Resultater
Alle områder | » | Trøndelag | » | Gravhauger på Grande Gaard | » |
Deltaker: | Overhalla barne- og ungdomsskole |
Område: | Gravhauger på Grande Gaard (Overhalla, Trøndelag) |
Dato: | 15.05.2018 |
Antall personer:
Tilsammen 16 personer: 14 elever og 2 lærere
Klassetrinn for barn som var med:
8. trinn
Klassetrinn for barn som var med:
9. trinn
Klassetrinn for barn som var med:
10. trinn
Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
Elevene som deltok er fra 8.-10 trinn på ungdomsskolen, og de har valgfaget "Innsats for andre".
Antall dugnadstimar:
11, 5 timer
Beskriv hva som er gjort:
RAPPORT - RYDD ET KULTURMINNE
I november 2017 ble det sendt inn en søknad på vegne av elever i valgfag "Innsats for andre" til Norsk Kulturarv om å delta på årets aksjon "Rydd et kulturminne".
11. desember fikk vi via e-post et tilsagnsbrev fra Norsk Kulturarv v/Randi Anita Skogum, der vår søknad om å rydde gravhauger i tilknytning til Grande Gaard var innvilget.
BAKGRUNN FOR OPPDRAGET
Klassestyrer/kulturkontakt ble gjort oppmerksom på "Rydd et kulturminne" av grunneier på Grande Gaard, Anne Ovidie Hagerup, og i samarbeid med henne ble det bestemt av elevene skulle jobbe med å rydde tre gravhauger like ved gården. Gravhaugene ligger like ved hverandre, på andre siden av fylkesvei 7040 (Sørsidevegen) - omtrent 200 meter fra gården, og cirka 4 kilometer fra skolen. Overhalla er en sykkelkommune, så elevene syklet til og fra gravhaugene hver gang de var der og jobbet.
På grunn av store snømengder i Namdalen i vinter, fikk vi ikke til å starte på med prosjektet vårt før i midten av april 2018. Da vi endelig kom i gang, ble det brukt 3 onsdager, nærmere bestemt 18. april, 2. mai og 9. mai til å gjennomføre oppdraget. Elevene brukte de fastsatte valgfagtimene disse dagene til å rydde gravhaugene, dvs. to og en halv time hver gang, til sammen 7,5 timer. I tillegg fikk vi hjelp til å felle noen store trær på gravhaugene, noe som ble gjort i løpet av 2 kvelder a' 2 timer pr. gang.
Det var 14 elever fra valgfag "Innsats for andre på 8.-10. trinn som deltok på prosjektet. Før vi satte i gang med arbeidet på gravhaugene, var klassestyrer og grunneier på befaring 16.04.18. Samme dag ble det også tatt noen bilder av gravhaugene, som viser hvordan de så ut før arbeidet startet. Likedan ble det tatt bilder undervegs, det vil si hver gang vi var der. Det ble også tatt bilder etter at arbeidet med gravhaugene var ferdig (13.05.18), for å vise hvordan gravhaugene ble etter all ryddingen og hogsten som hadde foregått der.
GRAVHAUG 1 (Koordinater 64* 29* 23,55** N / 11* 59* 48,25** E)
Første gang vi jobbet på gravhaugene, var onsdag 18. april. Elevene hadde med seg sag, øks og hagesaks, og gravhaug nr. 1 ble ryddet for "buskas". Dvs. at alle kvister, små trær og tre-klynger ble rensket vekk, slik at fasongen på gravhaugen etter hvert begynte å komme til syne.
GRAVHAUG 2 (Koordinater 64* 29* 23,54** N / 11* 59* 56,60** E)
Neste gang vi besøkte gravhaugene, 2. mai, fortsatte vi å jobbe med gravhaug nr. 1, og nå ble det også ryddet grener, samt at vedkubbene fra trærne som var blitt felt, ble samlet i hauger. Denne dagen ble det også påbegynt et ryddearbeid på gravhaug nr. 2 og 3, og også der ble små kvister og trær ryddet vekk, slik at man etter hvert kunne begynne å se at det var en gravhaug i området.
GRAVHAUG 3 (Koordinater 64* 29* 23,57** N / 11* 59* 58,60** E)
Siste gang vi jobbet med gravhaugene var onsdag 9. mai. Vi jobbet da hovedsaklig på gravhaug nr. 3. Fra forrige gang hadde det blitt felt noen trær, slik at mye av jobben denne gangen gikk ut på å rydde vekk grener fra de felte trærne, samle vedkubber, samt å fortsette arbeidet med å fjerne kvister og trær på gravhaug nr. 3.
