Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 1 420 til 1 429 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
solstråling
hvordan benytter menneskene seg av solstråling? hvordan påvirker solstråling jorda?
T. (20.03.2007)
Svar:
Hei.
Passiv solvarme
I praksis er det mange måtar å utnytte solenergien på. Den som foreløpig er viktigast i Noreg er passiv solvarme. Under norske klimatiske forhold kan rett arkitektonisk utforming, val av bygningsmaterial og bygningen si orientering i terrenget redusere oppvarmingsbehovet mykje. For dagens norske bygningsmasse har ein estimert at energitilskotet frå sola til romoppvarming er mellom 10 og 15 % av oppvarmingsbehovet. Dette tilsvarer omkring 3 - 4 TWh/år, eller 2 - 3 % av den stasjonære energibruken i landet. Likevel er det eit stort potensial for å utnytte ein større del av solvarmen med bruk av heilt vanlege byggeteknikkar og material.
Aktiv solvarme
Aktiv utnytting av solvarme krev eit anlegg beståande av solfangar (kollektor), varmelager og distribusjonssystem. Solfangaren (kollektoren) er typisk ei svart, isolert plate som absorberer energien frå sola. Varmen blir transportert ut av kollektoren ved hjelp av væske (vatn) eller luft og kan brukast til romoppvarming, oppvarming av tappevatn, eller prosessvarme. Alternativt kan varmen lagrast til seinare bruk.
Ein reknar med at ca. 6 000 m2 solfangarar er installert i Noreg til romoppvarming og/eller til tappevatn. Desse anlegga leverer om lag 1.5 GWh varme per år. Potensialet er teoretisk sett stort, men metningsnivået for det som er praktisk mogleg å installere i dagens bygningsmasse er omkring 3.6 TWh/år. Teknologisk og økonomisk er det stor forskjell mellom ulike typar aktive solvarmeanlegg. Det kan vere tappevatnanlegg for enkeltfamiliar, kombinerte anlegg for frittståande bustader, fellesanlegg for fleire bustader (nærvarme), store bygningar (bustader, yrkesbygg, institusjonar) eller andre bruksområde (store brukarar av lågtemperatur varme). Med dagens teknologi vil typisk meirinvestering per kWh/år ligge på 8 - 10 kroner for enkle tappevatnanlegg til ned mot 2.5 - 3 kroner for store anlegg, der soldekningsgraden er forholdsvis liten. I det siste tilfellet blir den effektive energiprisen omkring 30 øre/kWh. Altså svært attraktivt, også samanlikna med dagen elpris.
Typisk storleik på solfangaren i eit villa-anlegg er 15 - 25 m2, som kan levere eit netto energitilskot på 5 000 - 7 000 kWh/år.
Solceller
I solceller blir solenergien direkte omforma til elektrisk energi. Solceller er hensiktsmessige for energiforsyning til avsidesliggande bygningar eller tekniske installasjonar. Med 80 000 solcelleanlegg montert på hytter, fritidsbåtar og så vidare, har Noreg vore eit foregangsland i marknadsutviklinga for solceller. Solceller har også vist seg som eit godt alternativ for elforsyning til fyrlykter langs kysten.
Les mer her: http://www.solenergi.no/
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (21.03.2007)
varmekraftverk
hvilke land i europa har mange varmekraftverk?
K. (20.03.2007)
Svar:
Kraftverk som bruker olje, kull eller gass kan vi med et felles navn kalle "Varmekraftverk". I tillegg er atomkraftverkene egentlig bare en spesiell type varmekraftverk.
Alle varmekraftverk har det til felles at man bruker den aktuelle energikilden til å koke vann. Deretter driver vanndampen rundt en dampmaskin (eller dampturbin)- som igjen driver en elektrisk generator. Generatoren produserer i sin tur strømmen som går ut på ledningsnettet.
Kull er den energikilden det fins mest av på jorda, og brukes mye til å lage elektrisitet (kullfyrte varmekraftverk), i industrien og dels til oppvarmingsformål.
De største kullreservene finner vi i USA, Russland, Kina, Australia og India.
Oljen brukes først og fremt som energibærer og til produksjon av elektrisk energi i oljefyrte kraftverk. I tillegg til å være energiressurs brukes oljen som basis i produksjon av en rekke stoffer, som plast, nylon og en rekke andre kunststoffer til tekstilindustrien, syntetisk gummi og til framstilling av maling, for bare å nevne noe.
