miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Vis resultater > Artstre > Artsinformasjon

Artsinformasjon

 SystematikkKommentar
Fuglekonge (Regulus regulus)
Bilde: Frode Falkenberg
Rike: Animalia (Dyreriket)
Rekke: Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke: Vertebrata (Virveldyr)
Klasse: Aves (Fugler)
Orden: Passeriformes (Spurvefugler)
Familie: Regulidae (Fuglekongefamilien)
Slekt: Regulus
Art: Regulus regulus (Fuglekonge)

Kjenntegn: Norges minste fugl, som til tider kan veie mindre enn fem gram!

Utbredelse: Fuglekongen er vanlig i hele Sør-Norge i forbindelse med barskog. Lenger nord er den mer fåtallig.

Forflytninger: Mange overvintrer i Norge, mens andre trekker sørover til kontinentet. Arten er med andre ord en partiell trekkfugl som kommer tilbake til landet for å hekke i mars-april.

Hekkebiologi: Reiret er fantastisk utformet – en rund ball som er laget av fjør og mose, som har en sirkelformet inngang i toppen. De har ofte to kull, der hver hekking inkluderer 8-13 egg lagt.

Granmeis (Poecile montanus)
Bilde: Frode Falkenberg
Rike: Animalia (Dyreriket)
Rekke: Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke: Vertebrata (Virveldyr)
Klasse: Aves (Fugler)
Orden: Passeriformes (Spurvefugler)
Familie: Paridae (Meisefamilien)
Slekt: Poecile
Art: Poecile montanus (Granmeis)

Kjennetegn: Granmeis kjennes på sin svarte hette, svarte strupeflekk, lyse kinn, lysgrå underside, grå rygg og lyse felt på vingene. Den kan forveksles med løvmeis, men denne har en mer glinsende svart hette, brunere ryggside, mindre strupeflekk og mangler så utpregede lyse felter på vingene. Les mer om hvordan du skiller dem her.

Lyder: Granmeisen har en karakteristisk nasal og grov «tææh tææh»-lyd, men også tynne «ti-ti» – eller «siu-siu-siu-siu»-lyder.

Utbredelse: Den globale utbredelsen til granmeis strekker seg fra Vest-Europa og østover til Stillehavet. I Norge finnes den over hele landet i bar- og blandingsskog. Den er stedvis relativt vanlig i fjellbjørkeskogen.

Forflytninger: Granmeis er en stedbunden art, men noen år kan det være store mengder på vandring. Dette er fugler fra andre steder i Fennoskandia som forflytter seg for å finne bedre levekår utenfor hekkesesongen.

Næring: Dietten består av insekter, frø og bær. Granmeis er stort sett en standfugl, og på ettersommeren hamstrer de store mengder frø, en del insekter og edderkoppdyr. Dette utgjør en stor del av vinterføden. De overvintrer i små flokker med sosiale dominanshierarki der hanner dominerer over hunner og voksne over ungfugler.

På fõringsplassen: Solsikkefrø, nøtter og meiseboller er granmeisas favoritter på fuglebrettet. Den er sjelden tallrik når den kommer på besøk, og kommer som regel med 2-3 individer om gangen. Den er alltid i bevegelse, og flyr frem og tilbake fra frøautomater i et forrykende tempo.

Hekkebiologi: I mars-april starter søket etter en passende morken stubbe hvor de hakker ut reirhull 1-2 meter over bakken. Reiret består av basttrevler, hår og enkelte fjær, og mangler til forskjell fra andre meiser mose. I mai legges 7-8 egg som ruges av hunnen i 14-15 døgn. Hannen mater maken under denne perioden. Ungene forlater reiret nærmere tre uker etter klekking, men mates ytterligere i et par uker før de beveger seg ut av territoriet.

Gråhegre (Ardea cinerea)
Bilde: Frode Falkenberg
Rike: Animalia (Dyreriket)
Rekke: Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke: Vertebrata (Virveldyr)
Klasse: Aves (Fugler)
Orden: Pelecaniformes (Pelikan- og hegrefugler)
Familie: Ardeidae (Hegrefamilien)
Slekt: Ardea
Art: Ardea cinerea (Gråhegre)

Kjennetegn: Stor fugl med veldig lang hals, lange bein og langt, spisst nebb. Hvitt hode med en svart stripe fra øyet og bakover. Gråblått bryst og hvit buk. Flyr med hode og hals trukket tilbake i en «S».

