miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Piggsvin og grevling i Trondheim > Spør en forsker om piggsvin

Spør en forsker om piggsvin

Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate.

Fant 13 treff på «redd».


Spørsmål:

Hvor mange pigger det på et piggsvin?
hvor mange tær har et piggsvin?
har et piggsvin tenner?
Hvor mange tenner har et piggsvin?
Hvor gammel kan et piggsvin bli?
Hva er piggsvinet redd for?

N.N (11.05.1999)

Svar:

Et stort voksent piggsvin har fra 6000 til 8000 pigger. De har 5 tær på hver fot. Piggsvinet har mange, spisse tenner til å knaske i stykker harde biller. Fortennene er lange og runde og står litt ut, perfekt til å plukke opp kravlende mark og andre kryp! Piggsvin blir oftest ikke mer enn 5 år i naturen, men kan blir opptil 14 år i fangenskap. Piggsvin er redd for dyr som kan spise dem, som hunder, grevlinger, rev, ulv, mennesker. De blir også redd av høye, skarpe lyder og brå bevegelser.
Hilsen Beate.

Beate


Mat

Hvorfor drikker piggsvinene melk?
Hvorfor spiser piggsvinene mark?
Hvor bor piggsvinene?
Hvordan ser klørne ut?
Hvorfor ruller de seg sammen?
Hvordan får piggsvinene unger?
Hvordan svømmer piggsvinene?

S.W.G. (12.05.1999)

Svar:

Piggsvin liker veldig godt smaken av melk, men de skjønner ikke at det er derfor de får vondt i magen etterpå. Piggsvin spiser mark fordi mark smaker kjempegodt! Prøv selv! Dessuten er mark sunt! Det er like mye proteiner i en porsjon mark som i en biff!
Piggsvin bor i bol som de har laget selv av løv og gras, gjerne under steder der ikke fiender kan komme til.
Kørne er lange og kraftige, gode å grave med.
Piggsvin ruller seg sammen til forsvar, når det er redd.
De får unger på samme måte som alle andre dyr! Ungene har ca 100 pigger som ligger under en hinne under fødselen slik at mora ikke blir skadet. Det kan ofte være ulik størrelse på ungene i et kull.
Piggsvin er gode svømmere, men kan drukne hvis de ikke kommer seg ut.
Hilsen Beate

beate


Halois piggy

hvordan beskytter piggsvnet seg?

A.S. (21.05.1999)

Svar:

Piggsvinet beskytter seg med piggene sine. De ruller seg sammen når de blir redde, og da blir de til en rund pigg-klump som ikke er så lett for rovdyr å spise. Noen ekstra tøffe rovdyr klarer likevel å bende opp denne piggballen og spiser opp piggsvinet fra magesiden, der det er myk pels. Dessverre hjelper det ikke å rulle seg sammen for bilhjul.
Hilsen Beate

Beate


Hei.......hmmmmmmm....ehhh....vel...

Hei på deg, din gamle sei, og er et piggsvin en blei??

Piggsvin: Pigger, og nese, føtter og og fjær alt det har vel vi og????

Jeg har hørt at piggsvin blir like store som en hest hvis det spiser lus, er det sant???
Jeg har et piggsvin hjemme, jeg fant det i hagen, nå har jeg laget hus til det som jeg har det i når jeg er på skolen, jeg går tur med det i bånd etterpå!!!
Jeg tror den liker det!!
Hva synes du det skal hete??: Grittan, piggelus, eller Pomper?? Hva vil det lyde best???

Her er en hilsen til: et piggsvin som jeg så i Bergen det var brun-grått, og med pigger på.
det heter Peppi!! så hvis noen har sett det så kontakt meg!!

Hilsen Ruth-Margith

D.E.J.M.R. (19.09.2000)

Svar:

Hei Ruth-Margith!
Så morsomt at du har funnet et piggsvin! Men husk på at det faktisk er et vilt dyr som kanskje er litt redd for mennesker, selv om det ikke ser sånn ut for deg. Derfor så bør du ikke stenge piggsvinet inne, men la det få velge om det vil bo i piggsvinhuset som du laget til det, eller om det vil bo et annet sted. Jeg synes heller ikke du bør gå tur med det i bånd, la det få gjøre som det selv vil! Kanksje du heller skulle sette ut en skål med vann og en skål med mat til det hver kveld, så vil det sikkert komme på besøk til deg ofte!
Hilsen Beate.

