miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Vannressurser > Er vatnet vårt surt? > Bakgrunnsstoff

Er vatnet vårt surt?

Bakgrunnsstoff

Valg for denne aktiviteten:

 Hovedside  Les veiledning  Legg inn data  Vis resultater

 Bakgrunnsstoff  Læreplanmål

Fagstoff på Miljolare.no

Hvordan virker et pH-meter?
Surheten, eller konsentrasjonen av H+-ioner (egentlig H3O+) i vann, er en økologisk faktor som både har betydning for mange biologiske prosesser og som i stor grad påvirkes av dem. Surheten måler vi som pH, som er den negative logaritmen til hydrogenion konsentrasjonen (pH= -log10[H3O+]). I denne artikkelen beskrives det nærmere hvordan et pH-meter virker.

Kalsium bufrer ferskvann
Kalking brukes som tiltak for å redusere effekten av sur dedbør i elver og innsjøer. Denne artikkelen beskriver noen av de kjemiske prosessene involverte i denne pH-nøytraliseringen.

Litteratur

Hannisdal og Grønneberg: Praktisk miljøkjemi.
Skolelaboratoriet i kjemi ved Universitetet i Oslo, 1992.

Direktoratet for naturforvaltning: Håndbok i kalking av surt vann.
2. utgave. DN-håndbok nr. 1, 1990.