Hopp til hovedinnhold

Show results

Alle områder»Trøndelag»Sildaguden»Sildaguden»2009-10-30 (5. og 7. klasse v/ Leka barne og ungdomsskole)

Participant:Venke Strat Thorsen
Carried out by:5. og 7. klasse v/ Leka barne og ungdomsskole
Site:Sildaguden (Norway)
Cultural heritage:Sildaguden
Date:30.10.2009

Type kulturminne:
Bauta, Gammel ofringsplass

Gårds- og bruksnummer:
gnr 16 bnr 43

Når er kulturminnet fra?:
Usikkert

I hvilken periode var det i bruk?:
17. - 18. hundre tallet

Klassetrinn for barn som var med:
5. og 8. klasse ved Leka barne- og ungdomsskole

Antall personer:
11

Antall dugnadstimar:
20

Hvilken funksjon hadde og har det?:
Mest sannsynlig var det en ofringsplass for godt sildefiske. Sjøområdet rett utenfor der bautaen er reist kalles "Gullgruva" og var tidligere en svært god fiskeplass for sild. I dag har ikke bautaen annen funksjone enn et symbol på ei svunnen tid.

Beskriv hva som er gjort:
Det er fjernet en del lauvvekster rundt kulturminnet, slik at det er lett synlig. Veien frem til kulturminnet er merket med røde trebrikker og det er satt opp skilt ved hovedveien.
Det vil bli satt opp infoboks ved batauen i løpet av våren 2010. Infoboksen er ferdig laget, men teksten til infoboksen må trykkes på et spesielt holdbart materiale som vil ta litt tid.

Sildaguden er en ca 1 m høy bautastein med en krans av småsteiner omkring. Fra Guden og ned mot fjæra går en trapp murt av stein. Sildaguden ligger like ved den eldgamle sildefiskeplassen Gullgruva, som til alle tider har kunnet gitt rike sildefangster. Man tror det er en offerstein man måtte ofre til/ blidgjøre for å få gode fangster. Denne ”hedenske” tradisjonen holdt seg sannsynligvis i lang tid etter at landet var blitt kristnet. Tro og overtro i forhold til det uberegnelige fisket har vært viktig nesten opp til våre dager. Sildaguden er avmerket på Leka kommunes arealplankart som R- kulturminne. Likevel er det få som faktisk vet om og har sett dette minnet.
Å få rensket bort kratt som har vokst opp foran minnet, var en del av prosjektet. Det var mye små lauvtrærvekster som hadde vokst opp foran bauten.
© Venke Strat Thorsen (29.10.2009)
Vi fjernet krattet slik at bautaen ble lett synlig. Det som står igjen er en del ugressvekster som må sprøytes bort, noe vi ikke hadde kompetanse til å gjøre.
© Venke Strat Thorsen (29.10.2009)
For å synliggjøre plasseringa av minnet og gjøre folk oppmerksom på at det faktisk finnes, har elevene laget et skilt som plasseres ved hovedveien.
© Venke Strat Thorsen (29.10.2009)
Det blir anvist med røde markerings-brikker hvor man skal gå for å komme frem til bautaen. Disse henges opp i trær på strategiske plasser.
© Venke Strat Thorsen (29.10.2009)
Sildaguden ligger i et nydelig område nede ved fjæra. Vi håper at ved å skilte og rydde rundt dette kulturminnet, vil mange ta turen innom for å se hva det er. Kanskje blir det sendt en del tanker til de som levde før oss og hvor viktig det faktisk var med godt fiske for å overleve.
© Venke Strat Thorsen (29.10.2009)