Beate


Foskjeller på hannen og hunnen

Hei, Beate!

Jeg var så heldig å få se et pinnsvin på Jessheim i fjor natten til 25.04, ca. kl. halv 3. Jeg så det på gangveien ved et boligfelt. Forsiktig bøyde jeg meg og lagde noen snøftelyder. Pinnsvinet lå der helt stille. Det virket ikke redd, ellers hadde det nok krøllet seg sammen. Like rolig lå det, da jeg forsiktig strøk det med jakkeermet. Dette varte noen minutter. Til slutt tasset det av gårde. Syntes det var en fin opplevelse.

Lurer på hva forskjellen på hannen og hunnen ellers er, når man ser bort fra kjønnsorganene.

Vennlig hilsen

Thomas A. Hassum Sørvik, 28, Oslo

T.A.H.S.O. (20.09.2000)

Svar:

Hei Thomas!
Det var hyggelig å høre om piggsvinopplevelsen din på Jessheim! Du lurer på hva forskjellen på hannen og hunnen er bortsett fra kjønnsorganene. For oss er det ingen annen forskjell, for hannen og hunnen ser helt like ut. Men det kan godt hende at piggsvinene selv ser forskjell uten problemer, eller at de lukter forskjell. De har jo svært god luktesans. Forøvrig er det enkelt å kjønnsbestemme et piggsvin med litt trening. Enten kan du sette piggsvinet i en boks med gjennomsiktig bunn og bøye deg for å se på undersiden. Eller du kan ta på tykke hansker, holde hendene under piggsvinets føtter og strekke det forsiktig ut ved hjelp av litt humpebevegelser med hendene (da strekker piggsvinet ned beina for å gjenfinne balansen). Så bøyer du hodet og kikker på undersiden/magen. Hannene har tissen som en brun "propp" omtrent midt på magen der du ville forvente å finne navlen. Hunnene har alle åpninger samlet bakerst ved halen, og har glatt mage uten "propp".
Hilsen Beate.

Beate


Kjemperedd!!!

Hei Beate!!!

Jeg har et stort spørsmål til deg!!
Du og de fleste liker piggsvin eller bryr dere ikke så mye om dem, men jeg er livedd for dem!!!
En gang vi var på klasse tur så vi tre piggsvin!!
Alle ble kjempeglade men jeg besvimte, så redd ble jeg!!
Hvorfor er jeg så innmari redd???
Hva kan jeg gjøre for og bli kvitt redselen???
Hva er det egentlig som er så søtt, fint og flott med piggsvin??

Hilsen Emma 12år.

E. (21.09.2000)

Svar:

Hei Emma!
Du er ikke den eneste som er redd piggsvin! Faktisk møtte jeg nylig en radio-journalist i Bergen som er kjemperedd for piggsvin, og som alltid har vært det. Jeg møter også innimellom folk som ikke liker piggsvin. Jeg tror grunnen til at så mange synes at piggsvin er søte dyr, er at piggsvin er lite aggressive og ikke kan skade oss mennesker. De biter nesten aldri, og blir fort svært fortrolige. Det er ikke mange ville dyr i naturen som man uten videre kan finne og ta opp i hendene sine! Faktisk er piggsvin det eneste ville pattedyret som folk flest kan få skikkelig nærkontakt med! De aller fleste mennesker blir glade for nærkontakt med dyr, og føler at livet blir rikere med noen dyre-opplevelser innimellom. Men så er det enkelte som har fått en fobi mot et dyr, av ukjent grunn. Antakeligvis er det ett eller annet fra tidlig barndom som har gitt denne fobien/skrekken for dyret. Enkelte psykologer har spesialisert seg på å kurere fobiene til folk, fra flyskrekk til edderkoppskrekk og slangeskrekk. Da skal personen med fobien trinnvis nærme seg dyret de er redd for, og til slutt skal de kunne holde det i hånda eller ha det helt på nært hold. Du kan trene deg selv til å bli kvitt piggsvinfobien din, ved å begynne med å se på bilder av piggsvin (hva med å kjøpe "Barnas bok om piggsvin" fra Damms forlag) og forsøke å puste rolig og ikke få panikk. Så kan du berøre bildene med hendene dine og snakke saklig og rolig om hva slags dyr et piggsvin er, hvordan det ser ut og hvordan det lever. Deretter må du ut og finne et piggsvin (ta med deg en person som hjelper deg med denne treninga), du må se på piggsvinet på avstand og trene på å puste rolig og føle deg avslappet. Så må du nærme deg piggsvinet mer og mer, og tilslutt ta det opp i hendene dine (ta på noen tykke gartnerhansker for piggene stikker fryktlig). Hele denne prosessen tar tid, det skal ikke gjøres på en dag! Jeg foreslår at du eller foreldrene dine tar kontakt med en profesjonell psykolog som kan hjelpe deg med dette, for fobi-avtrening er ikke mitt fagfelt! Kanskje det er en psykolog som leser dette som kunne komme med noen kommentarer?
Lykke til!
Hilsen Beate

