miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Piggsvin og grevling i Trondheim > Spør en forsker om piggsvin

Spør en forsker om piggsvin

Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate.

Fant 20 treff på «hunder».


Hvor bor de?

Hvor bor vanligvis et piggsvin?

A.V.N. (07.05.1999)

Svar:

Hei Ane
Takk for ditt spørsmål om piggsvin. Du skal få svar på spørsmålet ditt, men Beate er litt opptatt akkurat nå, så det vil kunne ta enda noen dager før du får svar. Håper det er OK.
Hilsen
Peter van Marion

Hei Ane, nå er jeg endelig på nettet!
Piggsvinene i Trondheim bor vanligvis under verandaer, terasser, dokkestuer, boder og trapper, men de er veldig fantasifulle og kan finne seg sitt lille krypinn nesten overalt. Best av alt liker de å bo på steder der det er så trangt å komme til at ingen katter eller hunder fortyrrer dem. Om sommeren har piggsvin mange bol og gjemmesteder, opptil 20 forskjellige plasser!

Hilsen Beate

Peter van Marion og Beate


Piggene?

er piggene giftige?
skifter piggsvinet pigger?
har piggsvinet vinterpels innenfor piggene?

K.O.P. (11.05.1999)

Svar:

Hei Kari og Pia,
Piggene er bare omdannete hår, og er ikke giftige. Men piggene kan bli veldig skitne og fulle av bakterier og andre småkryp som lever i jorda og lufta.

Ja, piggene skifter pigger en og en, og ikke på en gang slik som hunder røyter 2 ganger i året. En pigg sitter på i litt over ett år.

Nei, piggsvinet har ikke pels imellom piggene. Hvis dere finner et levende eller dødt piggsvin, så ta en grundig kikk, så vil dere se rett ned på huden under piggene på ryggen.

Hilsen Beate

Beate


Spørsmål:

spiser grevlinger piggsvin????????

N.N (11.05.1999)

Svar:

Ja, enkelte grevlinger lærer seg hvordan de skal drepe et piggsvin, men ikke alle grevlinger gjør dette.

Grevlingene åpner det sammenrulla piggsvinet fra buksiden med de lange klørne sine, og de biter dem også ihjel. Grevlingen er en tøff kar og bryr seg ikke om at han blør i fra kjeften. Noen hunder dreper også piggsvin.

Hilsen Beate

Beate


Hvem spiser piggsvinet

Hvilket dyr spiser piggsvinet?
Hvem spiser piggsvinet?

M..&.K. (11.05.1999)

Svar:

Grevlinger, rever, hunder, ugler, og store rovfugler kan spise piggsvin.
Hilsen Beate.

Beate


Spørsmål:

Hvor mange pigger det på et piggsvin?
hvor mange tær har et piggsvin?
har et piggsvin tenner?
Hvor mange tenner har et piggsvin?
Hvor gammel kan et piggsvin bli?
Hva er piggsvinet redd for?

N.N (11.05.1999)

Svar:

Et stort voksent piggsvin har fra 6000 til 8000 pigger. De har 5 tær på hver fot. Piggsvinet har mange, spisse tenner til å knaske i stykker harde biller. Fortennene er lange og runde og står litt ut, perfekt til å plukke opp kravlende mark og andre kryp! Piggsvin blir oftest ikke mer enn 5 år i naturen, men kan blir opptil 14 år i fangenskap. Piggsvin er redd for dyr som kan spise dem, som hunder, grevlinger, rev, ulv, mennesker. De blir også redd av høye, skarpe lyder og brå bevegelser.
Hilsen Beate.

Beate


Har pinnsvinene mens?

Hei!

Vi klassen harlurt på om pinsvinene har mens.
En sier det er snt men vi tror det ikke.

Jan ERik

J.E. (15.05.2000)

Svar:

Hei Jan Erik og dere andre på Hegle Barneskole,
Nå har jeg kontaktet foreningen "Pindsvinevennerne i Danmark" for å finne svar på om piggsvinet menstruerer eller om de har bødninger i forbindelse med løpetiden (eggløsning) slik hunder har. Her er svaret fra Kirsten i Danmark:
"Nej, vi har aldrig konstareret nogen blødninger fra pindsvin..hverken i forbindels med ægløsning eller som en slags menstruation.
Hunnerne kommer i løbetid - lidt afhængigt af deres alder (størrelse) når de vejer 750-800 gr.(måske lidt mere, hvis skelettet er tungt).
Det er fedlaget, som er afgørende for hvornår løbetiden sætter ind.
Unge hunner, som regel ved 750 gr.
Ældre, med tungere skelet, omkring 800 gr.
Det eneste FYSISKE tegn, som vi har bemærket i forbindelse med løbetid, er forstørrede (hævede) kønsdele, som kan virke lidt "saftigere" end ellers."

