miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Spør meteorologen!

Spør meteorologen!

Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål.

Viser 251 til 260 av totalt 420 spørsmål


Hei !

Hva er en tornado og hvor finnes de?
Hvordan fungerer de?

K. (12.06.2007)

Hei, Kristianne!
Jeg svarer deg som jeg har svart mange andre i denne spalten: ta en titt i meteorologileksikonet på nettsidene våre: met.no.
Her finner du svar på nesten alt om "tornadoer".
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (12.06.2007)


HJELP!

hvordan blir det ekstremvær slik som orkaner, kraftig nedbør osv

D.H. (11.06.2007)

Hei, Daniel!
Vind og nedbør er vanlige værfenomener. "Været" skyldes fysiske prosesser i atmosfæren, prosesser som drives av energi som jorda mottar fra sola. Noen ganger oppstår det kraftige og voldsomme værfenomener, det vi kaller "ekstremvær". Det er altså "grader" av intensitet, noe som henger sammen med fordeling og konsentrasjon av energi. De klimatiske forholdene omkring på jorda påvirker "ekstremværet". De tropiske syklonene dannes nær ekvator. De kraftige tornadoene dannes på kontinentene på midlere breddegrader osv. Temperaturen i atmosfæren har betydning også for ekstremværet. Derfor mener mange eksperter at den globale oppvarmingen kan medføre hyppigere forekomst av "ekstremvær".
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (12.06.2007)


Hvor er det mest snø?

Hvor faller det mest snø, eller, hvor er det størst snøfall?

N.N (05.06.2007)

Hei!
De fleste målestasjonene våre ligger i lavlandet og de største snømengdene kommer i fjellet. Derfor kan jeg ikke gi deg "ett bestemt sted" der det kommer mest snø. NVE, som følger med på snømengder og nedbør for å vite hvor mye vannkraft vi kan produsere, måler snøen på de store isbreene i Sør-Norge. Mest snø faller på Ålfotbreen. Nå sist vinter ble det målt ca. 9 meter snødybde! Dette tilsvarer ca. 4,5 m vann!. Denne snømengden vareierer fra år til år. Fjorårets vinter ble det målt "bare" 5 meter snødybde. Se også her: www.senorge.no .
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (06.06.2007)


Klima i Norge

Hei
Jeg lurer på hva slags klima vi har i Norge?
Og om det er noen forskjeller på klimaet i de forskjellige delene av landet?

N.N (05.06.2007)

Hei, Marte!
Norge er et land med lang utstrekning nord-sør. Det medfører at klimaet i Norge er forskjellig i forskjellige landsdeler. Ta en titt i meteorologileksikonet vårt på nettstedet met.no, på oppslagsordet "klima", så får du et fyldig svar på spørsmålet ditt.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (06.06.2007)


tropiske klimasone

hei!
Hva er det som gjør at det er så varmt i den tropiske klimasonen annet enn at den ligger ved ekvator? med globale luftstrømmer og sånt?
F, eks hvorfor er det så varmt på Gran Canaria?

S. (05.06.2007)

Hei, Sara!
Det er to meteorologiske størrelser som er bestemmende for hva slags klima er er på forskjellige steder på jorda: temperatur og nedbør.
Solinnstrålingen gjør at det blir varmest nær ekvator og kaldest ved polene. Den tropiske klimasonen ligger nettopp nær ekvator fordi det er varmest her. Gran Canaria ligger såpass nær ekvator at det varmt hele året. Siden dette er ei øy, vil temperaturen i havet omkring også påvirke klimaet på øya.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (06.06.2007)


hei!!

Hvorfor er ekvator den varmeste delen av jorden?????

