Soppens bygning
Stekt sopp - soppens bygning
Matriske, matblekksopp, kantarell, lys piggsopp, rødskrubbsopp og steinsopp.
Detter er seks sikre arter av spiselig sopp for nybegynnere. Når du har lært kjennetegnene på disse soppene, studert soppene og laget sopprettene angitt i feltboka, kan du plukke og tilberede sopp på egen hånd når du har med deg feltboka, "Matsopp for alle", på tur i skog og mark.
Figuren til høyre er beregnet på våre sopper, men passer for de fleste storsoppene. Nede i bakken ligger sopptrådene. De lar vi være i fred. Vi plukker fruktlegemet, den synlige delen av soppen som består av stilk og hatt. Undersiden av hatten kan være utformet litt forskjellig, se figurene under. Matblekksopp er den eneste av våre sopper som har ring. De øvrige fem soppene vi skal plukke, har ikke slire, ring eller hudlapper. Unngå sopper med slike kjennetegn. |
|
|
Figur 1: Snitt fra siden og undersiden av hatten som illustrerer skiver. Matriske og matblekksopp har skiver under hatten. |
|
Figur 2: Helfigur fra siden som illustrerer ribber. Kantarell har ribber under hatten og nedover stilken. |
|
Figur 3: Helfigur fra siden som illustrerer pigger. Lys piggsopp har pigger under hatten og nedover stilken. |
|
Figur 4: Snitt fra siden og undersiden av hatten som illustrerer rør. Rødskrubb og steinsopp har rør under hatten. Disse løsner lett. |
Tilbake
|