Hopp til hovedinnhold

Resultater

Alle områder»Østfold»Svinndal og omegn»Husmannsplasser»20.09.2002 ()

Deltaker:Svinndal skole
Område:Svinndal og omegn (Våler, Østfold)
Kulturminne:Husmannsplasser
Dato:20.09.2002

Klassetrinn for barn som var med:
Småskolen og storskolen

Antall personer:
60 elever og 4-5 lærere

Antall dugnadstimar:
600

Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
Våler og Svinndal Historielag, Våler Bondelag, Våler Skogeierlag

Beskriving av gjennomføringa:
HUSMANNSPLASSER I SVINNDAL OG OMEGN

Lokale idealister, med John Nilsen i spissen,har tatt på seg å rydde og merke alle husmannsplassene i Svinndal og omegn, i første omgang 27 av i alt 98. Dette ønsket Svinndal skole å være med på. På sensommeren var småskolen med John Nilsen for å merke husmannsplassene Furuskogen og Sandbakken ved Skjønnerød. Torsdag og fredag, den 19. og 20. september ryddet elevene i storskolen fire husmannsplasser, to ned mot Roos/Hjertebråten og to innenfor Boslangen.


Torsdag satte drøyt 60 elever og 4-5 lærere seg på sykkelsetet med retning husmannsplassen Sødalen. Vi møttes på Engsand og fulgte Roosveien enda til avkjøringen mot Hjertebråten. Etter noen hundre meter og til venstre inn i skogen liggerSødalen. Grunnmurene til de ulike byggene står fortsatt og gir et inntrykk av dette må ha vært en stor husmannsplass, bestående av et liten bolighus, en større låve med kjørebro og en kjellerlignende sak. Noen mener dette kan være en tjone (til høytørk), men det var uvanlig at man hadde det på husmannsplasser. Det antas at husmannsplassen ble anlagt rundt 1800 og at den ble fraflyttet rundt 1880. Plassen hørte til under gården Bjerkedal (hvor nettopp John Nilsen bor i dag).

De siste som bodde der var opprinnelig fra Toten. Disse emigrerte senere til Amerika. Mulig etter at bolighuset brant ned. Noen av elevene fant i hvert fall rester etter brent tømmer under de nærmest arkeologiske tilstandene i det som var bostedet.

Videre dro gjengen til Storbakkmyr, som ligger noen steinlengder lengre ned Roosveien. Husmannsplassen hørte til under gården Mellomros. For oss er historien til plassen noe "ullen". Kanskje får vi vite om Storbakkmyr mer når bygdebokas tredje del blir trykket opp? Husmannsplassen lå i en steinbruddlignende formasjon godt inne i skogen. Vi fant steingjerder, en boligdel og muligens kjeller tilknyttet en nå tett barskogbevokst slette. Den gangen var det en åker. I ruinene fant elevene både takstein, kullrester og glasskår etter flasker. Bare synd stedet bar så preg av å også være en del av et hogstfelt.

Fredag vendte gjengen sykkelstyrene mot Boslangen. Fra skolen blir det rundt Sæbybotn, forbi Ertnes og og første lille avstikker til høyre. (Denne gangen fikk vi også Moss Avis på slep, med notatblokk og kamera.) Her ligger det i dagdet som er en hytte. Tidligere var dette husmannsplassen Hulbråten. Husmannsplassen ble ryddet mellom 1795 og 1800 og hørte til gården Unum. I 1846 ble Boslangen skilt ut som gård fra Unum, hvorpå Hulgården fulgte med "på kjøpet". Etter som denne hytta er i privat eiet, nøyde vi oss med å få montert navneskilt på plassen.

Den siste husmannsplassen skoleelevene var med på å rydde og merke var Muskhaugdalen, enda noen hundre meter inn i skogen, gjennom beverpreget skog, over en bred bekk og opp gjennom kratt. Dette stedet var et eldorado for nysgjerrige elever. Fra det som var en overgrodd ruin, ble dette et virkelig funnsted: En gammel ovn, kjeler, melkespann, store og små flasker med og uten innhold, sagblader og andre gjenstander av jern. Mye av dette ble funnet i fjell/jordhuler straks i nærheten og antas å være en blanding av resten fra husmannsplassen og personer som hadde dette som gjemmested under andre verdenskrig. Muskhaugdalen ble antagelig ryddet realtivt sent, antagelig etter 1875, og det er noe usikkert når plassen endelig ble fraflyttet. Stuebygningen på Muskhaugdalen ble senere flyttet til Unum og ble benyttet som sveiserbolig.

VI TAKKER PRIMUS MOTOR, JOHN NILSEN, KARL JOHAN TROLLERUD OG BYGDEBOKFORFATTER EINAR PEDERSEN FOR INSPIRASJON OG VEILEDNING! VI SYNES OGSÅ DET ER FLOTT AT GRUNNEIERNE GIR TILLATELSE TIL AT HUSMANNSPLASSENE IGJEN KAN "ÅPNES" SLIK AT DE OGSÅ KAN KOMME ETTERTIDEN TIL GODE!

Bildene fra Hulbråten og Muskhaugdalen er tatt av 7. klassingen Hanne Austad.

Ryddeaksjon:
Ryddeaksjonen 2002

© Hanne Austad (19.09.2002)
Robin Andrè og Øivind tar seg en pause, mens Carina forsikrer seg om at igen gjenstand kommer unna "arkeologene" fra Svinndal skole.
© Hanne Austad (19.09.2002)
© Hanne Austad (19.09.2002)
© Hanne Austad (19.09.2002)
© Hanne Austad (19.09.2002)
© Hanne Austad (19.09.2002)
© Hanne Austad (19.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)
© Hanne Austad (20.09.2002)