|
 |
|
Spør meteorologen!
Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål. Viser 165 til 174 av totalt 420 spørsmål
Temperatur i TromsøHei.
Hvorfor er det kaldere på nord og syd polen enn nær ekvator? Er det så enkelt som at solen står nærmere ekvator? M. (19.12.2007) Svar:Hei, Margrethe!
Forskjellen i avstand til sola for et sted ved ekvator og en av polene er så liten at den ikke betyr noe for temperaturen på de to stedene. Det er solas høyde på himmelen som er avgjørende. På våre breddegrader er det solhøyden som skaper årstidene. Om sommeren står sola høyt på himmelen og vi mottar mest solenergi. Om vinteren står sola lavt, selv midt på dagen og det kommer lite varme.
Ved ekvator står sola høyt på himmelen hele året. Her blir det varmt hele året, tropisk klima. Ved polene er det mørketid halve året og lyst det andre halve året (midnattsol). Men i sommerhalvåret står sola så lavt på himmelen at det blir liten oppvarmingseffekt. Snøen og isen ved polene blir liggende hele året.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (21.12.2007)
Spørsmål:Når regner det mest i roma og hvorfor? B. (14.12.2007) Svar:Bupinder!
Informasjon om været i Roma finner du her:
http://www.worldweather.org/index.htm
Vennlig hilsen Ole Nielsen (14.12.2007)
Hei, hei!Hvorfor danner det seg ofte regbyger i innlandet på varme sommerdager? C. (12.12.2007) Svar:Camilla!
En sommerdag kan starte med klar skyfri himmel. Utover formiddagen stiger sola og solstrålene varmer opp bakke. i innlandet. Lufta som ligger nær bakken varmes opp av underlaget, blir lett og stiger til værs. Forskjellig type underlag (åker, skog, snaufjell, innsjøer ...) varmes opp forskjellig, slik at de oppstigende luftstrømmene varierer fra sted til sted.
Når lufta stiger, avtar temperaturen. Til slutt blir temperaturen så lav at noe av vanndampen i lufta kondenseres til små vanndråper. Vi får en sky. Men lufta kan fortsette å stige. Mer og mer vanndamp går over til vanndråper. Skya vokser seg høyere og høyere. Temperaturen i toppen av skya kommer under 0 gr. C. Det danner seg iskrystaller i skytoppen. Iskrystallene og vanndråpene vokser seg større og større, og til slutt er de blitt så store at tyngdekraften får dem til å falle ned til bakken. Vi har fått en regnbyge!
Se bilde her: http://met.no/met/met_lex/q_u/skyer/cumulonimbus/index.html
Vennlig hilsen Ole Nielsen (13.12.2007)
Vestlandetjeg er en liten jente som har fått en oppgave fra lærern min. Den oppgaven lyder å finne ut litt om klima og landformene på vestlandet. I og med at jeg bor i nordnorge så vet jeg ikke noe særlig om dete temaen så jeg lurte på om du kunne hjelpe meg A.K. (12.12.2007) Svar:Hei, Alisa!
Les om Norges klima her:
http://met.no/met/klima_norge/index.html
Vennlig hilsen Ole Nielsen (12.12.2007)
Klima i Sør-NorgeHei!
Har noen spørsmål som jeg lurte på om du kunne svare meg på. Hvordan profilen på terrenget i Sør-Norge påvirker klimaet og bredegradenes betydning for klimaet, men også årstidsvariasjoner i Sør Norge? I.H. (12.12.2007) Svar:Hei, Ingrid!
Les om Norges klima her:
http://met.no/met/klima_norge/index.html
Vennlig hilsen Ole Nielsen (12.12.2007)
RegnHva skyldes at det regner? A. (11.12.2007) Svar:Hei, "anonym"!
I lufta er det alltid vanndamp. Dette er en usynlig gass. Den temperaturen som er i lufta bestemmer det maksimale innholdet av vanndamp. Blir det mer enn denne mengden, vil noe av vanndampen kondensere til små vanndråper. Vi får skyer eller tåke ved bakken. Disse skydråpene er så små at de holder svevende i lufta. Men de vokser ved forskjellige prosesser inne i skyene. Til slutt blir noen av dem så store og tunge at tyngdekraften får dem til å falle ned til jordoverflaten. Det begynner å regne.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (12.12.2007)
165 - 174 av 420
|
|
 |
|