Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 2 011 til 2 020 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
Energi fra kosmisk stråling??
Er det mulig og event, praktisk gjennomførbart å hente ut energi fra den kosmiske strålingen som trenger end til jordoverflaten?
N.H.D. (25.05.2006)
Svar:
Foruten strålingen fra verdensrommet inneholder den kosmiske strålingen en strøm av partikler og elektromagnetisk stråling fra sola. Energien til solpartiklene er forholdsvis liten og gir bare et lite bidrag til totaldosene fra den kosmiske strålingen.
Men foreløpig er det bare solenergien vi henter ut og benytter oss av. Les mer om utnyttelse av solenergi her:
http://www.solarnor.no
Torben SøraasSvartjenesten enova (26.05.2006)
utvinning av svovelsyre
hvor mye svovelsyre blir produsert i norge pr. år?
M.D.J. (23.05.2006)
Svar:
Hei Marianne.
Her hos oss jobber vi med energi, slik at når det gjelder svovelsyre så må du nok henvende deg til noen andre.
Ha en energisk dag!
Hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (24.05.2006)
plante og dyrlelivet
Hvordan virker faktorene over inn på plante- og dyrelivet i vannet?
P. (23.05.2006)
Svar:
Hei Prabu!
Her bør du gjøre to ting:
1)
Ta dette spørsmålet med til noen som jevnt over har peiling på biologi, og som kan litt ekstra om ferskvannsbiologi. (Vi kan litt ekstra om ENERGI)
2)
Formulere spørsmålet litt mere presist.
(Hvilke faktorer er "faktorene over"??)
OK? :-)
Hilsen ØisteinSvartjenesten enova (23.05.2006)
EnergiQuiz
Er det noen "quiz" for å teste hvor mye energi du EGENTLIG bruker? Hvis det er det, kan du si hvor man kan finne det?
H.A.H. (22.05.2006)
Svar:
Hei Helena!
Nå vet jeg ikke om du mener den energien kroppen din bruker eller den energien du bruker i omgivelsene, m.a.o. din bruk av energi til ulike formål.
Dersom det gjelder det første, kan du gå inn på http://www.dinkost.no/wsp/dinkost2/frontend.cgi?session=huc7lwleskkadb2upe8vultdpbzf6h&func=publish.show&table=PUBLISH&func_id=1020&publish=Kalkulatorer .
I det andre tilfellet kjenner jeg ikke til noen slik quiz, men hvis du finner en må du si fra til oss!
Hvis man ønsker å gjette på energibruken sin, så er det greit å vite at du finner mye av svaret ved å lese av strømmåleren hjemme.
I tillegg brenner man kanskje olje og ved hjemme, og da går det med ca. 10 kWh pr. liter olje og 4,2 kWh pr. kilo tørr ved.
Når du kjører bil, bruker du 8,8 kWh for hver liter bensin som brukes. (Du bruker aller mest energi når du flyr - men dette blir vanskelig å regne på!)
I tillegg kunne man finne ut hvor mye energi skolen og svømmehallen bruker - og så dele dette på alle elevene.
(Så det er mye å tenke over hvis man skal se på hvor mye man "egentlig" bruker.. :-)
Det finnes regnskap over hvor mye energi som brukes i hele Norge. Når vi deler dette på alle som bor i landet, viser det seg at vi ligger på fjerdeplass i verden når det gjelder å bruke mye energi pr. innbygger(!) Foran oss på lista har vi USA, Canada og Finland.
Derfor er det faktisk svært viktig for kloden vår at flere stiller seg slike spørsmål som du gjør nå.
Det er nemlig først og fremst den store energibruken vår som gjør at vi nå har fått problemer med klimaet for hele planeten..
Lykke til med "energi-jakten"!
Hilsen
Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (22.05.2006)
Fornybar energikilde
Har en oppgave på skolen som jeg trenger svar på;
Velg en fornybar energikilde du forklarer litt nærmere om (stikkord, kort om hvordan den virker, fordeler, ulemper, hvordan den brukes..)
Jeg har valgt vann som fornybar energi kilde, så kunne du gi meg litt info om det som står i oppgaven ?
A. (18.05.2006)
Svar:
Hei!