Det var artig at dere spurte om akkurat dette, for det var lærerikt også for meg!

Mange hilsner fra Beate Johansen

Beate


Hund og grevling

Jeg har grevling i nærheten av huset og lurer på hvor stor fare de utgjør for mine hunder? Hundene er veldig interessert i grevlingen og går løse i hagen.
Hanne

H. (07.08.2000)

Svar:

Hei Hanne!
Jeg tror hundene dine er til mer fare for grevlingen enn grevlingen er til fare for hundene! Jeg vil tro at grevlingen enten overser hundene, eller at den forsøker å holde seg borte. Jeg har aldri opplevd at grevlinger aktivt har oppsøkt hunder eller katter. Grevlinger er sky dyr som kan venne seg til nærhet med mennesker og husdyr hvis de lærer at det ikke er forbundet med fare. Hvis hagen din er inngjerdet er det vel ikke så stor sannsynlighet for at hundene kommer borti grevlingen?

Hilsen Beate.

Beate


Hvor ser jeg piggsvin??

Hei
Jeg har et viktig spørsmål!!
Jeg har altid syntes at piggsvin er et fint og søtt dyr og er lykkelig de få gangene jeg får se et!!
Mitt spørsmål er: når og hvor kan jeg være nesten sikker på at jg kommer til og se et piggsvin??
Og hva skal man gi for og tiltrekke et piggsvin?? og så et tredje spørsmål: jeg og venninnen min gikk tur en gang og så fikk vi se et piggsvin, vi har begge hørt at det beveger seg lite og sakte. Det sto aldeles musestille, så vi tok sjansen på og løpe hjem og hente kameraer og brukte 2-3min. da vi kom fram var det borte!!
Hvordan hadde det klart og komme seg bort på så kort tid?? Vi lette ganske grundig, men det var et område med masse busker.

Hilsen Benedicte

B.1.Å. (11.09.2000)

Svar:

Hei Benedicte!
Man kan aldri være garantert å få se ett piggsvin, men det er store sjanser å få se dem ved faste foringsplasser der de pleier å komme til fast tid hver kveld. Så hvis du kjenner noen som setter ut matskål til piggsvin om kvelden, så kan du jo gå dit. Du kan også begynne å mate piggsvin selv, sett ut en skål med vann og en annen skål med middagsrester eller tørrfor til katter eller hunder om kvelden, etter at måker og skjærer har gått til ro (!). Hvis det er piggsvin i området, vil de nok etterhvert ta en tur innom hagen din og finne maten. Jeg vil fraråde deg å forsøke å tiltrekke mange piggsvin, fordi det da lett spres smittestoffer og parasitter fra piggsvin til piggsvin. Husk å vask hendene nøye etter du har tatt på piggsvin eller på jord eller matskålene deres.
Piggsvin kan være ganske raske og pile inn i busker og gjemme seg, så jeg ble ikke forundret over at piggsvinet var borte da du kom tilbake!
Lykke til med piggsvin-safarien!
Hilsen Beate

Beate


Hunder og pinnsvin

Hei Beathe. Hyggelig å snakke med deg igjen. Vel, her et lite spørsmål fra Pinnsvinenes Velforening i Stavanger. Leste på de danske pinnsvinsidene at hunden var hovedårsaken til de fleste pinnsvinskadene. Dette kom svært overraskende for meg. Vil gjerne høre om du har de samme erfaringene. I Stavanger er det kun unntaksvis at vi har fått tilbakemeldinger om at hunden har skylden i skadene.