PRESSEDEKNING
I forbindelse med oppstart av prosjektet, ble det lagt ut informasjon om dette på elevenes læringplattform/app Showbie, skolens facebook-side, samt på skolens egen info-TV i biblioteket/aulaen Horisonten, - skolens fellesareal og storstue.
Da prosjektet skulle ferdigstilles, inviterte vi skolens rektor, ordfører, kultursjef, grunneier og lokalavisa Namdals-Avisa til gravhaugene for å skape litt blest om arbeidet som ble utført i samarbeid med Norsk Kulturarv. Dette resulterte i en reportasje i avisa 14.05.18; https://www.namdalsavisa.no/artikkel/2018/05/13/Flittige-elever-ryddet-tre-gravhauger-16689411.ece
I tillegg ble det lagt ut som nyhet på skolens facebook-side, kommunens facebook-side og grunneiers facebook-side.
GODE TILBAKEMELDINGER
Gjennom ryddeaksjonen har elevene sørget for at tre gravhauger, som var fullstendig gjengrodd, nå har blitt synlig, - både fra veien og fra elva Namsen. Vi har fått flere tilbakemeldinger fra både bygdefolk og tilreisende som synes det har blitt så fint i det aktuelle området. Mange er de som ikke var klar over at det faktisk var gravhauger i området, men som nå har oppdaget gravhaugene på nytt. Det har kommet veldig mange positive tilbakemeldinger både til grunneier, kultursjef og skolen ang. prosjektet, som helt klart har bidratt til å bygge bevissthet om lokale kulturminner - nå som kulturminnet har blitt synlig.
KULTURMINNEVERN PÅ TIMEPLANEN
Det har blitt skapt stor aktivitet rundt kulturminnet (gravhaugene), og både elever og lærere har lært mye om kulturminnevern. Kårkaill på Grande Gaard, Aage Magnus Hagerup, var til stede siste dag da arbeidet ble ferdigstilt, og han fortalte mye om hva som hadde vært inne i gravhaugene, at de hadde blitt robbet, og at viktige norske kulturskatter hadde blitt tatt med ut av landet og at de nå befinner seg på British Museum i London. Andre gjenstander fra disse gravhaugene er utstilt på museum i Trondheim, fortalte Hagerup.
BLE KJENT MED EGEN KULTURARV
Også ordfører Per Olav Tyldum fortalte om kulturskatter som hadde vært i Overhalla, men som hadde blitt ført ut av landet av tilreisende som hadde gravd opp haugene og tatt med seg det verdifulle innholdet. Ordføreren var meget fornøyd med arbeidet elevene hadde utført, og også kultursjef Siri Hongseth og rektor Kristian Mork var glad for at elevene gjennom dette prosjektet fikk delta på en arena der de ble kjent med sin egen kulturarv, samtidig som de også tok del i bevaring og formidling av den lokale kulturarven og naturlandskapet.
LÆRERIKT PROSJEKT
Det har vært svært lærerikt for elevene å gjøre en innsats i forbindelse med "Rydd et kulturminne". En ting er at de har gjort en innsats for andre - slik som ordlyden på valgfaget deres sier, men de har også fått fin trim gjennom både sykling og fysisk arbeid, samt at de har lært mye om et kulturminne i sitt eget nærmiljø.
Vi vil takke Norsk Kulturarv for at vi fikk delta på prosjektet, og for den inspirasjon "Rydd et kulturminne" har vært for både store og små.
Med vennlig hilsen
Aud Lidbom
Kulturkontakt
Overhalla barne- og ungdomsskole
7863 OVERHALLA
Eventuelle videre planer:
VIDERE PLANER
Nå som gravhaugene er ryddet, vil grunneier sette ut benker på to av gravhaugene. Dette for at forbipasserende, besøkende på golfbanen, laksefiskere og andre kan ta seg en pust i bakken, og nye utsikten om elva Namsen og Namsen Golfbane like ved.
Man vil også rydde langs med åkeren fra eventyrbenken (en benk der det er en trimbok og et kapittel fra boka "Eventyret om Overhalla" skrevet på en stor plakat). Det vil være naturlig å se de to kulturaktivitetene i sammenheng nå som gravhaugene er ryddet - og har kommet fram i dagen igjen.
© Aud Lidbom (09.05.2018)
© Aud Lidbom (09.05.2018)
© Aud Lidbom (09.05.2018)
© Aud Lidbom (09.05.2018)
© Aud Lidbom (09.05.2018)