Vi prøver her å unngå å svare direkte på skoleoppgaver. Det vil neppe bli særlig populært blant lærerne. Men vi kan henvise til videre lesning og selvstudium. I dette tilfelle kan du gå på Energifakta sine sider: http://www.energifakta.no og videre til Vannkraft i menyen til venstre. Der vil du finne mye stoff om vann som fornybar energikilde.
Lykke til med oppgaven!
Hilsen
Kåre J PettersenSvartjenesten enova (22.05.2006)
olje eller vannkraft?
jeg lurer på om olje og vannkraft:
1:forurenser luft vann eller jord?
2: gir visuell forurensing?
3:gir arbeidsplasser i utbygningsfasen eller ved drift av energikilden?
4:krever dyrt utstyr for å kunne nyttiggjøre oss energikilden/utvinne
5:gir inntekt til landene som eier energikilden?
S. (14.05.2006)
Svar:
Hei Siri!
Vi får se på olje og vannkraft hver for seg (, ialle fall pkt 1-4):
Olje:
1: Olje gir spesielt utslipp av CO2,CO, N2O, NOx og svovel til luft - der de første er klimagasser som bidrar til global oppvarming, mens NOx og svovel gir sur nedbør.
Verdens utstrakte bruk av olje (og kull) er det det som idag gir oss størst problemer og bekymringer rundt klimaendringer og generell luftforurensing.
2: Et oljefyrt kraftverk vil stort sett bare bestå av selve kraftverksbygningen, et visst lagringsanlegg (oljetanker) og tilknyttede elektriske anlegg (utendørs koblingsanlegg og transformatoranlegg). Utover dette er det kun den synlige avgassen (lang skorstein med røyk) som spiller inn visuelt.
Kraftledningene er de samme - enten kraften produseres av varmekraftverk eller vannkraftverk.
3: Alle større anleggsprosjekt krever mye arbeidsinnsats i byggefasen. Varmekraftverk er mindre omfattende å bygge ut enn vannkraftverk. Alle varmekraftverk krever en driftsstab av en viss størrelse som møter fast (oftest i skiftordning) på kraftverket.
4: Dyrt utstyr: Her sier vi bare en ting: Oljeindustrien! (Her dreier alt seg om store penger og anlegg i milliard-klassen..)
Selve varmekraftverket koster "bare" noen hundre millioner...
Vannkraft:
1: Ingen utslipp til luft eller vann
2: Visuell forurensing ved inngrep i vassdrag - spesielt der man tar i bruk store vannmagasin. Da bygger man dammer som fylles opp og kan legge større områder under vann. Spesielt når disse tappes ned, vil man få til syne et "ørkenlandskap" som de fleste opplever som en kraftig visuell forstyrrelse, og ofte som "rasert natur".
Kraftledningene er de samme - enten kraften produseres av varmekraftverk eller vannkraftverk.
3: Vannkraftverk med bruk av magasin og overføringsanlegg for vann, er atskillig mer omfattende å bygge enn varmekraftverk.
4: Man kan bygge vannkraftverk fra noen tiltalls milloner til opp i mange hundre millioners utbyggingskostnad. Dette avhenger av størrelse og omfang.
Her er ressursen likevel "gratis" i utgangspunktet: Det gjelder bare å samle den og føre den fram til kraftverket mest mulig effektivet.
Punkt 5:
Det er slett ikke slik at det landet som har ressursen som sitter igjen med pengene for verdiskapingen. Her holder det lenge å se på verdenshistorien i tidligere tider rundt kolonialisme - og i dag med globalisert verdensøkonomi og friandel. Det er stor forskjell på hvordan de enkelte land har sikret ressursene for sine innbygger opp mot selskapenes ønske om å utnytte ressurser helt fritt.
Ser man for eksempel på Norge, så var man her svært framsynt for 100 år siden da man så at vannkraften var en nasjonal ressurs som måtte sikres for fellesskapet. Norge var på den tiden et fattig og lite utviklet land i utkanten av Eurpoa. Når man så skulle utnytte vannkraftressursen, var man avhengig av å få inn utenlandsk kapital. Mange utenlandske selkap ønsket da å kjøpe fallrettighetene og skaffe seg kontroll på ressursen for evig og alltid. (Det kan være kjekt å eie en "evighetsmaskin"!)