Beate


Koks i gummistøvlene - og dyr som ler

Her i Vestfold er det en god del grevling, og mange er redde for dem. Ryktet går om at grevlingene biter helt inn til beinet, de gir seg ikke før de hører at det knaser. Da jeg var liten (for 35 år siden - sukk!), ble vi rådet til å gå med koks i gummistøvlene hvis vi skulle ut i mørket i et område med mye grevling, for da sluttet grevlingen å bite når det knaste i koksen!
Er alt dette med grevlingens fryktelige bitt bare myter, eller?

Og så et helt annet spørsmål: Som journalist i Nysgjerrigper (Forskningsrådets barnemagasin) holder jeg på med en artikkel om latter. Og i den forbindelse lurer jeg fælt på om dyrene ler. Sjakaler og hyener og latterfugler og sikkert mange flere dyr lager latter-liknende lyder, men det betyr jo ikke at de har det så fryktelig morsomt. Jeg har sett leende menneskeaper på film, (sjimpanser, tror jeg), og det virket som om de lo fordi de var glade. 1) Stemmer det? 2) Vet du noe mer om dyr og latter, eller kan du evt. gi meg navn (og aller helst e-post-adresse og/eller telefonnummer)på noen som vet?

Hilsen Dagny Holm
33 17 97 61

D.H. (22.09.2000)

Svar:

Hei Dagny!
Spørsmålet om latter hos ulike dyr er vanskelig. Jeg kjenner ikke til noe god litteratur på området, så du får forsøke deg på et søk i Bibsys. Du kan også ringe til de ulike universitetene og prøve å få snakke med noen som kanskje kan hjelpe deg. Det er mulig at den nå pensjonerte zoologen Kåre Elgmork ved universitetet i Oslo (UiO) kan hjelpe deg, han har undervist i primatologi. Zoolog Torfinn Ørmen ved Zoologisk museum på Tøyen i Oslo (under UiO) kan også mye om primater. Du finner emailadressene ved å kikke på UiOs internettsider eller bruke telefonkatalogen.
Det er mulig at dyreoppdrettere som er opptatt av dyre-adferd (eks. hunder eller hester eller katter) kjenner til om disse dyrene ler. Du kan sjekke bøkene til Desmond Morris, det er godt mulig at han omhandler temaet latter hos mennesker og sier noe om dette er spesielt for mennesker eller også finnes hos dvergsjimpanser og evnt. andre arter.