R.C. (04.06.2007)

Hei, Rolf Christian!
Temperaturen på jorda avgjøres av hvor mye varme som kommer fra sola. Det er varmere om dagen, når sola skinner, enn om natta. Det er varmest omtrent midt på dagen, fordi sola da står høyest på himmelen. Nær ekvator står sola alltid høyt på himmelen midt på dagen. Derfor er det alltid varmt i områdene omkring ekvator. Ved vår- og høstjevndøgn står sola rett over ekvator. Etter vårjevndøgn (21. mars) flytter stedene som har sola rett over seg nordover fram til sommersolverv (21. juni). Sommer har vi jo når sola står høyest på himmelen. Befinner vi oss på nordpolen, vil sola være borte halve året. Ingen varme fra sola, altså kaldt.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (05.06.2007)


hvordan blir vær i sommer 2007 ?

K. (28.05.2007)

Hei, Katrine!
Du skriver ikke hvor du bor. Å vite dette er nødvendig for å kunne gi et værvarsel fordi været i Norge varierer mye fra sted til sted. Og hva mener du med "sommeren"? Er det månedene juni, juli og august, eller er det skoleferieukene? Uansett vil været der du befinner deg variere mye i løpet av en så lang tidsperiode.
Men sjøl om du gir meg stedet du vil ha et værvarsel for, sammen med tidsperioden i sommer, så kan jeg ikke hjelpe deg. Det er ikke mulig å lage et detaljert værvarsel så langt fram i tid. Metodene våre er ikke gode nok. Av og til leser du i avisene at noen kommer med "spådommer" om hvordan sommerværet kommer til å bli. Ta slike "spådommer" med en stor klype salt! Noen ganger stemmer disse varslene, men da er det "flaks". De som lager slike "varsler" vil vanligvis ikke ut med "metodene" sine, av forståelige grunner.
Du bør holde deg til langtidsvarslene fra Meteorologisk institutt. Foreløpig går disse 7 døgn fram i tid, men vi arbeider med å lage varsler lengre fram. Men disse vil ha en annen form enn de du er avnt med.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (29.05.2007)


Global oppvarming

Finnes det noen miljøkampanjer mot global oppvarming.. Hadde vært veldig fint om du kunne gitt meg et svar=) vi har skoleprosjekt også er det temaet her veldig aktuelt og interesant i dagens samfunn.

C.S. (24.05.2007)

Hei, Caroline!
Jeg er litt usikker på hva du mener med "miljøkampanjer". Flere politiske partier har programposter om forurensing og global oppvarming. Sjekk programmene. Så er miljøvernorganisasjonene opptatte av dette: Norges naturvernforbund, Natur og ungdom, Bellona ...
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (24.05.2007)


tornader

Hvorfor er det så få tornadoer i Norge og så mange i USA?

E. (23.05.2007)

Hei, Edvard!
Det er klimaforholdene som bestemmer om det dannes tornadoer, små eller store. Temperatur- og furktighetsforholdene er viktige, men også de geografiske forholdene, som lavland, fjell, avstand til havet ....
USA er et stort land og det er bare deler av dette landet som er utsatt for tornadoer. Her i Norge har vi heldigvis et klima som gjør at vi unngår tornadoer. Små hvirvelvinder kan imidlertid forekomme i innlandet sommerstid.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (23.05.2007)


polene

hvorfor smelter polene?

C. (23.05.2007)

Hei, Caroline!
"Polene" smelter ikke. Området rundt Nordpolen er "hav" som er dekket av is hele året. Om vinteren strekker havisen seg langt mot sør, som sommeren smelter en del av isen og isgrensa trekker seg nordover.
Vi er nå inne i en periode med "global oppvarming". Det betyr at temperaturen i atmosfæren og i havet øker, noe som får betydning for isforholdene rundt Nordpolen. Det blir mindre is, særlig om sommeren og enkelte forskere mener at det kan bli helt isfritt rundt Nordpolen i ikke altfor fjern framtid.
På Sydpolen er det helt andre forhold fordi det her er store isbreer som ligger på et kontinent flere tusen meter over havet. Men disse isbreene vil også påvirkes av den globale oppvarmingen.
Vennlig hilsen
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (23.05.2007)

««første 251 - 260 av 420 siste»»