Det var i denne situasjonen at myndighetene så at man måtte gjøre noe for at ressursen ikke skulle selges ut av landet. Man etablerte da den såkalte "Hjemfallsordningen" - der private interessenter kunne "få låne" (få konsesjon på) fallrettighetene i 50, 60 eller 100 år. Når konsesjonsperioden utløper, skal alle anleggene falle tilbake ("hjemfalle") til den norske stat - vederlagsfritt(!). På denne måten sikret man at vannkraften tilhørte felleskapet i nasjonen Norge.
Samtidig bestemte Staten seg for å gå foran i utbbyggingen av vannkraften - og dagens Statkraft SF eier derfor idag en tredjepart av all norsk vannkraft, og er landets suverent største kraftprodusent.
Vannkraften hadde en sentral plass i industrialiseringen av Norge, og var antakelig hoverdgrunnen til at vi avanserte fra et av Europas fattigste land til et av de mer velstående.
Når vi så "vant i lotto" og fant olje, hadde vi lært å sikre ressursene for nasjonen. Dermed kunne vi avansere videre til en velstand som få andre nasjoner kan måle seg mot.
Dessverre finnes det eksempler på land som ikke har sikre sine ressurser, men overlatt disse til et fritt marked.
Hilsen Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (22.05.2006)
BØLGEENERGI
Hvordan virker bølgeenergi?
J. (14.05.2006)
Svar:
Hei Joachim!
Spørsmåler er behandlet tidligere, så dersom du skriver ordet bølgeenergi i søkeboksen, så finner du flere svar.
Hilsen Kåre J PettersenSvartjenesten enova (22.05.2006)
Bonde..
Spinat har ph verdi 7,5....Hva må en bonde gjøre hvis han vil dyrke spinat i jord som har ph-verdi 5,0 ?????
K. (20.05.2006)
Svar:
Hei Karan!
"Spør en energirådgiver" svarer kun på spørsmål som har sammenheng med energi og bruk av energi å gjøre. Svar på ditt spørsmål må du nok derfor hente hos andre.
Hilsen
Kåre J PettersenSvartjenesten enova (22.05.2006)
Energi til olje
Hei.
Lurer på en ting om olje. Hvor mye energi inneholder en liter olje? Hva kan man sammenligne denne best med? Lurer sterkt på dette, da jeg skulle forklare dette for noen en dag og ikke hadde noe godt svar for hånden. Kan jeg bruke joule?
Også, hvordan ser vi egentlig sammenhengen mellom at det blir vanskeligere å fremstille og finne nye ressurser, i forhold til bensinprisene?
E. (18.05.2006)
Svar:
Hei Eirik !
En liter olje har en såkalt brennverdi på ca 10 kWh. Men ved forbrenning vil en alltid få et visst tap i form av varm røykgass ut pipe samt en del andre tap til omgivelsene der forbrenningen skjer. Nye kjeler har en virkningsgrad på ca 90%, altså et tap på 10%. Gamle kjeler har dårligere virkningsgrad.
Bensinprisene blir i hovedsak styrt av markedskreftene som vil si at hvis verden har god tilgang på billige oljeprodukter vil det ikke være så lønnsomt å komme inn i markedet med alternative energiformer som er dyrere.
mvh RenoSvartjenesten enova (18.05.2006)
fossile brennstoffer
hei!
vi har et prosjekt om fossile brennstoffer uten at vi vet heelt hva det er..
så vet du om noen sider det står om fossile brennstoffer?
eller om du vil fortele oss noe?
E. (18.05.2006)
Svar:
Hei!
Kull, gass eller olje er fossile brensler, og de kan opptre i forskjellige former: Naturgass, olje, oljeskifer, tjæresand, brunkull og steinkull. Disse finnes naturlig i undergrunnen og er dannet for mange millioner år siden. Se nærmere om dette på http://www.energifakta.no/documents/Energi/Ressurser/fossil.htm
Brenslene brukes hovedsakelig til oppvarming og til transport. I tillegg til å være energiressurs brukes oljen som basis i produksjon av en rekke stoffer, som plast, nylon og en rekke andre kunststoffer til tekstilindustrien, syntetisk gummi og til framstilling av maling, for bare å nevne noe.
mvh RenoSvartjenesten enova (18.05.2006)