Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Besvarte spørsmål

Blanke gjennomsiktige gelé rader

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, i dag (10/01-23) fant jeg en rekke geléklumper i kjede flytende langs sjøkanten i Bjørnafjorden. ca 1-2 cm tykk og 1/2 m lang. ser ut til å inneholde mange små røde larver. Tok noe av det opp da gikk det i oppløsning

E.A.B.G. (10.01.2023)

Svar:

Hei, Eli-Anne, Det var litt synd du ikke fotogrtaferte dem mens de fløt i sjøen også, for da ville det vært lett å se hvilke art dette er. Men uansett, det er klart at det er en kolonimanet. Det er samme orden som de perlekjedemanetene som har vært vanlige i høst. Denne er imidertid en helt annen art. Det kan godt være arten Naomia cara, som er den mest utbredte kolonimaneten i Nordatlanteren. Den er godt kjent også fra vestnorske fjorder, så Bjørnafjorden er innenfor vanlig utbredelse. De klare klumpene er oppdriftsenhetyer, mens fordøyelse og brenncellene er i de røde elementene i bakre del av kolonien. Det er derfor ikke larver, men spesialiserte deler av kolonien som er røde. Disse kolonimanetene går oftest dypere om dagen men kommer opp om natten. Nå i januar, særlig om det er tunge regnskyer, er det mørkt til langt ut på dagen, så kanskje noen har blitt hengende igjen på grunt vann. Denne arten kan også blomstre opp å opptre i store mengder. Da kan merder og garn bli dekket av rosafarget slim.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (10.01.2023)