Hopp til hovedinnhold

Resultater

Alle områder»Buskerud»eldre ferdselsveier,kirkeslepe,setervege»Fauskodammen i Smådøl»29.11.2011 (Fauskodammens Venner v /Bente Fønnebø)

Deltaker:Fauskodammens Venner
Utført av:Fauskodammens Venner v /Bente Fønnebø
Område:eldre ferdselsveier,kirkeslepe,setervege (Nore og Uvdal, Buskerud)
Kulturminne:Fauskodammen i Smådøl
Dato:29.11.2011

Type kulturminne:
seterveg eller kløvveg/kirkeslepe

Gårds- og bruksnummer:
Gnr 80,bnr 5

Når er kulturminnet fra?:
1000 tatllet (sUvdal stavkirke er fra 1130

I hvilken periode var det i bruk?:
1100 - 1900

Klassetrinn for barn som var med:
barnetrinnet

Antall personer:
20 -30

Antall dugnadstimar:
30 - 40

Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
rektorene på skolene, kultursekken i kommunen

Hvilken funksjon hadde og har det?:
Uvdal stavkirke var kirkested for bygdene omkring. De måtte gå til kirken for dåp, med sine døde osv. gjerne etpar ganger i året. Kirkeslepene, minst tre, er lagt inn på et kart av Gunnar Glesne i en bok om Smådøl som kommer nå til jul 2011 Smådøl gjennom tidene.

Beskriv hva som er gjort:
Som nevnt knyttet til Fauskodammen, fløtningsminner og damanlegget, som er nå lagt inn under skiltplan for Buskerud Fylke, skal også denne inngå i skjødselsplan som skal skrives mellom Fauskodammens Venner, kommunen og fylket.

Fauskodammens Venenr har fjernet skog som nærmest gjorde vegen til en tunell gjennom krattskog. Nå ligger stitraseen åpent ut mot elva og damanlegget.
© Bente Fønnebø (29.11.2011)
Denne delen går langs elva nedenfor damanlegget, krysser elva ved et va nede mot damstua og følger en seterveg videre til Uvdal stavkirke. Motsatt veg følger den elva et slykke over ei grasslette hvor kuene ble samlet på veg innover til setrene.
© Bente Fønnebø (29.11.2011)
Her ses hvordan vegen ligger i terrenget langs elva, på motsatt side av dammen ligger stallen og damstua. På det meste jobbet 20 mann i skift med å åpne og lukke damlukene under fløtningen.
© Bente Fønnebø (29.11.2011)
Her samles sammen og ryddes det etter at de siste trærne er tatt.
© Bente Fønnebø (29.11.2011)
Kulturstien frem til jernvinneanlegget er en stitrase på ca 100 m. den går fra dammen til jernvinneanlegget fra eldre jernalder. Ved setervegen ligger to kullgroper, som vi også ønsker å bruke i formidlingen til barn og unge i kultursekkopplegget.
© Bente Fønnebø (29.11.2011)