Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 56 til 65 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
Kan vi greie oss med mindre energi?
Hei! Vi har et prosjekt ved universitet der min deloppgave er å svare på om vi kan kan klare oss med mindre energi. Jeg lurte på om dere har noen gode ideer til hva jeg bør fokusere på?
A. (30.09.2011)
Svar:
Hei
Dere stiller spørsmålet om vi kan klare oss med mindre energi. Nå vet jeg ikke helt hva dere mener med vi. Gjelder energiforbruket innen bolig, næring, transport etc? Når det gjelder innen husholdning og næringsbygg så er svaret definitivt JA. Energikravet til bygg skjerpes stadig, lavt energibruk er i fokus.
For oppgradering av næringsbygg, både når det gjelder bygningskroppen og oppvarmingsløsninger fins det offentlige støtteordninger. Innen husholdning er det støtte for energieffektive oppvarmingsløsninger.
Dagens forskrift tilsier at netto energiforbruk til en bolig skal være på maksimum 120 kWh + (1600/oppvarmet BRA m²). For en bolig på 160 m² tilsvarer det 130 kWh pr m², til sammen 20 800 kWh pr år. Til sammenligning vil en bolig med samme størrelse fra 2000 ha et energiforbruk på ca 28 000 kWh pr år. Belysning (sparepærer og LED), hvitevarer (klasse A+++) og andre nye elektriske produkter krever stadig mindre energi.
Vi regner med at innen 2020 er byggeforskriftene innenfor passivhusstandard. Det tilsvarer ca halvparten av forbruket sammenlignet med dagens forskrift. Passivhus betyr at bygget skal kunne holde mest mulig på varmen ved hjelp av passive tiltak. Dette er godt isolerte vegger, vindtett kropp, superisolerte vinduer og effektiv varmegjenvinner til ventilasjon. Vinduer skal orienteres slik at man kan utnytte solvarmen på vinter, vår og høst.
Neste skritt er nullhus der egenprodusert energi og forbruk er i balanse. Nullhuset skal være karbonnøytralt når det gjelder utslipp fra byggematerialer, oppføring og riving. Deretter kommer plusshus som ny etterfølgende forskrift. Et plusshus skaper mer energi gjennom sin levetid enn det som ble brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og riving av bygget.
Innen transportsektoren gis det reduksjon på avgifter til energieffektive fremkomstmidler. Regjeringen ønsker også at mer gods blir transportert via sjøveien og tog i stedet for godsbiler. Dette for å spare drivstoff og miljøutslipp.
Her kan du kontakte Samferdselsdepartementet, www.regjeringen.no/nb/dep/sd.html?id=791, eller Transnova, www.transnova.no, for å få mer informasjon.
Ha en fin dag!
Vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (06.10.2011)
naturfag
Hvordan dannes elektrisk strøm?.
B. (21.09.2011)
Svar:
Hei!
Dette er beskrevet godt mange steder og blant annet på miljølære. Legger ved en link som forklarer dette:
http://www.boligabc.no/bakgrunnstoff/elektrisitetslare/spenning.php
Mvh StigSvartjenesten enova (30.09.2011)
Fossilt brensel
Hei, Jeg har om "forbrenning av fossilt brensel" på skolen og jeg skal holde en liten fremføring om det. Jeg har kommet opp med noe, men ikke så mye. Men det jeg egentlig lurer på er når bruken av fossilt brensel først ble brukt i Norge og om du har noen nettsteder jeg kan finne mer info om dette. Takk på forhånd hvis du svarer.
S. (28.09.2011)
Svar:
Hei!
Legger ved ett par linker som jeg håper vil hjelpe deg.
http://snl.no/Norge/energi
http://miljolare.no/tema/energi/artikler/meis/grunnbok2.php
Mvh StigSvartjenesten enova (28.09.2011)
olje og gass
Kan du lett forklare hvordan vi får opp olje og gass?
F. (18.09.2011)
Svar:
Hei!
Norsk olje og gass hentes opp fra reservoerer i havbunnen utenfor norskekysten.
Kort sagt fungerer det slik at man borer brønner fra plattformene og ned til reservoarene som kan ligge langt under selve havbunnen. Deretter pumpes olje/gass opp og transporteres videre til raffinerier hvor den prosseseres (behandles).
Her kan du lese litt mer om hvordan selve boringen foregår: http://www.daria.no/skole/?tekst=1231
På sidene til Statoil kan du også lese litt om feltene hvor Statoil er operatører.
Mvh.
Oddvar
Enova SvarerSvartjenesten enova (21.09.2011)
Hvorfor blir noen hypre av godteri og andre ikke?
Hvorfor blir noen hypre av godteri og andre ikke?
Er det på grunn av at andre har høyere forbrenning enn andre? at det er forskjell på om man har spist før eller ikke? er det på grunn at det er forskjell på hvilke tilsetningsstoffer som gjør deg mest hyper og man har forskjellige ynglingsgodteri? Er det på grunn av at man forestiller seg at man blir det på grunn av man tenker at det er det som er mensingen? eller er det forskjell på om hvem man er sammen med, og at det er fordi man gjør hverandre oppspilte?
H.Y.J. (14.09.2011)
Svar:
Hei!
Vi her i Enova Svarer jobber hovedsaklig med spørsmål rundt energibruk og energiproduksjon.