R.H. (12.09.2000)

Svar:

Hei Reidar!
Hyggelig at du tok en titt innom sidene her! Nei, jeg tror ikke hunder står for de fleste piggsvinskadene i Norge, men jeg kjenner til noen tilfeller der piggsvin er drept eller hardt skadet av hunder. Jeg tror imidlertid at dette er et lokalt fenomen, der en hund kan spesialisere seg på å bite piggsvin og gjøre store skader i piggsvinbestanden innen et begrenset område hvis den ikke holdes i bånd. Noen hunderaser er spesielt tøffe, særlig jakthundene.
Vi må huske på at de dataene som den danske pindsvinforeninger får, allerede i utgangspunktet er "biased" ved at de ikke får et overblikk over skjebnen til alle piggsvinene i Danmark, men kun får inn de piggsvinene som befinner seg på visse steder og har slike skader at de blir funnet av mennesker. Piggsvin som dør sakte av parasitter, sykdommer, sult, eller annet vil gjemme seg bort og ikke bli funnet. Piggsvin som blir bitt av hund befinner seg gjerne i gater, parker og hager synlig for mennesker - og hunder.
Hilsen Beate

beate


Hei!!!

Hei Beate!!!

Vi er seks jenter på 13år som lurte på en ting: hvordan blir man piggsvin forsker??? Vi har tengt og bygge et stort hus på landet når vi blir større og lage det til en piggsvin farm, vi har bestemt at Charlotte, Mina og Emilie skal liksom være legene!! og vi andre bare sånne som går og leter etter skadde piggsvin runt om kring og så kan folk ringe oss når de lurer på noe eller komme med skadde piggsvin!!

Vi Skal selvfølgelig forske på dette og ikke gjøre noe piggsvinene ikke har gått av!!
Tror du dette vil funke???
Hvor tror du det egner seg best for denne piggsvin farmen??
I tillegg skal vi kanskje lage et lite piggsvin museum!! høres dette greit ut??

Hilsen fra: Emilie, Charlotte, Mina, Martine, Berhine og Annicken!!!

M.E.A.B.C.O.M. (20.09.2000)

Svar:

Hei Martine, Emilie, Annicken, Berthine, Charlotte og Mina!
Det er noen flotte planer dere har om å bygge stort hus på landet og ta dere av syke piggsvin! Hvis dere vil hjelpe syke dyr, så bør dere studere til dyrlege (=veterinær)og spesialisere dere på viltsykdommer. Det er 5-6 års studier på en veterinærhøgskole etter dere er ferdige med videregående skole. For å bli piggsvinforsker kan dere gjøre som jeg, studere biologi på et universitet og ta hovedfagsoppgave eller doktorgrad på piggsvin. Når dere studerer dyr, så vil dere lære at det under Norges lover er en lov som heter "Viltloven" og en annen lov som heter "Dyrevernloven". Disse lovene sier blandt annet at man ikke skal ta ville dyr i fangenskap. Piggsvin er ville dyr, i motsetning til kuer, katter og hunder. Det er bare hvis de ville dyrene er svært skadet eller syke og helt sikkert trenger medisinsk behandling at det er lov å ta de vekk fra sitt naturlige levested. Det er bare personer med riktig utdanning (som dyrleger) som har lov å behandle dyrene, eller man må søke om godkjenning til å få gjøre det. Dere kan jo kontakte fylkesveterinæren der dere bor og be om å få vite hva som skal til for å få lov til å lage piggsvinsykehus.
Det var en morsom ide med å lage piggsvinmuseum. Faktisk er bygginga av et piggsvinmuseum i gang i England nå. Jeg tror det er det berømte piggsvinsykehuset "Mrs. Tiggywinckles" som holder på med dette. Kanskje dere kan finne ut noe mer om dette med å se på internettsidene deres?
Hvis dere har lyst, så kan dere få være med meg på piggsvin-tokt en gang! Hvis jeg får vite adressen eller telefonnummeret til en av dere, så kan jeg ta kontakt når jeg skal på deres kanter og studere piggsvin.
Hilsen Beate.

Beate


Koks i gummistøvlene - og dyr som ler

Her i Vestfold er det en god del grevling, og mange er redde for dem. Ryktet går om at grevlingene biter helt inn til beinet, de gir seg ikke før de hører at det knaser. Da jeg var liten (for 35 år siden - sukk!), ble vi rådet til å gå med koks i gummistøvlene hvis vi skulle ut i mørket i et område med mye grevling, for da sluttet grevlingen å bite når det knaste i koksen!
Er alt dette med grevlingens fryktelige bitt bare myter, eller?

