Resultater
Alle områder | » | Østfold | » | Dragehullet | » | Dragehullet | » | 04.04.2006 (Elever, foresatte og lærere på 7.trinn ved Kirkelund skole) |
Deltaker: | Kirkelund skole |
Utført av: | Elever, foresatte og lærere på 7.trinn ved Kirkelund skole |
Område: | Dragehullet (Skiptvet, Østfold) |
Kulturminne: | Dragehullet |
Dato: | 04.04.2006 |
Type kulturminne:
Minnesmerke, landskap
Gårds- og bruksnummer:
Går som kommunal grunn
Klassetrinn for barn som var med:
Elever, foresatte og lærere ved 7.trinn
Antall personer:
70
Antall dugnadstimar:
150 timer
Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
Nei
Hvilken funksjon hadde og har det?:
Området Dragehullet er en del av Skiptvets historie, og det har det vært i flere århundrer.
Området og sagnet er i dag en del av den lokale historien, og derfor en viktig del av nærmiljøet. Skolen bruker dette som en del av undervisningen sin. Området knyttes også opp mot de andre kulturminnene i kommunen som brukes av innbyggerne i kommunen.
Beskriv hva som er gjort:
Det hele startet med en liten notis under et infomøte på skolen en tirsdags morgen i april 2005 - Rydding av et kulturminne....? Dette hørtes spennende ut, og ble starten på vår aksjon:
”Ryddeaksjon – Dragehullet”.
Vi tok derfor kontakt med kultur- og
oppvekstetaten i kommunen for å høre om det fantes et kulturminne som kunne trenge en opprustning. Responsen var storslott, og vi kunne sette igang med planleggingen.
Skolesjefen i kommunen hadde lenge hatt et ønske om å få ryddet, merket og laget en sti ned til området som ble kalt Dragehullet, rett ved Skiptvet kirke.
Dette hørtes ut som en overkommelig jobb, og med foresattes støtte var det
bare å gå i gang.
Prosessen startet med å finne ut nøyaktig hvor dette Dragehullet lå. Når dette var gjort, ble bilder tatt og en kort beskrivelse av arbeidet skrevet.
Arbeidet vårt skulle bestå i å lage en
sti ned til Dragehullet, og å rydde selve Dragehullet og området rundt.
Søknaden ble sent i april 2005, og i sommer kom svaret vi håpet på.
Prosjektet ”Ryddeaksjon – Dragehullet” var nå i gang. Nå var det tid for å
involvere alle – først elevene, og deretter foresatte.
Dagen for selve gjennomføringen ble bestemt og vi bestilte fint vær.
Men aller først måtte vi skaffe noen til å gjøre litt av grovarbeidet, felle trær og skjære ned busker og kratt med motorsag og ryddesag. Velvillige foresatte stilte opp sammen med noen få elever, sånn at alt var klart til selve aksjonsdagen.
Tirsdag 6. september 2005 møtte 70 arbeidsklare og motiverte elever, foresatte og lærere opp til dugnad. Været var som bestilt, og det var klart for å rydde stien for kvist og ugress, samt å rydde Dragehullet for kvist og busker.
På forhånd hadde klassene besøkt området, og gjennomgått hva som skulle gjøres. For at ikke alle skulle gå i bena på hverandre, hadde elevene fått tildelt ansvarsområder. Vi delte oss i 6 ansvarsgrupper. Den ene gruppen hadde ansvar for selve Dragehullet, 4 grupper hadde hver sin del av stien, og den siste hadde ansvar for å servere drikke til de som arbeidet, samt å ordne til grilling etter gjennomført arbeid.
Synet som møtte oss når vi kom, tok litt pusten fra oss, og vi så for oss mange kvelder med arbeid. Det var tett i tett med kvister, busker, kratt og søppel. Elevene forsvant nesten i alt dette. Det kom ikke til å bli en lett jobb!!
Men heldigvis mistet vi ikke motet, og ansvarsfulle elever ledet både lærere og foresatte igang med arbeidet. Det ble luket, dratt opp røtter, plukket søppel, og både kvist og busk ble båret bort i store hauger.
Med så mange ivrige arbeidere ble jobben unnagjort fortere enn vi hadde trodd, og vi hadde derfor tid til litt ekstra finpuss på slutten før skolesjefen kom på "inspeksjon". En strålende fornøyd skolesjef kunne formidle at resultatet ble bedre enn han hadde våget å håpe på, og han kunne også fortelle at kommunen hadde fått en lokal kunstner til å lage skilt som skulle vise innbyggerene i kommunen hvor
Dragehullet virkelig var. Et skilt vil vise hvor stien går, og et vil stå nede i Dragehullet og fortelle om sagnet.
Etter en vellykket ryddeaksjon var
det klart for litt feiring. Elever,
foresatte og lærere benyttet derfor
finværet til å grille og kose seg.
Vi hadde også vært så heldige å få besøk av lokalavisa, og det resulterte i en flott artikkel bare noen dager etterpå. Nå var Dragehullet virkelig kjent for alle!
Etter aksjonen sitter vi igjen med mange nye erfaringer. Mange måtte gjøre ting de aldri før hadde gjort, og ikke minst lærte vi alle betydningen av godt samarbeid og god planlegging. Vi er heller ikke i tvil om at dette var en positiv sosial aktivitet for oss alle, der vi samtidig fikk mulighet til å bli kjent med en viktig del av kommunens lokalhistorie. Vi håper også med dette at mange i nærmiljøet vi ta seg tid til å besøke Dragehullet, og dermed også bli bedre kjent med kommunens historie og sagnet som er bakgrunnen for dragen i kommunevåpnet vårt.
© Elin Larsen (19.04.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)
© Elin Larsen (06.09.2005)