Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 1 846 til 1 855 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
store oppfinelser
hvem fant opp elekrisitet
P.G. (30.10.2006)
Svar:
Heihei :o)
Jeg har lett litt på nett og fant ut følgende:
Strøm kalles også elektrisitet. Begrepet elektrisitet ble innført av Elizabeth I's livlege William Gilbert rundt år 1600. Han brukte betegnelsen electra om den tiltrekkende kraften som man siden oldtiden har visst oppstod når rav (fra furu) ble gnidd. "Elektra" betyr "ravlik" på gresk. På 1700-tallet ble det klart at det finnes to slags elektrisitet, "glass-elektrisitet" (positiv) og "lakk-elektrisitet". (negativ) som oppstår ved gnidning av glass og lakk. Man visste også at like elektriske ladninger frastøter hverandre, og ulik ladninger tiltrekker hverandre. Inntil slutten av 1700-tallet kjente man bare elektriske ladninger som var i ro (statisk elektrisitet). Da forstod Galvani at elektriske ladninger også kunne bevege seg, og Volta lagde i 1800 sitt berømte batteri, Voltasøylen. I 1820 fant Ørsted at en elektrisk strøm skapte et magnetisk felt omkring seg, og 1831 oppdaget Faraday at et magnetfelt kunne skape elektrisk strøm i ledninger. Fra da av gikk utviklingen i et stadig økende tempo. En slags elektrisk motor ble bygd allerede i 1830-årene, en elektrisk lysbue ble første gang brukt til belysning 1846. I 1867 utviklet Siemens en generator (dynamo) som åpnet veien til billig produksjon av elektrisitet. Fra begynnelsen av 1900-tallet fikk elektrisitet stadig større utbredelse, og bruksområdene økte.
Thomas Alv Edison var både vitenskapsmann og oppfinner. Han eksperimenterte mye med elektrisitet, og i 1879 fant han opp det elektriske lyset. Senere fant han opp platespilleren (fonografen) og filmkameraet. Disse tre oppfinnelsene var starten for mange fabrikker og forretninger, som plate- og filmselskap. Mye av det Thomas Alva Edison fant opp har hatt stor innvirkning på folks liv over hele verden.
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (31.10.2006)
Spørsmål:
hei:) har sendt en del spørsmål til deg tidliger om hva som er positivt og negativt med gasskraftverk som produserer co2? kan du være så snill å svare på dette spørsmålet? har en oppgave på skolen som går litt på dette... dessuten vet du noe om co2 gasskraftverk er et naturvitenskaplig framskritt?? håper på svar:)
N.N (30.10.2006)
Svar:
Hei.
Fordeler med gasskrafverk:
* Høy kraftproduksjon fra ett anlegg
* Norge har store tilgjengelige gassreserver
* I forhold til oljefyrte og særlig kullfyrte anlegg forurenser disse mindre, og C=2-utslippet pr kWh er også mindre.
Ulemper:
* Gass er et fossilt brensel, og som ikke er fornybart. Det tar hundrevis av millioner år før det dannes ny gass.
* Gasskraftverk slipper ut svære mengder CO2, som bidrar sterkt til global oppvarming (drivhusseffekten)Inntil vi har fått til fullstendig CO2-rensing, vil gasskraftverkene også gjøre det vanskelig for Norge å holde det vi har lovt i Kyoto-avtalen. Dersom CO2-rensingen (ved å pumpe CO2 ned i grunnen fører til at vi får opp mye ekstra olje (som er planen), vil nettoresultatet av slik rensning bli svært magert.
* Omtrent halvparten av energien går til å lage elektrisitet, resten går til varme som går til spille dersom ikke nærliggende bebyggelse eller industri kan nyttiggjøre seg den.
Lykke til!
Hilsen Line C. LarsenSvartjenesten enova (31.10.2006)
Fornybar energi
hei jeg har et prosjekt på skolen og derfor har jeg en del spørsmål til deg:
1 vet du om fordeler og ulemper med fornybar energi og Ikke-fornybar energi?
2 også må jeg ha litt info om bærekraftig utvikling.
3 hvor mye energi Norge produserer importerer og bruker.
håpe at du kan svare fort;)
R.K. (30.10.2006)
Svar:
Hei:o)
Vi går ikke inn og svarer direkte på slike oppgaver, men jeg har under gitt deg noen ideer om svar og hvor du kan finne mer informasjon.