Og så et helt annet spørsmål: Som journalist i Nysgjerrigper (Forskningsrådets barnemagasin) holder jeg på med en artikkel om latter. Og i den forbindelse lurer jeg fælt på om dyrene ler. Sjakaler og hyener og latterfugler og sikkert mange flere dyr lager latter-liknende lyder, men det betyr jo ikke at de har det så fryktelig morsomt. Jeg har sett leende menneskeaper på film, (sjimpanser, tror jeg), og det virket som om de lo fordi de var glade. 1) Stemmer det? 2) Vet du noe mer om dyr og latter, eller kan du evt. gi meg navn (og aller helst e-post-adresse og/eller telefonnummer)på noen som vet?

Hilsen Dagny Holm
33 17 97 61

D.H. (22.09.2000)

Svar:

Hei Dagny!
Spørsmålet om latter hos ulike dyr er vanskelig. Jeg kjenner ikke til noe god litteratur på området, så du får forsøke deg på et søk i Bibsys. Du kan også ringe til de ulike universitetene og prøve å få snakke med noen som kanskje kan hjelpe deg. Det er mulig at den nå pensjonerte zoologen Kåre Elgmork ved universitetet i Oslo (UiO) kan hjelpe deg, han har undervist i primatologi. Zoolog Torfinn Ørmen ved Zoologisk museum på Tøyen i Oslo (under UiO) kan også mye om primater. Du finner emailadressene ved å kikke på UiOs internettsider eller bruke telefonkatalogen.
Det er mulig at dyreoppdrettere som er opptatt av dyre-adferd (eks. hunder eller hester eller katter) kjenner til om disse dyrene ler. Du kan sjekke bøkene til Desmond Morris, det er godt mulig at han omhandler temaet latter hos mennesker og sier noe om dette er spesielt for mennesker eller også finnes hos dvergsjimpanser og evnt. andre arter.

Du spør om ryktene om grevlingens fryktelige bitt bare er myter - JA, nesten. Før i tiden ble grevlingen spist, faktisk ble en feit høstgrevling regnet som en delikatesse. Pelsen ble brukt til barberkoster og skinnet til å lage vesker og seletøy av. Det ble derfor drevet hijakt på grevlinger (noe som ikke er lov i dag lenger).Grevlingen ble enten røkt ut av hiet sitt, eller en liten hissig grevlinghund ble sendt inn for å få den ut (små terriere eller dachs - faktisk heter grevling dachs på tysk og grevlinghundene fikk dette navnet). Utenfor hiet sto mennene med stokker eller børser for å ta livet av den livredde grevlingen som desperat forsvarte seg og sine. Jeg kan godt tenke meg at grevlingen da har glefset rundt seg det den kunne, det ville ihvertfall jeg ha gjort! Jeg tror dette er bakgrunnen for at mennene på hijakt tok koks eller småstein i støvlene. Hvis man derimot studerer en grevling på nært hold, f.eks en påkjørt grevling eller en utstoppet en, så ser man at det nokså lille kraniet med den lille munnen umulig kan klare å bite rundt et mannebein!
Jeg tror imidlertid at noe av bakgrunnen til disse mytene kan være at grevlingene kan være svært tøffe mot hverandre. Det er ikke uvanlig å oppleve 2 grevlinger som slåss så busta fyker. Som oftest vil underhudsfettet gjøre at bittsårene ikke trenger dypt inn i kjøttet og medfører stort blodtap, men tynne vårgrevlinger kan ligge tynt an hvis de ender i en slåsskamp. Når man finner påkjørte grevlinger, er det ikke uvanlig å finne at de har mye bittsår og arr over halerota og i nakken. Som oftest er grevlinger svært sky overfor mennesker, og når de blir funnet innestengt i en garasje eller annet, så trykker de seg gjerne sammen i frykt med forbeina over snuten! Men grevlinger er like store individualister som vi mennesker er, så ulike individer vil kunne opptre forskjellig. Det er ikke nødvendig å være redd for dyr, men man skal ha respekt for dyr!
Det er faktisk en føljetong av små grevlinghistorier i tidsskriftet FAUNA for tiden, -så ta en titt i det siste nummeret Nr.4 1999!
Hilsen Beate.

Beate


Pinnsvin som leketøy for hunder

Hei Beathe. Da jeg var i Tyskland for noen uker siden gikk jeg innom en dyrebutikk. Der solgte de gummipinnsvin som hunder skulle gnage på. Det så forferdelig ut. Ikke akkurat positivt. Har du sett noe lignende i Norge? Dersom du eller andre oppdager dette synes jeg vi burde gi beskjed til butikken om at vi ikke synes det er så morsomt.

