Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

fagartikken

hei, æ skal skrive en fagartikkel om elektrisitet i min hverdag. men æ har ingen anelse om kor æ skal bynne- kan nån hjelpe mæi ?!?!?!!?!?!! Æ klikke mongo vist æ ikke får hjelp snart.

A.T. (23.10.2007)

Svar:

Hei Anja Therese.
Jeg tror jeg ville sett litt på hva det brukes strøm til hjemme hos deg og på skolen, hvor mye strøm som brukes og om det er noen steder man kunne brukt noe annet enn strøm.
F.eks. trenger ikke varme å være elektrisk, siden det finnes mange andre gode varmekilder som kan brukes i stedet. (Da er det også lurt å tenke på om de andre varmekildene er fornybare eller ikke - slik at du får ei miljøvinkling på det hele.)

Norge får det meste av sin elektrisitet fra fornybare kraftkilder som vannkraft og vindkraft, men slik er ikke bildet for resten av verden. Det meste av elektrisiteten i verden er laget i varmekraftverk der man brenner olje, gass eller kull. Atomkraftverk er også varmekraftverk, som først koker vann og bruker dampturbiner til å lage elektrisitet.

Midt på vinteren vil Norge ofte få en viss andel (opp mot 10%) av sin strøm fra resten av Europa, via ledninger fra Sverige, Danmark, Finland, Russland, Polen, Tyskland osv.
Denne kraften er i stor grad produsert av varmekaftverk som forurenser og slipper ut klimagasse CO2. Andre deler av året er det vi som sender kraft andre veien, og da erstatter vår rene vannkraft forurensende kraft i andre land.

Derfor vil all vår strømsparing føre til mindre utslipp av klimagasser.

Vårt tips er at du ser etter hvilke apparater du kan koble ut oftere (TV/DVD/tuner, radio, musikkanlegg, Play Station, mobilladere osv.), om lyset står på når det ikke trenger å gjøre det, om temperaturen i rommene er høyere enn den trenger å være (f.eks. når vi ikke er der) osv.

Hvis det bruke elektrisk oppvarming, vet vi at ca 50-60% av energien i et hus går til oppvarming. Hvor mange kWh kan man spare hvis man fyrer med ved eller pellets eller varmepumper i stedet for strøm?

Slike betraktninger og utregninger kan gjøres både for huset hjemme og på skolebygget, og kobler man inn miljø og klimaendringer blir det fort en artikkel det svinger av!

Lykke til!


Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (25.10.2007)