Utbredelse: Gråhegre finnes utbredt over hele landet. Den er imidlertid klart mest tallrik langs kysten, og i Finnmark er den fåtallig. Utbredelsen strekker seg over store deler av Europa, Asia og Afrika. Gråhegra har utvidet sin norske utbredelse etter krigen, og har spredt seg nordover, østover og inn i landet.

Forflytninger: Til en viss grad en standfugl, men mange, særlig ungfugler, forlater landet om høsten til fordel for et mildere klima i Storbritannia.

Næring: Det er viktig for denne langbeinte og langhalsede fiskeren å ha god tilgang på grunne strandområder med mye fisk, den går like gjerne i saltvann som ferskvann bare næringstilgangen er bra.

Hekkebiologi: Fra mars måned er de i gang med eggleggingen. De aller fleste fuglene hekker i kolonier, typisk størrelse er 10-50 par. Ofte ligger koloniene på holmer med høye bartrær. Reirene plasseres oftest i toppen av høye trær, men også i fjellvegger.

Storskarv (Phalacrocorax carbo)
Bilde: Frode Falkenberg
Rike: Animalia (Dyreriket)
Rekke: Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke: Vertebrata (Virveldyr)
Klasse: Aves (Fugler)
Orden: Suliformes (Sulefugler)
Familie: Phalacrocoracidae (Skarvefamilien)
Slekt: Phalacrocorax
Art: Phalacrocorax carbo (Storskarv)

Utbredelse: Storskarven finnes utbredt i alle verdensdeler unntatt Sør-Amerika, med en rekke geografisk adskilte underarter. Vår storskarv, P.c.carbo, finnes langs kysten av Nord-Atlanteren, med populasjoner i Storbritannia, Island, Grønland, Canada og Norge/Russland. Den sørligere underarten, også kalt mellomskarv, har i senere tid vandret inn fra Sverige/Danmark og etablert små hekkepopulasjoner fra Østfold til Hordaland. Mellomskarven er mer knyttet til grunne ferskvann/brakkvann enn fugler fra de nordlige populasjonene.

Hekkebiologi: I Norge hekker storskarven i kolonier fra Sør-Trøndelag til Finnmark. De viktigste områdene finner vi i Trøndelag og sørlige deler av Nordland. Koloniene ligger oftest på vegetasjonsløse holmer og skjær, ofte helt ut mot åpent hav. De kan også hekke i bratte fuglefjell. Ellers i Sør-Norge, fra Hordalandskysten til Østfold er det den mindre mellomskarven som hekker i noen få kolonier kolonier.

Næring: Storskarven fisker på gruntvannsområder av alle slag, den tar mye bunnfisk som torskefisk, flyndrer og ulker.

Forflytinger: De fleste storskarvene trekker sørover i september-oktober, de viktigste områdene i Norge vinterstid er Vestlandet. Mange drar imidlertid lenger, til svenske og danske farvann, i noen tilfeller helt til Middelhavet. De trekker ofte over land, f.eks. fra Trøndelag og over Østlandet til Oslofjorden, og treffes derfor av og til i ferskvann i trekktidene. I mars-april returnerer storskarven til hekkeplassene, i Øst-Finnmark starter hekkingen ekstra tidlig, mens det ennå er full vinter.

Trekryper (Certhia familiaris)
Bilde: Frode Falkenberg
Rike: Animalia (Dyreriket)
Rekke: Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke: Vertebrata (Virveldyr)
Klasse: Aves (Fugler)
Orden: Passeriformes (Spurvefugler)
Familie: Certhiidae (Trekryperfamilien)
Slekt: Certhia
Art: Certhia familiaris (Trekryper)

Kjennetegn: Denne lille brune fuglen er ganske lett å kjenne igjen når den er på næringsøk. Da klatrer den oppover trestammer og stikker det tynne nebbet sitt under barkeflak for å finne insekter.

Habitat: Trekryperen finnes i de fleste skogstyper, men er oftest å finne i tilknytning til eldre barskog.

Utbredelse: Vanlig i store deler av Sør-Norge. Den avtar i antall nord for Trøndelagsfylkene, og i Finnmark finnes den knapt.

Næring: Insekter, edderkopper. Om vinteren spiser den også frø og det hender at trekrypere stikker innom foringsplasser som kan tilby spekk og talg. Ved å gni matfett på en trestamme kan den lokkes til foringsplassen.

Forflytning: Trekryperen er stort sett en standfugl.

Hekkebiologi: Starter hekkesesongen tidlig. Allerede i mars synger hannene av full hals, og i april og mai lager de reir bak løsnete barkeflak på trestammer. Trekryperen er en art med relativt lav hekkesuksess, både som følge av dårlige reirkonstruksjoner og stor predasjon.