|
|
|
Spør meteorologen!
Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål. Viser 121 til 130 av totalt 420 spørsmål
Spørsmål:hvor mange år kommer jorda til å holde?
50 år? når er det for sent og endre global oppvarming?
emilie.. E. (06.06.2008) Svar:Hei, Emilie!
Det var et veldig "dystert" spørsmål du kom med. Jorda kommer til å "holde" i millioner av år. Det som er problemet med "global oppvarming" er at deler av jorda kan bli ubeboelig (stigende vannstand, tørke ...). Les mer om dette her: http://met.no/Klima/Fremtidsklima/
Vennlig hilsen Ole Nielsen (11.06.2008)
KlimaHei!
Når kommer vi til å merke den globale oppvarmingen?
Kommer det til å merkes i Usa før vi i Norge vil merke det feks?
På forhånd takk :) T. (15.05.2008) Svar:Hei, Tonje!
Vi kaller det som skjer "global oppvarming", altså skjer det over hele jorda. Men det vil merkes på forskjellig vis på forskjellige steder. Hvem som får merke hva først er umulig å si.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (26.05.2008)
KlimaHei!
Jeg har en skoleoppgave og har noen spørsmål til deg.
-Om dette med global oppvarming kommer til å skje, når vil det skje da, tror du?
-Og hva kan vi som mennesker gjøre for å forhindre dette?
-Bør vi som lever nå være redde, eller bør vi heller tenke på barna våre igjen?
-Er det sånn at Norge ikke vil komme til å bli så tidelig rammet som Usa eller Kina for eksempel?
Setter pris på svar så fort som mulig!
Tusen takk :) T. (15.05.2008) Svar:Hei, Tonje!
Dette er nok en oppgave du må løse på egenhånd. Men jeg kan gi deg noen "kilder". Ta en titt her:
http://retro.met.no/met/klima_2050/nyttige_lenker.html
Vennlig hilsen Ole Nielsen (26.05.2008)
MonsunvindHva er monsunvinder for noe..hvis jeg skal forkjlare hva det er hvordan gjør jeg det? N.N (19.05.2008) Svar:Hei!
En monsun er en "årstidsvind", fralandsvind om vinderen (kaldt og tørt) og pålandsvind om sommeren (varmst og fuktig, regntid). Les mer her:
http://retro.met.no/met/met_lex/l_p/monsun.html
Vennlig hilsen Ole Nielsen (26.05.2008)
KlimaHei!
Kan du fortelle meg noe om hvordan været kommer til å forandre seg i løpet av de neste tre årene? Kommer det for eksempel til å bli like varmt her som i Spania?
Jeg vil gjerne ha et svar så fort som mulig :)
På forhånd takk! I. (14.05.2008) Svar:Ida!
Det er kanskje klimaendringer på grunn av global oppvarming du tenker på? Slike endringer har et mye lengte tidsperspektiv enn tre år. Variasjoner fra det ene året til det andre vil vi alltid ha uten at vi dermed sier at "været" eller "klimaet" endrer seg. I løpet av de kommende tre år vil vi ikke merke en varig endring som gjør at vi får samme klima som i Spania.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (14.05.2008)
hei...jeg er en 12 år gammel gutt som lurer på hvor i norge det blåser mest E. (14.05.2008) Svar:Hei, Eirik!
Vi har jo ikke vindmålere over alt, men det er langs kysten og høyt til fjells at vi måler den sterkeste vinden. Så er det noen steder langs kysten det blåser ekstra mye: ved Lindesnes, ved Nordkapp og ved Stad på Vestlandet. Det er nok ved Stad det blåser aller mest.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (14.05.2008)
tornadoom noen år vil det da være større forekomster av tornadoer på det amerikanske kontinente, med tanke på den globale oppvarminga? jeg ønsker også svar på dette: er "tropisk syklon" et fellesord for tropisk storm, orkan osv. Og oppstår det tropiske orkaner i USA? A. (02.05.2008) Svar:Hei!
Fenomenet "tornado" varierer fra år til år, både hvor i verden de forekommer og antallet. Global oppvarming, slik FNs klimapanel beskriver det i sin siste rapport, medfører ikke uten videre flere tornadoer, men at kanskje de områder som rammes forflyttes.
Tropisk syklon er fellesbetegnelsen på de lavtrykkene som dannes over havområdene nær tropene. Disse gis av og til en gradering etter vindstyrken: tropisk "storm", tropisk "orkan". Så har de kraftigste utgavene lokale navn: hurricane, taifun.
Tropiske sykloner "dannes" ikke i USA, men slike dannes i Atlanterhavet nord for ekvator og beveger seg vestover. De karibiske øyene rammes årlig og enkelte treffer også østkysten av USA. Syklonen Katrina rammet New Orleans for noen år siden og gjorde stor skade.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (05.05.2008)
nedbørsspm.Hei, jeg holder på med en oppgave om nedbør her i Bergen. Har da døgn-nedbørsdata for perioden 1904-2006 som jeg ser på, og har derfor noen spm.
Når det gjelder ekstremvær; hvor setter dere grensen på hva som defineres som et ekstremt nedbørsdøgn. (har sjøl satt grensa på 30mm, men vet ikke om dette er riktig). Har i tillegg også lyst til å definere data som ligger mellom 0mm og 2mm som oppholdsdager (0mm). Er dette noe dere gjør? Har dere en grense på dette?
På forhånd takk A. (25.04.2008) Svar:Hei, Andreas!
Grensa di for ekstrem nedbør i Bergen er nok altfor lav. Husk at "ekstreme værforhold" oppleves ikke hvert år. Grensene varierer fra distrikt til distrikt og er også årstidavhengig. For Vestlandet sør for Stad (Bergen) er følgende veiledende grenseverdier satt for 24 timers nedbør: Vinter 100 mm, vår/sommer 70 mm, høst 110 mm. Det er også viktig å merke seg at disse nedbørmengdene skal falle over et stort område/fylke. En kraftig lokal regnbyge som gir mye nedbør lokalt er derfor ikke nok til å kalle fenomenet "ekstremvær" i vår betydning.
Oppholdsvær betyr "fravær av nedbør". Derfor er grensa vår for oppholdværdager 0 mm nedbør. I Bergen syns kanskje mange at 2 mm nedbør er "ingenting", men vi må ha entydige definisjoner som gjelder over hele landet.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (28.04.2008)
121 - 130 av 420
|
|
|
|