dominerer og gir nedbør i innlandet.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (01.03.2007)


Hei.

Hva er forskjellen på den nord atlantiske havstrømmen og nord atlantiske oscillasjonen? er det det samme?

N.N (27.02.2007)

Hei!
Den nord-atlantiske havstrømmen kaller vi ofte "Golfstrømmen" og denne transporterer varmt vann fra tropiske havområder langt mot nord i Norskehavet/Barentshavet.
Den nord-atlantiske oscillasjon (NAO) er lufttrykkforskjellen mellom "Islandslavtrykket" og "Azorhøytrykket". Denne trykkforskjellen varierer på kortere og lengre sikt (oscillerer). Mellom disse trykksystemene blåser det en vestlig luftstrøm. Vindhastigheten avhenger av trykkforskjellen. Denne luftstrømmen er en viktig "drivkraft" for den nordatlantiske havstrømmen, så her er det en sammenheng.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (28.02.2007)


Spørsmål:

Har lest at Ferrel cellen ikke kan drive konveksjon(varm luft stiger, for så å bli avkjølt, blir ikke det riktig??) Men hvordan oppstår da sirkulasjonen???

E. (27.02.2007)

Espen!
"Ferry-cellen" (og "Hadley-cellen") er et begrep som brukes når vi skal beskrive den gjennomsnittlige transport av lufta rundt i atmosfæren. De store vindsystemene registrerer vi nede ved jord(hav)-overflaten. Men det foregår også bevegelser i høyere luftlag, nedsynking, oppstigning og horisontal transport av luft. Det er temperaturforskjellene mellom tropiske og polare strøk som er "drivkraften" til disse bevegelsene.
"Konveksjon" er et "lokalt" fenomen. Oppvarming av lufta ved kontakt med underlaget (bakken, havet) fører til at lufta stiger til værs. Vi får skydannelse og til slutt bygevær. Det er viktig å skille mellom den gjennomsnittlige sirkulasjonen og den "øyeblikkelige" konveksjonen.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (28.02.2007)


Polarfronten

Hvilke forskjellige innvirkninger har polarfronten på Bergen og Tromsø?

O. (27.02.2007)

Hei, Ole!
Det var et spørsmål som ikke var så lett å svare på. Polarfronten er skillet mellom varm tropeluft og kald polarluft. "Været" knyttet til polarfronten er skyer og nedbør og sterk vind. Tromsø ligger mye lengre mot nord enn Bergen. Nedbøren her kommer oftere som snø enn i Bergen. Temperaturen er lavere fordi Tromsø ligger inne i polarlufta en større del av året. Polarfronten ligger da sør for Tromsø. Når polarfronten ligger rett nær begge byene kan været ofte bli temmelig likt, men det er litt avhengig av årstida.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (28.02.2007)


temperaturforskjeller i nord-norge

Hei.
Innlandet i sør-norge har et mye kaldere klima enn på kysten, og dette er jo bl.a på grunn av fønvindseffekten. Men hvorfor er det så mye kaldere i innlandet i nord-norge enn på kysten i nord-norge? Her har man jo ingen stor fjellkjede slik man har i sør.

E. (26.02.2007)

Eivind!
Forskjellen på kystklima (milde vintre, kjølige somre) og innlandsklima (kalde vintre, varme somre) skyldes havets innvirkning. Denne virkningen finner vi både i Sør- og Nord-Norge. Situasjoner med fønvind på Østlandet gir unormalt HØY temperatur om vinteren og er ikke årsaken til det kalde klimaet i det indre av Sør-Norge.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (27.02.2007)


høydeforskjeller og temperatur

Hei!
ser i et tidligere spørsmål at du har svart at det er varmere i lavlandet enn i høylandet fordi det er ballen som blir varmet opp først, deretter lufta av bakken igjen. Men vil ikke også bakken i høylandet varmes opp?

R. (24.02.2007)

Hei, Ragnhild!
Joda, jordoverflaten på "fjellet" varmes også opp av solstrålingen. Men mesteparten av jorda er "lavland" eller hav (70 %). Det nederste luftlaget (ca. 10 km) blandes godt, med det resultat at temperaturen stort sett avtar med ca. 1 grad pr. 100 meter oppover i atmosfæren. Men så vil det være store lokale forskjeller avhengig av vind, skydekke (soloppvarming) nedbør osv.
Vennlig hilsen Ole Nielsen

Ole Nielsen (26.02.2007)


Polarfronten

Hei!
Jeg lurer på hvordan polarfronten beveger seg og hvorfor? Har dette noe å si for sommer og vinter i Norge?

K. (23.02.2007)

Kaja!
Polarfronten er skillet mellom den kalde polarlufta og den varme tropelufta. Om vinteren, når det er mye kald luft i områdene nær Nordpolen, presses polarfronten sørover. Om sommeren er det tropelufta som "vinner" og polafronten ligger langt mot nord. Les om "Polarfronten" i meteorologileksikonet på "met.no"
Vennlig hilsen Ole Nielsen

Ole Nielsen (26.02.2007)

««første 291 - 300 av 420 siste»»