Hopp til hovedinnhold

Resultater

Rapportør:Hossein Rostamzadeh
Observatører:Daniel Rostamzadeh
Område:nærmiljø_Asker (Asker, Akershus)
Dato:29.05.2017
Aktivitet:Fremmede arter

Funn


Artsdatabanken logo
Art:Brunskogsnegl (Arion vulgaris)


Artsdatabanken logo
Art:Rynkerose (Rosa rugosa)
Forekomst:Vanlig
Hvorfor er denne arten et problem her?:På grunn av den trusselen og ødeleggelsen den utretter mot andre arter, står den på den nasjonale svartelista. Den er plassert under en gruppe med planter som regnes som en svært stor risiko for naturen. Rynkerosen bruker opp andre planters område og konkurranseutsetter de plantene som befinner seg der den vokser. Den brukes årlig store summer på å få den fjernet. Hageeiere er i dag pliktige til å forhindre at det vokser opp planter fra svartelista, og det anbefales å melde fra om man finner utbredelse av arten. I fremtiden er det mulig at det kommer et totalforbud mot rynkeroser.
Hvordan kan den ha kommet hit?:Rynkerosen skal ha blitt innført i løpet av 1800-tallet, men ble ikke merket som et problem før rundt 1940. Da merket man at den hadde spredt seg over hele Malmøya i Larvik. I dag er det kun Finnmark som slipper unna planten. Planten har også brukt til å binde sand i sanddyner langs kysten. I tillegg har den blitt plantet på midtrabatter, i hager og parker. Herfra har det spredt seg via avfall og fugler. Fra Sverige, Danmark og Storbritannia kommer de største mengdene frø, og det skyller opp store mengder på strender rundt om i landet. Den har også havnet blant de 100 mest spredningsvillige plantene i Europa.
Hvordan tror dere stedet ville vært uten denne arten?:Fordi denne arten tar opp plassen andre arter kunne utbredt seg på, kunne det vært mer variert utbredelser av arter i området. Samtidig er planten solid og tåler å stå steder hvor andre planter ikke vil trives, som der vi fant den i veikanten.
© Daniel Rostamzadeh (29.05.2017)