R.H. (03.10.2000)

Svar:

Hei Reidar,
jeg er enig at det ikke var noe særlig. Hadde det vært solgt menneskebabyer av gummi som tyggebein til hunder, så vil jeg tro at en del hadde reagert. Kanskje denne saken er noe for "Pinnsvinenes velforening", "PV"?
Hilsen Beate

Beate


Tiltak for piggsvinet!

hvilke mennesklige tilltak kan vi gjøre for å bevare piggsvinet fra utryddelse?

D. (14.10.2000)

Svar:

Hei,
Det er mange, menneskelige tiltak man kan gjøre for å bevare piggsvinet fra utryddelse. Jeg skal ramse opp noen nedenfor: holde hunder i bånd, ikke bruke sprøytemidler og andre giftstoffer i hager eller jordbruk, kjøre saktere i skumring og om natten for ikke å kjøre over piggsvin, bygge færre veier, mindre biltrafikk generelt, lage underganger under veier for piggsvin særlig på spesielle plasser der piggsvin ofte krysser veien, holde en del av hagen uryddig, ha løvhaug og komposthaug, lage piggsvinhus eller legge til rette for at de kan lage seg bol under vedstabler, kompostbinger, terasser, dukkestuer osv. og sørge for at de finner bolmateriale som høy eller halm eller tørt løv, ikke la nett ligge på bakken som de kan tulle seg fast i, ikke ha bratte kanter langs fuglebad og vannbassenger, legg netting over lygraver foran kjellervinduer for å hindre at piggsvin faller ned, ikke planere ut grøfter og koller og skogpartier til jordbruk eller annet, ikke legge bekker i rør eller fylle igjen dammer, la grønne lunger med "bush" få være i fred!

Hilsen Beate

beate


Grevling

hei, jeg bare lurte på levealderen til grevlingen?

C. (29.10.2000)

Svar:

Hei Charlotte,
grevlinger kan bli omtrent så gamle som hunder, men den forventete gjennomsnittlige levealderen vil jeg tro bare er et par år. Det er nok ikke så mange grevlinger som blir særlig gamle.
Hilsen Beate

beate


Noen gode råd?

Heisann!
Siden siden heter spør en forsker så er d vel lov å spørre om litt uvanlige ting også?? Håper d...

Min største drøm er nemlig å få en utdannelse hvor jeg kan jobbe med dyr.Har søkt en del på nettet,men har bare funnet en mulighet og d er å søke på en veterinærhøyskole..(hvor du må ha ekstremt gode karakterer for å være en av de heldige som blir akseptert).
Har du andre forslag,er der andre muligheter?
Jeg har treårig gymnas,så jeg har studiekompetanse.

Håper virkelig at du er villig til å svare på spørsmålet mitt selv om d sikkert ikke er slike spørsmål siden er basert på...Bare gi meg et råd eller to.. Er veldig takknemlig om du svarer!

T. (19.11.2000)

Svar:

Hei Torill,
Jeg hadde det akkurat som deg da jeg var ferdig med videregående og ville begynne på en utdanning som hadde mye med dyr å gjøre. Det var ikke lett å finne noe informasjon. Det endte med at jeg dro til Italia og jobbet i zoologisk hage, og deretter som budeie. Så begynte jeg å studere zoologi (biologi) ved universitetet i Oslo. Det har jeg aldri angret på. Kanskje et biologi-studium kunne være noe for deg? Men det er nok ganske teoretisk. Hva med husdyrlinjen på en landbruksskole/landbrukshøgskole? Hvis du ønsker mer praktisk utdanning med dyr, kan du studere etologi=dyreatferd i Danmark, der har de ihvertfall en slags skole som gir slik spesialutdanning med hovedvekt på hester og hunder. I Sverige finnes det en egen utdanning til å bli dyrepasser i Zoo, ihvertfall i Kålmården dyrepark. Mulig det finnes flere nye og spennende ting nå som ikke jeg kjenner til. Du burde få tak i en fullstendig oversikt over alle skoler, høgskoler, landbruksskoler og universiteter i de nordiske landene, og med hvilke utdanningstilbud de har. Lykke til!
Hilsen Beate

Beate


Er grevlingen farlig ???