Fornybare energikilder er kilder som stadig fornyes uten at det går for lang tid, slik at vi kan nyttiggjøre den samme energien i løpet av en menneskealder eller kortere tid.
Noen av disse energikildene får vi mer eller mindre konstant tilførsel av, som f.eks solenergi (nyttigjøres i solceller og solfangere) og vindenergi (vindmøller).
Vannkraften fornyes helt eller delvis hvert eneste år, avhebngig av hvor mye nedbør som faller i forhold til produksjonen.
Andre kan bruke lenger tid på å fornyes, som bioenergi (trevirke og annet plantemateriale). Sager vi opp skog til ved, fornyes den ikke før mange år er gått, men sager vi med fornuft, vokser det opp like mye hele tida som det vi bruker. Vi sier derfor at den er betinget fornybar.
Andre fornybare energikilder er tidevannsenergi, energi i havstrømmer, bølgeenergi, saltgradienter (osmotisk energi der ferskvann møter saltvann) og geotermisk energi (jordvarmeenergi).
Vi kaller dem ikke-fornybare fordi det har tatt naturen millioner av år å lage dem.De ligger lagret i jorda. Så når vi har brukt opp dem, sier det seg selv at det vil ta alt for lang tid å lage nye. Noen av kan vi riktignok lage selv, ved hjelp av kjemiske prosesser. Men vi vil aldri klare å lage nok.
De fleste ikke-fornybare energikilder kan også kalles fossil energi. Dette er olje, naturgass og kull, som er rester etter planter og dyr som levde for flere millioner år siden.
Atomenergi er også en ikke-fornybar energikilde. For å lage atomenergi trenger vi uran, et metall som det finnes mye av på jorda, men som heller ikke varer evig.
De ikke-fornybare energikildene forurenser ved at de slipper ut mye CO2 og er derfor hovedårsaken til den økte drivhuseffekten på jorda.
Les mer om hver enkelt her: http://www.regnmakerne.no/regnmakersidene/content.ap?thisId=216&language=0
Netto innelands energibruk i Norge i 2005 var 225 TWh.
Lykke til!
Hilsen Line C. LarsenSvartjenesten enova (31.10.2006)
Spørsmål:
hei! driver med en nami lekse der spørsmålet er; hvordan kan vi omgjøre bølge energi til elektrisk energi?
N.N (30.10.2006)
Svar:
Hei !
Det finnes en rekke ulike prinsipper for konvertering av bølgeenergi til elektrisk energi. Ett prinsipp er at kreftene fra bølgene overføres til et svingesystem som vekselvirker med bølgene. Dette kan være en svingende vannsøyle i et flytende eller faststående kammer, eller et svingende legeme. Et annet prinsipp er at at bølgene som slår mot land bringer vannet opp til et høyere nivå ved bruk av en kilerenne. Felles for de to prinsippene er at energien etterpå må konverteres til nyttbar mekanisk energi via turbiner eller pneumatiske eller hydrauliske motorer.
Hilsen Torben SøraasSvartjenesten enova (30.10.2006)
kull????????????????????????????'
hva er kull egentlig, svar så enkelt så mulig vær så snill. takk
L. (30.10.2006)
Svar:
Hei !
Kull er dannet i områder der det tidligere var enorme skoger. Kull består i stor grad av karbon, i tillegg til hydrogen, oksygen, nitrogen og svovel.
Det meste av jordens kull kommer fra trær som ble begravd over 300 millioner år siden, i karbontiden, da det meste av landjorden var dekket av myrlendt skog.
Kilde: http://www.energifakta.no/documents/Energi/Ressurser/kull.htm
Hilsen Torben SøraasSvartjenesten enova (30.10.2006)
mangel på fossilt brennstoff
Vi har en drøftingsoppgave på skolen hvor vi skal finne argumenter på hvordan mangel på fossilt brennstoff vil utvikle seg i verden i 2070. Hva tror dere om dette?
I.Ø. (30.10.2006)
Svar:
Hei !