Du spør om ryktene om grevlingens fryktelige bitt bare er myter - JA, nesten. Før i tiden ble grevlingen spist, faktisk ble en feit høstgrevling regnet som en delikatesse. Pelsen ble brukt til barberkoster og skinnet til å lage vesker og seletøy av. Det ble derfor drevet hijakt på grevlinger (noe som ikke er lov i dag lenger).Grevlingen ble enten røkt ut av hiet sitt, eller en liten hissig grevlinghund ble sendt inn for å få den ut (små terriere eller dachs - faktisk heter grevling dachs på tysk og grevlinghundene fikk dette navnet). Utenfor hiet sto mennene med stokker eller børser for å ta livet av den livredde grevlingen som desperat forsvarte seg og sine. Jeg kan godt tenke meg at grevlingen da har glefset rundt seg det den kunne, det ville ihvertfall jeg ha gjort! Jeg tror dette er bakgrunnen for at mennene på hijakt tok koks eller småstein i støvlene. Hvis man derimot studerer en grevling på nært hold, f.eks en påkjørt grevling eller en utstoppet en, så ser man at det nokså lille kraniet med den lille munnen umulig kan klare å bite rundt et mannebein!
Jeg tror imidlertid at noe av bakgrunnen til disse mytene kan være at grevlingene kan være svært tøffe mot hverandre. Det er ikke uvanlig å oppleve 2 grevlinger som slåss så busta fyker. Som oftest vil underhudsfettet gjøre at bittsårene ikke trenger dypt inn i kjøttet og medfører stort blodtap, men tynne vårgrevlinger kan ligge tynt an hvis de ender i en slåsskamp. Når man finner påkjørte grevlinger, er det ikke uvanlig å finne at de har mye bittsår og arr over halerota og i nakken. Som oftest er grevlinger svært sky overfor mennesker, og når de blir funnet innestengt i en garasje eller annet, så trykker de seg gjerne sammen i frykt med forbeina over snuten! Men grevlinger er like store individualister som vi mennesker er, så ulike individer vil kunne opptre forskjellig. Det er ikke nødvendig å være redd for dyr, men man skal ha respekt for dyr!
Det er faktisk en føljetong av små grevlinghistorier i tidsskriftet FAUNA for tiden, -så ta en titt i det siste nummeret Nr.4 1999!
Hilsen Beate.

Beate


Hvordan hørtes en grevling ut

Hei jeg og noen venninner var på telt tur opppe ved en plass der det var bare skog rundt...... Da klokken var halv fem på natten, hørte vi noen forferdelige lyder. Det hørtes ut som en stor bjørn.Den holdt på i nesten en halv time....og vi var liv redde så vi turde ikke på se ut. Vi bor i Vennesla og var på telt tur ved en plass kalt svartkjønn/ moskedalen. Etter en stund fant vi ut at det eneste det kunne være var en grevling. Det var en grevling der for ca ett år siden. Men kan en grevling virkelig lage slike lyder? Det hørtes akkurat ut som en veldig stor bjørn. Har du noen oversikt om hvor det finnes grevling (Vennesla en plass nær Kristiandsand.) Hilsen MEG!!!

N. (24.06.2001)

Svar:

Hei,
jeg tror det må ha vært rådyr som dere hørte på teltturen i Vennesla. Rådyrbukken kan brøle skikkelig, både om natten og om dagen. Grevlinger lager nesten ikke lyder bortsett fra slafs og slurp og snufs når de spiser.
Jeg har ingen detaljert oversikt over hvor det finnes grevling i Vennesla, bortsett fra at jeg vet at det finnes grevling der (har vært på tur der selv).
Hilsen Beate

beate


Redd pinsvin.hva er rskest av hare n og pinnsvinnet+?

HEi dame. Vi snaker om pinnsvin på skula vår. Den løper fort. MEn forte enn hare?`vI HAR KONKKURRANSE om det.Men det er på flata. ikke i bakke? Forr de triller nemelig ned. Det sa du.

Roger 7 år.

R. (06.08.2001)

Svar:

Hei Roger,
jeg tror nok at haren løper mye fortere enn et piggsvin. Bare se på de lange bakbeina til haren, og de korte små beina til piggsvinet! Selv om piggsvin kan trille ned en bratt bakke hvis den skulle være uheldig, så er nok haren fremdeles raskere.
Hilsen Beate

beate


Grevling: et problem!

Vi har opptil fire grevlinger som kommer i hagen og synes de begynner å bli for nærgående. De dukker allerede opp etter mørkets frembrudd og vi lurer derfor på om de kan bli agresseive hvis vi skulle komme brått på de. Vi lurer også på hva vi kan gjøre for at de skal forlate hagen vår.