Hei Beate Johansen
Jeg bor i Trondheim i en velforrening hvor det bor mange barnefamilier. Det har i år blitt observert grevling flere steder i nærområdet. Barn er blitt advart mot å plage grevlingen dersom de ser den.
Trondheim Kommune hendviser til Jeger og Fisker Forreningen som igjen påtar seg å fjerne grevlingene for en liten sum, er dette nødvendig?
Spørsmålet er om den er falig for barn som leker?

Hilsen Hilmar

N.N (20.11.2000)

Svar:

Hei Hillmar,
Så artig at det bor grevling i nabolaget deres! Det gir økt livskvalitet å få oppleve levende, ville dyr. Jeg er sikker på at det kan gi barna en økende interesse for natur og dyreliv, og det er jo viktig - for de er jo framtidas naturvernere!
Selvfølgelig skal man ikke nærme seg unødvendig fremmede dyr, verken grevlinger, elger eller hunder. Grevlinger er ikke farlig for mennesker, men det er dessverre mange gamle myter som fortsatt holdes ved like i befolkningen. Myteomfanget er nok dessverre større enn kunnskapsomfanget.
Dyr som gjør sammfunnsmessig skade på folk eller eiendom kan fjernes av kommunen v/ skadefellingsloven. Men det er nok i meget sjeldne tilfeller at grevling klarer å forvolde såpass skade. Det at den viser seg i et område kan vel neppe kalles for skade? Heller ikke at den graver litt i plener etter meitemark og oldenborrer (som er "skadeinsekter" for oss mennesker). Dessverre er mange kommuner, viltnemnder, jeger&fisk-foreninger osv. som har delegert myndighet for å ta seg av skadevilt, ofte for slepphendte i å følge norsk lov. Grevlinger blir fjernet og skutt uten å ha forvoldt skade. Man bør huske på at grevlingen har relativt lav reproduksjon, og er en art som i mellom-Europa er på randen av utryddelse. I Nederland har de ikke lenger en levedyktig grevlingbestand. Der avler de opp grevlingunger som de så setter ut. Antallet påkjørte per år er større enn antallet som vokser opp i naturen der. Norge og Sverige har kanskje den mest levedyktige grevlingbestanden i Europa, og har derfor et ekstra stort ansvar for å ta vare på denne. Til dette kreves det en omfattende holdningsendring blant befolkningen!
Hilsen Beate

Beate


Huggorm

Kan du hjelpe meg med dette?

Er huggormen fredet?

Hvis du ikke kan svare, hvem kan?
Har du en adresse ?

Takk for hjelpen.

vh
Kjell

K.H. (23.08.2001)

Svar:

Hei, Kjell Håkonsen,
Ja, hoggormen (liksom alle amfibier og reptiler) er fredet ifølge Viltloven av 1981. Det er altså forbudt å slå ihjel hoggorm. Unntak gjøres imidlertid for hoggorm som er til fare for folk eller eiendom (hunder, katter.... helt i nærheten av hus).
Hilsen fra Dag

Dag Dolmen


Grevling farlig?

Vi har i flere år hatt grevling på låven, og i denne tiden har også flere katter forsvunnet sporløst. Det er tegn etter graving som tyder på at den bruker låven vår som hi. Hvordan unngår vi at dette skjer igjen denne vinteren? Og er grevlingen farlig for andre dyr, som katter? Det er ikke så gøy hvis en skulle trø på en når vi henter ved.

M.L. (24.08.2001)

Svar:

