Hopp til hovedinnhold

Show results

Alle områder»Akershus»Fonbekkhagan»Fonbekkhagan»2009-10-25 (6.klasse Algarheim)

Participant:Algarheim skole
Carried out by:6.klasse Algarheim
Site:Fonbekkhagan (Norway)
Cultural heritage:Fonbekkhagan
Date:25.10.2009

Type kulturminne:
Gravfelt

Gårds- og bruksnummer:
113/1

Når er kulturminnet fra?:
Gravfelt fra 800 til 1000 f.kr.f.

I hvilken periode var det i bruk?:
Området har vært benyttet til beite/ landbruksaktiviteter i flere hundre år.

Klassetrinn for barn som var med:
6.trinn

Antall personer:
28

Antall dugnadstimar:
25 timer

Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
Fonbekk besøksgård

Hvilken funksjon hadde og har det?:
Gravfeltet tilhørte en stor gård, antakeligvis gården Habberstad.Gravfeltet skulle vise at her var det storfolk som hadde vandret hen.

Beskriv hva som er gjort:
Før vi startet med rydding av feltet, fikk vi besøk av en arkeolog som fortalte litt om historikken rundt haugene og hva vi har lov til å gjøre med et gravfelt.
Elevene på 6. trinn har siden ryddet alle haugene mer eller mindre for kratt, noe lauvskog og barskog. Noen av haugene var helt tildekket, andre har vi bare gjort mer åpne.
Etter at haugene var ryddet laget vi skilt som ble plassert ved alle haugene for å markere haugen. Symbolet vi brukte var severdighetsmerke.
Vi planla så en foreldrekveld ved haugene. Det ble laget grønnsakssuppe fra skolen og gårdens grønnsakshage. vi leide inn en historieforteller, Lise Grimnes.
Kvelden ble arrangert i tussmørket.Ca. 80 voksne og barn kom syklende eller gående til gravfeltet. Det ble servert grønnsakssuppe, det ble gitt informasjon om feltet, 30 fakler ble tent og fortelleren fortalt flere spennende historier med gravhaugene, mørket og alle de frammøtte som en fantastisk ramme. Det ble en uforglemmelig kveld.
De videre planene for feltet er at vi skal lage et spill med utgangspunkt i historien rundt gravfeltet. Skuespillet/musikkspillet skal ha sin urframføring 17. juni.
Eierene av gården har i tillegg søkt og fått kommunale midler til opparbeidelse av parkeringsplass og et opplysningsskilt i tilknytning til feltet.

Her er en av de største rundhaugene i Fonbekkhagan. 6.trinn har ryddet og fjernet en del av lauvskogen på haugen. En fornøyd arbeidsgjeng.
© Ivar Lund
Alle haugene i Fonbekkhagan har elevene merket med et skilt. Her ser dere skiltet i forkant og en glad arbeidsgjeng på en av de andre rundhaugene.
© Ivar
Her ser dere Jon Tore Beitnes som forteller historien om Hagbart som er begravd i den største av rundhaugene.
© Bente N Støverud
Det ble fort skumring og elevene tente fakler for å lage en hyggelig ramme rundt haugene.
Vi venter på fortelleren Lise Grimnes som skal fortelle historier fra vikingtida. Her er 75 elever og foreldre på veg til den utvalgte haugen hvor seansen skal foregå.
For å lage en fin ramme rundt fortelleren, ble faklene stukket ned i bakken. Det ble en flott amfiscene omkranset av foreldre og elever sittende på haugene rundt.
Lise Grimnes forteller levende og spennende historier. Elever og foreldre er trollbundet av historiene.Stemningen er magisk.
© Bente N Støverud