Jeg tror mangel på fossilt brennstoff generelt vil føre til høyere energipriser. Dessuten vil det tvinge frem økt bruk av fornybare energikilder og ikke minst forskning på disse. Du kan finne mye om fornybare energikilder i et hefte som kan lastes ned på:
http://www.kanenergi.no/oslo/kanenergi.nsf//6DDC9BDD406DE099C1257115004021F0/$FILE/Nye+fornybareheftet.pdf
Hilsen Torben SøraasSvartjenesten enova (30.10.2006)
bølgeenrgi
hei kan dere hjelpe meg ved å finne om bølgeenergi hva det er,og når det skjer i hvertfold om bølgeenrgi??? plizss svar meg fort
J. (29.10.2006)
Svar:
Hei !
Med lang kyst og store havområder i sin nærhet har Norge naturgitte muligheter for å utnytte havenergien. Denne energien kan hentes fra bla. bølgeenergi:
Det finnes en rekke ulike prinsipper for konvertering av bølgeenergi til elektrisk energi. Ett prinsipp er at kreftene fra bølgene overføres til et svingesystem som vekselvirker med bølgene. Dette kan være en svingende vannsøyle i et flytende eller faststående kammer, eller et svingende legeme. Et annet prinsipp er at at bølgene som slår mot land bringer vannet opp til et høyere nivå ved bruk av en kilerenne. Felles for de to prinsippene er at energien etterpå må konverteres til nyttbar mekanisk energi via turbiner eller pneumatiske eller hydrauliske motorer.
Du kan finne mye om fornybare energikilder i et hefte som kan lastes ned på http://www.kanenergi.no/oslo/kanenergi.nsf//6DDC9BDD406DE099C1257115004021F0/$FILE/Nye+fornybareheftet.pdf
Hilsen Torben SøraasSvartjenesten enova (30.10.2006)
Fossilt brennstoff.
Hva er fossilt brennstoff og hvordan påvirker det jorda?
L. (30.10.2006)
Svar:
Hei !
"Fossilt brensel er en hydrokarbonholdige naturressurs, som f.eks. olje, kull og naturgass"
Fossile brennstoff er altså i utgangspunktet enten kull, gass eller olje, men de kan opptre i forskjellige former: Naturgass, olje, oljeskifer, tjæresand, brunkull og steinkull er noen. Disse finnes naturlig i undergrunnen og er dannet i tidligere tider. Energien i fossilt brennstoff er tidligere tiders solenergi, først sanket av grønne planter ved fotosyntesen og siden lagret i ulike organiske stoffer, omdannet og konsentrert.
Fossile brennstoff regnes som ikke-fornybar energi fordi vi bruker ressursene mye raskere enn det tar for naturen å bygge opp nye reserver.
Med dagens utvinningstempo er det sannsynlig at verdens lagre av olje og gass er tomme innen hundre år.
Når det gjelder kull, er reservene fremdeles store.
Utslipp av CO2 fra fossil energi er hovedårsak til den økte drivhuseffekten. Forbrenning av nitrogen og svovel i kull og olje fører også til sur nedbør. Naturgass er det eneste fossile brennstoffet som ikke gir sur nedbør, fordi det ikke inneholder nitrogen og svovel.
Kull forurenser mest av de fossile energikildene
Lenker:
http://www.uio.no/miljoforum/natur/energi/f_brensel.shtml
http://www.bellona.no/no/harde_miljoefakta/miljoeeffektive_energiloesninger/16881.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Fossilt_brensel
Hilsen Torben SøraasSvartjenesten enova (30.10.2006)
Biobrensel
Hva brukes pellets til, og hva brukes briketter til?
U. (28.10.2006)
Svar:
Hei !
Pellets og briketter er tilvirket av trerester fra sag- og skogsindustrien, som sagspon, kutterspon, bark eller lignende. Dette benyttes til oppvarming på samme måte som f.eks. en vedovn, men det har mange fordeler:
- bedre reguleringsmuligheter
- høyere energiinnhold per volumenhet gir lavere transportkostnader og mindre lagervolum. osv.
Hilsen Torben SøraasSvartjenesten enova (30.10.2006)
brennselcelle
hva er brennselcelle-teknologien?
F. (28.10.2006)
Svar:
Hei !
Brenselceller er (i likhet med batterier) elektrokjemiske maskiner som omformer kjemisk energi til elektrisk energi. Forskjellen er at i brenselcellene tilføres energien (brenselet) kontinuerlig under drift. Brenselet kan være hydrogen, naturgass, andre hydrokarboner eller alkoholer som for eksempel metanol.
Hilsen Torben SøraasSvartjenesten enova (30.10.2006)