Hei Marit,
Det er nok ganske vanlig at grevling bruker låver som hi. Slike låver kan bli brukt i mange grevling-generasjoner, ja i hundre år og mer (avhenger selvsagt av hvor gammel låven er). Grevlinger lager stier til og fra hiene sine, og markerer stedet med duft og latriner. Slik forstår fremmede grevlinger at dette stedet er opptatt, og holder seg unna. Hvis nå grevlingfamilien som bor i låven skulle dø, f.eks. ved avliving, så vil det ikke lenger være ferske duftspor som tyder på at det bor en grevlingfamilie i låven. Da vil fremmede grevlinger etter få uker finne fram dit og bosette seg der fordi gamle låver ofte egner seg fint som bolig for en grevlingfamilie. Heldigvis så er det svært sjeldent at grevlingene gjør skade på bygningene, og de er ikke farlige for mennesker. Det er derfor lite konflikter forbundet med å ha en grevlingfamilie i låven sin. Du lurer på om kattene som har forsvunnet, kan ha blitt tatt av grevling. Katter er raske og spenstige dyr som fint kommer seg unna grevling, hvis det skulle være nødvendig. Grevlinger er jo kortbente og klumpete og kan ikke ta en katt som løper sin vei. Men hvis en katt legger seg til å sove i selve grevlinghiet, så skal man ikke utelukke at en grevling kan ta den. Jeg vil tro at det kan være mange grunner til at kattene har forsvunnet, som overkjørsler og hunder, eller at katten har bosatt seg et annet sted der den får bedre mat. Dessverre er det enkelte personer som mater fremmede katter, slik at disse kattene etterhvert forlater hjemmet sitt, til stor sorg for menneskene som savner katten sin.
Hilsen Beate

beate


Katter, vanlig grevlingmat?

Vi bor ganske sentralt i Oslo (Ullevålområdet)I forrige uke ble en av naboens katter tatt av en grevling. Det skjedde i halv ellvetiden om kvelden og var ganske dramatisk med mye lyd og leven. Var dette en skjelden foreteelse, eller bør vi sørge for å holde kattene inne om natten? Tidligere i kveld hadde grevlingen jaget en av våre katter opp i et tre, og satt selv under treet og ventet da datteren min kom ut halv ni.De ble sannsynligvis omtrent like redde; grevlingen stakk av bortover veien, og datteren min kom inn igjen andpusten og oppskremt. Jeg har lest en del av de tidligere spørsmålene (og svarene), men vil gjerne bli forsikret om grevlingens forhold til mennesker. Finnes det virkelig ikke dokumentert tilfeller hvor mennesker er blitt bitt av grevling? Er den lettskremt og sky, eller vil den bite hvis den føler seg presset? Hva med de gamle historiene om at grevlingen biter til den hører knasingen av ben, og derfor måtte grevlingjegere ha koks i støvlene?

A.E. (25.09.2001)

Svar:

Hei Anne,
Det er med andre pattedyrarter som med vår art, mennesket, at alle individer er forskjellige. Man kan aldri si noe helt sikkert om en art vil gjøre sånn eller slik. Hvis folk fra en annen planet kom til jorda og spurte om mennesker var farlige og kunne angripe dem, så vil man jo i de fleste tilfeller si at mennesker ikke er farlige og ikke skader andre, men det er unntak, noen mennesker kan gjøre voldelige ting mot andre. Grevlinger flest er ikke interessert i katter, men det kan sikkert finnes ett og annet unntak. Vanligvis kan katter redde seg unna i et tre eller løpe vekk, for grevlinger er jo mye mer klumpete og treige enn dem. Selv om grevling stort sett eter meitemark og biller, og frukt og bær om høsten, så synes de sikkert det er godt med en saftig biff i ny og ne hvis de kan få tak i. De hører tross alt med til rovdyrene, slik som katten og hunden som er våre kjæledyr. Grevling er faktisk lette å få ganske tamme og uredde ved å legge ut mat til dem, og man kan få mange fine opplevelser med å ha grevling i nabolaget. Jeg tror at store hunder med sterkt utviklet jaktinstinkt (eks. vorstere, huskyer, schaefere) er langt farligere for katter enn det grevlinger er. Det er mange tusen hundebitte mennesker i Norge i året, men jeg har ikke funnet noen tall over grevlingbitte mennesker og jeg har aldri hørt om noen som er bitt av vill grevling uten at grevlingen har blitt truet på livet. Så vidt jeg kjenner til er det bare i Norge at det eksisterer en gammel myte om at grevlingen biter til det knaser og angriper mennesker. Denne myten eksisterer ikke i andre land, og der går heller ikke folk rundt med denne grunnløse frykten for grevlingen. Kanskje det hjelper til med å få dette i perspektiv?
Hilsen Beate

beate


Er

er oiggene farlige

B. (30.09.2001)

Svar:

Hei,
nei, piggsvinpigger er ikke farlige. Det kan sikkert være noen bakterier og annet småsnusk på dem, så man bør nok vaske hendene etter at man har tatt på piggsvin. Men det gjelder jo det meste, også når man har kost med katter og hunder.
Hilsen Beate

beate