Spørsmålet ditt har for så vidt med energi å gjøre siden det man spiser blir omgjort til energi som kroppen kan benytte seg av. Gjennom forbrenningen omgjøres karbohydrater (sukker), fett og proteiner til energi. Kroppen trenger denne energi for å drive seg selv, reparere celler osv.
Normalt får vi det nødvendige tilskuddet av karbohydrater gjennom den maten vi spiser (kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær inneholder mye karbohydrater) og man trenger derfor ikke å tilføre ekstra sukker i form av godteri eller andre sukkerkilder for å få nok energi (selv om det smaker godt).
Men akkurat hvorfor enkelte blir "hyper" av å spise godteri, mens andre ikke ser ut til å reagere, vet jeg rett og slett ikke. Dette er nok et mer medisinrelatert enn energirelatert spørsmål. På sidene til Helsedirektoratet (http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/) finner du bl.a. en del info om ernæring. Kanskje du finner noe om emnet der?
Mvh.
Oddvar
Enova SvarerSvartjenesten enova (15.09.2011)
geotermo
Er det noen i norge som driver med forskning angående geotermo .Ikke små skala varmt vann .men geotermo som kan produsere elektrisk strøm, som på nivået til et kjerne kraftverk kullkraftverk
T.A.S. (16.08.2011)
Svar:
Hei!
Dersom du mener geoenergi, så kan du kontakte NGI ifb. forskning.
Se:
http://www.ngi.no/no/Innholdsbokser/HURTIGMENY/Fagomrader/Geo-energi/
Mvh
Stein M. KristoffersenSvartjenesten enova (22.08.2011)
konverteringsfaktorer
Hva er konverteringsfaktorene fra elektrisitet (kWh), diesel, bensin & fyringsolje (liter), propan gass (kg) og ved (kg) til MJ?
A.S. (14.07.2011)
Svar:
Hei
Se på disse tre linkene. Her vil du finne svar:
http://www.mitenergyclub.org/assets/2008/11/15/Units_ConvFactors.MIT_EnergyClub_Factsheet.v8.pdf
http://www.iea.org/stats/unit.asp
http://www.eia.gov/kids/energy.cfm?page=about_energy_conversion_calculator-basics
Vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (15.07.2011)
vindkraft
Hei!
Jeg begynner å bli svært lei av vinden der jeg bor, og lurer nå på om jeg kan utnytte denne til noe fornuftig istedet for å irritere meg=)Jeg har et drivhus på 17 kvm, og spørsmålet blir da: kan jeg lage et mini vindkraftverk som sørger for oppvarming her på vinteren? Hva trenger jeg i så fall? Og er det noen restriksjoner mot dette?
Mvh Jorun
J.Ø. (06.06.2011)
Svar:
Hei
Her må du høre med din kommune om tillatelse for å sette opp en liten vindmølle.
Vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (17.06.2011)
Fossilt brensel og miljø
Hei, jeg har kommet opp i eksamen i naturfag, og tema mitt ble; Fossilt brensel og miljø. Så, jeg har noen spørsmål angående mitt tema:
1. Hva er å foretrekke: At jeg avgrenser til fossilt brensels fremtid, eller oljeproduksjonens fremtid? (Er vel kanskje ikke slike spørsmål dere svarer på, men hadde blitt veldig takknemlig for svar!)
2. Er det noen gode argumenter for og i mot oljeutvinning?
A.N. (15.06.2011)
Svar:
Hei!
Det er jo flere vinklinger på dette.
Ut fra vårt ståsted er vinklingen utfasing av fossilt brensel og overgang til fornybare ressurser.
Fossile brensler er ikke fornybar og olje og gass tar slutt en dag. Vi er derfor nødt til å tenke fornybart og konvertere fra olje, gass og kull til feks solenergi, havenergi og bioenergi.
Klmakrisen tvinger også frem endringer da fossile brensler slipper ut store mengder CO2.
Her er noen linker som kanskje kan være med å hjelpe deg:
http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?sitepageid=1635
http://oljefri.no/
http://energilink.tu.no/no/
http://www.regjeringen.no/nb/dep/oed/tema/olje_og_gass/norges-olje-og-gassressurser-.html?id=443528
http://www.bellona.no/
Mvh StigSvartjenesten enova (17.06.2011)
Mineral drivstoff og fossilt brensel
Er mineral drivstoff og fossilt brensel det samme? Hvis ikke, hva er forskjellen?
L.G. (15.06.2011)
Svar:
Hei!
Mineraler finnes i mange former. Ett mineral betegnes med egenskaper som:
- Et stoff med naturlig opptreden
- Stoffet er uorganisk
- Det er et fast stoff
- Stoffet har en ordnet indre struktur (d.v.s. atomene er ordnet på en bestemt måte)
- Stoffet har en bestemt kjemisk sammensetning
- Stoffet har bestemte fysiske egenskaper
Bergarter er feks satt sammen av mange typer mineraler. Salt er eksempel på et mineral. Mennesker er avhengig av mineraler. Jern er her et eksempel.
Eksempler på fossilt brennstoff er olje, gass og kull. Olje kan feks utvinnes av enkelte bergarter som er dannet over millioner av år.
Ut fra dette kan mineralt drivstoff og fossilt brensel være det samme, men mineraler er altå mye mer enn dette.
Info om mineraler:
http://no.wikipedia.org/wiki/Mineraler
Les mer om dannelse av olje her:
http://www.olf.no/oljefakta/dannelsen-av-olje-og-gass-article569-166.html
StigSvartjenesten enova (16.06.2011)