Kalsium bufrer ferskvann
Regnvann er surt. Naturlig får regnvann en pH på 5,6 ved en
likevekt med karbondioksydet i luften. Imidlertid inneholder regn over
vårt land også betydelige mengder svoveloksyder (SOn)
og nitrogenoksyder (NOn). Dette gjør at pH gjerne synker
betydelig og pH i regnvann blir gjerne liggende mellom 4-5 og langt surer
regn er også kjent. Liv i vann fungerer best når pH ligger rundt
nøytralitetspunktet, 6-8 er et godt intervall. Blir det surere eller
mer basisk er det mange organismer som får vanskeligheter og eventuelt
dø.
Når regnvannet når bakken løser det mange ulike
stoffer. Et særlig viktig viktig grunnstoff er kalsium. Det forekommer
i flere kjemiske forbindelser blant annet kalsiumkarbonat (CaCO3)
og kalsiumsilikat (CaSiO3). Det viser seg at i ferskvann er
vanligvis kalsium det mest alminnelige katjonet. Kalsium har den evnen at
det kan bufre surheten i vann, det vil si stabilisere pH selv om det
tilføres eller tas vekk hydrogenjoner fra løsningen. I
tilfellet kalsium bufrer det slik at pH blir liggende rundt
nøytralitetspunktet. Noen likevektsligninger mellom karbondioksyd,
karbonsyre, bikarbonat og karbonat kan vise dette:
CO2+H2O | <===> | H2CO3 |
H2CO3 | <===> | H++HCO3- |
HCO3- | <===> | H++CO3-- |
Ca+++2HCO3- | <===> | CaCO3+H2O+CO2 |
Blir det tilført flere hydrogenjoner, vil det dannes mer
karbonsyre og løst gass av karbondioksyd og blir det fjernet
hydrogenjoner vil flere karbonsyre molekyler spaltes i hydrogenjoner og
bikarbonat- og karbonatjoner.
Der det er kalkholdig grunn blir pH i innsjøer og elver ikke
synlig endret. Er det hardere bergarter som har lite kalsium eller som ikke
så lett gir fra seg kalsium, blir gjerne vannet surt. Kalking av sure
innsjøer er en måte tilføre manglende kalsium for
å øke bufferkapasiteten i vannet.
Det er også andre stoffer som påvirker pH i vann, for
eksempel magnesium, som virker stort sett på samme måte som
kalsium. Humussyrer, som er nedbrytningsprodukter av plantemateriale, kan
også gi sure reaksjoner og til dels bufre ved lave pH verdier.
|