Med vennlig hilsen
Astrid Hansen

A.H. (14.08.2001)

Svar:

Hei Astrid,
hvis du er redd for at du og grevlingene skal komme for brått på hverandre i mørket i hagen, så vil jeg anbefale deg å montere en utelampe eller to. Slik unngår du zoologiske overraskelser! Grevlinger er sjelden aggressive mot andre enn egen art, og vil som oftest løpe sin vei når det kommer folk i nærheten. Men de kan bli tilvendt folk slik at de slutter å rømme hver gang et menneske er i nærheten. Grevlingene snufser og slafser og lager mange lyder når de er på matsøk, og er ofte ikke så observange på omgivelsene sine. På den måten kan de trave rett ut i veibanen foran en bil uten å se seg om. Jeg vil anbefale deg å lage tydelige lyder når du er ute i mørket slik at grevlingene skal bli klar over at du er der. Uansett ville jeg ikke vært redd for dem, men heller gledet meg over å ha ville dyr i nærmiljøet. Det er ikke mange som er så heldige!

Hvis du ønsker å få dem til å unngå hagen din, kan du også forsøke å henge ut f.eks. strimler av aluminiumsfolie som beveger seg og lager lyd, som skremmer grevlingene fra å komme for nære. Det går også an å skvette salmiakk rundt i hagen om kvelden like før de kommer ut.

Forøvrig vil jeg bare minne om at grevlinger flytter periodevis rundt i leveområdet sitt etter hvor mattilgangen er best for øyeblikket. Nå om høsten spiser grevlingene mye nedfallsfrukt og bær, og jeg vil tippe at det er noe slikt som lokker til seg opptil fire grevlinger, som du skriver. Jeg tror at grevlingene vil forsvinne når denne lokale matkilden er borte.

Hilsen Beate

beate


Truede dyrearter

hva r årsaken til at det er truede dyrearter i Norge??? og hva kan vi gjøre for å redder dem???

E.O.A. (11.09.2001)

Svar:

Hei Ellen og Anikken,
det er nok mange årsaker til at det er truede dyrearter i Norge i dag, så jeg kan ikke gi noe ensartet svar på hva dere kan gjøre for å redde dem. Amfibier er truet av sur nedbør slik at vannet i yngledammene får for lav pH. Her kan man kalke for å få opp pH igjen. Men største trusselen mot amfibier er kanskje at yngledammene deres ødelegges og fylles igjen. Dere kan følge med i avisene og på kommunekontoret for å se om det legges ut planer om regulering av et område. Hvis det er en amfibiedam i dette området som kan bli ødelagt av reguleringen, så må dere sende brev om dette innen tidsfristen.Jeg tror at hvis dere vil gjøre noe for truete arter i deres nærmiljø, så er kanskje amfibier den enkleste dyregruppen å jobbe med.Hvis dere vil vite mer hva dere kan gjøre for amfibiene, så kan dere kontakte forsker Dag Dolmen på Vitenskapsmuseet i Trondheim. Email: dag.dolmen@vm.ntnu.no
Noe annet dere kan gjøre, er å merke av på kart de stedene der det overkjøres dyr. Ofte bruker pattedyr å krysse veier på de samme stedene. Når dere har samlet inn en del informasjon, kan dere ta det med til vegmyndighetene der dere bor og be om at det legges et rør eller lages en form for undergang under vegen her, og at det settes opp et gjerdelangs veien for å forhindre at dyrenekrysser over veien istedet for å bruke undergangen. Det må plantes litt busker og trær ved inngangene til undergangen, og langs den traseen der vi ønsker at de skal gå, slik at dyrene har skjul der de går.
Mange dyr er avhengig av uryddige hager, skogholt,enger og grøftekanter der de finner mat (eks. piggsvin, grevling, rev). Dere kan igjen følge med på kommmunens reguleringsplaner og forsikre dere om at slike "grønne lunger" ikke bygges ned. Selv om grevling og rev ikke står på den norske "rødlisten" over truete og sårbare arter, så trenger også disse artene beskyttelse, særlig yngelhiene. Dere kan gå og lete etter store og velbrukte grevlinghi og revehi og merke de av på kart og levere til kommunens parketat og plan-og bygningstetat, samt miljøvernsjefen i kommunen, og sende en kopi til fylkesmannens miljøvernavdeling. Det er viktig at slike store generasjonshi bevares, og ikke ødelegges ved at det f.eks. bygges et nytt kjøpesenter over der.
Hvis dere har flere spørsmål som ikke dreier seg om grevling, piggsvin og amfibier/krypdyr, så kan dere heller sende en epost til Norsk Zoologisk Forening: n.z.forening@bio.uio.no
Hilsen Beate

beate


Pinnsvin

Hei!

