Resultater
Alle områder | » | Agder | » | Øygardsåsen, flosterøya, bruks: 69/64 | » |
Deltaker: | Flosta skole |
Område: | Øygardsåsen, flosterøya, bruks: 69/64 (Arendal, Agder) |
Dato: | 04.05.2017 |
Antall personer:
50
Klassetrinn for barn som var med:
5. trinn
Klassetrinn for barn som var med:
6. trinn
Klassetrinn for barn som var med:
7. trinn
Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
Flosta historielag, Arendal og omegn krigshistoriske forening, lokale personer som tidligere hadde verv ved denne vaktposten, Arendal kommune (eiendom v/bygartner Jann Bernhard Nilsen)
Antall dugnadstimar:
Hver elev har vært her ca 20 timer + en del dugnad av voksne
Beskriv hva som er gjort:
Vi begynte å rydde i løpeganger og rundt ruinene, men fant fort ut at dette prosjektet ville vi ta mye lenger. Vi har ryddet bort alt av vegetasjonen på hele toppen etter å ha fått tillatelser fra kommunen. miljødirektoratet og alle grunneierne. Vi har også tatt masse trær slik at det har blitt en helt fantastisk utsikt i alle retninger. Alt av ruiner tilhørende kulturminnet er kommet tydelig fram og det er bygget hjelpemidler som rekkverk og trapp slik at toppen kan bestiges for folk i alle aldre. Vi har et tett samarbeid med mannen på nabogården som må ansees som en ildsjel i dette arbeidet. Han har også hatt alle klassenene på guidet tur på ruinene hvor han fortalte om hvordan det en gang så ut. På denne toppen finnes det en mast som eies av telenor. I tilhørighet til den finnes det et teknisk bygg. Etter å ha snoket litt rundt dette tekniske bygget fant vi ut at det måtte være mer en teknikk her. Vi visste at dette bygget tidligere var en del av den militære vaktposten så vi håpte at døren på baksiden førte oss inn den gamle militære bua. Vi fikk så lov å bryte oss inn i bua og fant masse spennende. Her sto det igjen klær, tallerkner og kystvaktdagbøker m.m. Utrolig spennende. Vi har vasket ut og ryddet godt der inne og får nå ha egen nøkkel til bua. Her inne skal vi ha felles åpninger slik at det enkelte dager går an å se i bua for lokalbefolkningen. Se Flosta.no - se logoen til rydd ett kulturminne i margen. Her kan dere følge hele prosjektet! Vi lagde også en loggbok slik at vi kan måle hvor mange besøkende som tar turen hit. Masse folk har tatt turen, dette er virkelig folkhelse. Vi ønsker som sagt å ta dette videre og vi har derfor søkt om og fått litt tilskudd av fylkeskommunen til å lage en infotavlen på toppen som viser en spesifikasjon av ruiner og som forteller historien om stedet. Vi ønsker også skilte veien som går igjennom skogen. I tillegg har vi fått foreldregruppa med på å lage en trapp som går opp til porten ved anlegget! Vi har laget en flaggstang og noen små bruer over løpengangene. Denne plassen er helt totalt forandret.Kjempegode krefter i lokalsamfunnet løfter sammen med oss dette prosjektet videre. Vi skulle ønske vi tok enda flere før- bilder fra stedet, men vi ante ikke at prosjektet vil utvikle seg slik det har gjort.
Eventuelle videre planer:
Vi fortsetter prosjektet med å gjøre plassen mer tilgjengelig for folket. Arbeidet med info-tavle krever enda mer graving i historien, noen som har vist seg litt vanskelig. Vi har faktisk funnet en del info som er helt ny og som er litt spennende for lokalsamfunnet. Vi tenker å ha åpne dager sammen med historielaget og hvor folk kan få omvisningstur i bua. Dette driftes av to pensjonister som tjenestegjorde på plassen. Vi søker i disse tider sponsormidler til å bygge lokk til brønnen som nå ikke er helt bra iforhold til risiko. i løpet av neste skoleår skal vi har en grand-opening med besøk fra avisene. Vi vil også invitere prominente gjester. Prosjekt Øygardsåsen lever videre!
(04.05.2017)
(04.05.2017)
(04.05.2017)