JEg har tenkt å ha et pinnsvin som kjæledyr på internatrommet mitt. Jeg lurte på om du kan sende meg noen tips om hva de spsier og liker å gjøre. Og kan pinnsvin bli så redd at de kan sprekke?

- Ole

O.F.N. (17.09.2001)

Svar:

Hei Ole,
Beklager, men du kan ikke holde piggsvin som kjæledyr på internatrommet ditt. Piggsvin er ville dyr som det er forbudt å ta i fangenskap (se Viltloven og Dyrevernloven).Du kan faktisk risikere å bli anmeldt til politiet hvis du holder ville dyr i fangenskap uten spesiell tillatelse. Du får nok heller skaffe deg et kjæledyr fra en dyrebutikk, f.eks. et marsvin.
Hilsen Beate

beate


Katter, vanlig grevlingmat?

Vi bor ganske sentralt i Oslo (Ullevålområdet)I forrige uke ble en av naboens katter tatt av en grevling. Det skjedde i halv ellvetiden om kvelden og var ganske dramatisk med mye lyd og leven. Var dette en skjelden foreteelse, eller bør vi sørge for å holde kattene inne om natten? Tidligere i kveld hadde grevlingen jaget en av våre katter opp i et tre, og satt selv under treet og ventet da datteren min kom ut halv ni.De ble sannsynligvis omtrent like redde; grevlingen stakk av bortover veien, og datteren min kom inn igjen andpusten og oppskremt. Jeg har lest en del av de tidligere spørsmålene (og svarene), men vil gjerne bli forsikret om grevlingens forhold til mennesker. Finnes det virkelig ikke dokumentert tilfeller hvor mennesker er blitt bitt av grevling? Er den lettskremt og sky, eller vil den bite hvis den føler seg presset? Hva med de gamle historiene om at grevlingen biter til den hører knasingen av ben, og derfor måtte grevlingjegere ha koks i støvlene?

A.E. (25.09.2001)

Svar:

Hei Anne,
Det er med andre pattedyrarter som med vår art, mennesket, at alle individer er forskjellige. Man kan aldri si noe helt sikkert om en art vil gjøre sånn eller slik. Hvis folk fra en annen planet kom til jorda og spurte om mennesker var farlige og kunne angripe dem, så vil man jo i de fleste tilfeller si at mennesker ikke er farlige og ikke skader andre, men det er unntak, noen mennesker kan gjøre voldelige ting mot andre. Grevlinger flest er ikke interessert i katter, men det kan sikkert finnes ett og annet unntak. Vanligvis kan katter redde seg unna i et tre eller løpe vekk, for grevlinger er jo mye mer klumpete og treige enn dem. Selv om grevling stort sett eter meitemark og biller, og frukt og bær om høsten, så synes de sikkert det er godt med en saftig biff i ny og ne hvis de kan få tak i. De hører tross alt med til rovdyrene, slik som katten og hunden som er våre kjæledyr. Grevling er faktisk lette å få ganske tamme og uredde ved å legge ut mat til dem, og man kan få mange fine opplevelser med å ha grevling i nabolaget. Jeg tror at store hunder med sterkt utviklet jaktinstinkt (eks. vorstere, huskyer, schaefere) er langt farligere for katter enn det grevlinger er. Det er mange tusen hundebitte mennesker i Norge i året, men jeg har ikke funnet noen tall over grevlingbitte mennesker og jeg har aldri hørt om noen som er bitt av vill grevling uten at grevlingen har blitt truet på livet. Så vidt jeg kjenner til er det bare i Norge at det eksisterer en gammel myte om at grevlingen biter til det knaser og angriper mennesker. Denne myten eksisterer ikke i andre land, og der går heller ikke folk rundt med denne grunnløse frykten for grevlingen. Kanskje det hjelper til med å få dette i perspektiv?
Hilsen Beate

beate