De største oljereservene finner vi i Midtøsten, Russland, Venezuela, Mexico, USA og Libya.
Norge har også betydelige oljeressurser, men likevel bare om lag 1% av verdens totale ressurser.
Gass er også en viktig energibærer og brukes for det meste til forbrenning i industri samt til oppvarming av boliger, transport osv. Gassenergien kan også brukes til å lage elektrisitet i gasskraftverk.
Mer enn 70% av alle naturgassressursene er påvist i Russland m. tilstøtende stater og i Midtøsten.
Norge har også relativt betydelige naturgassressurser, men mindre enn 1% av de totale reservene..
Om utvinning og bearbeiding kan du finne stoff om på vårt nettsted: http://www.enova.no/?pageid=763 .
Du kan også finne mye faktastoff om fossile brensler på http://www.energifakta.no/documents/Energi/Ressurser/fossil.htm Se også http://www.statoil.com/STATOILCOM/SVG00990.nsf?opendatabase&lang=no Pek på Tema og deretter Film, animasjoner
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (21.03.2007)
atmosfæren
er kull,olje og gass dårlig mot atmosfæren?
J. (20.03.2007)
Svar:
Hei.
Både svoveldioksid (SO2) og nitrogenoksid (NOx) finnes naturlig i atmosfæren, men gjennom fossilt brensel blir det sluppet ut ekstra store mengder av disse stoffene. Industrialiseringen har ført til at tilføringen av svoveldioksider og nitrogenoksider til atmosfæren har økt drastisk.
Den største forurensingskilden er fossilt brensel; olje, kull og gass. Disse er alle energikilder som totalt brukes mest i verden. Olje, kull og gass brukes til alt fra oppvarming av boliger, drivstoff til biler, og som energikilde til el-energiverk. Mesteparten av denne forbrenningen av olje, kull og gass skjer i kullfyrte kraftverk, veitrafikk, skipstrafikk og metallproduksjon. Tilførselen av sur nedbør i Norge kommer ofte fra utslippene av SO2 og NOx fra Storbritannia, Sentral-Europa og Russland.
Eksempler på Skader påvirket av surt nedbør:
- Forsuring av innsjøer dreper alger, dyr og fisk. Dette gjør at vannet ser renere ut, men har da blitt næringsfattig, eller dødt.
- Næringsstoffer fra jordsmonnet blir utvasket. Sur nedbør løser opp viktige næringsstoffer, som kalsium og kalium, og reduserer derfor tilgjengeligheten for planter.
- Den sure nedbøren dreper mikroorganismer, og det medfører redusert nedbryting av organisk materiale og tilbakeføring av næringsstoffer til plantene.
- Sur nedbør oppløser giftige metaller, slik at for eksempel aluminium og kvikksølv blir gjort tilgjengelig for planter og mikroorganismer.
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (21.03.2007)
Fornybar energi
N.N (20.03.2007)
Svar:
Hei.
Fornybare energikilder er kilder som stadig fornyes uten at det går for lang tid, slik at vi kan nyttiggjøre den samme energien i løpet av en menneskealder eller kortere tid.
Noen av disse energikildene får vi mer eller mindre konstant tilførsel av, som f.eks solenergi (nyttigjøres i solceller og solfangere) og vindenergi (vindmøller).
Vannkraften fornyes helt eller delvis hvert eneste år, avhengig av hvor mye nedbør som faller i forhold til produksjonen.
Andre kan bruke lenger tid på å fornyes, som bioenergi (trevirke og annet plantemateriale). Sager vi opp skog til ved, fornyes den ikke før mange år er gått, men sager vi med fornuft, vokser det opp like mye hele tida som det vi bruker. Vi sier derfor at den er betinget fornybar.
Andre fornybare energikilder er tidevannsenergi, energi i havstrømmer, bølgeenergi, saltgradienter (osmotisk energi der ferskvann møter saltvann) og geotermisk energi (jordvarmeenergi).
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (21.03.2007)
hvilken gasser forurenser mest?
hvilken gasser forurenser mest?
V. (20.03.2007)
Svar:
hei.
Forurensning er utslipp av skadestoffer fra naturlige og menneskeskapte prosesser. Stoffene slippes ut i miljøet og bringes blant annet videre i næringskjeden ved opptak av mat. De synlige og estimerte skadevirkningene på menneske og miljø øker eksponentielt (overproporsjonalt) med den menneskelige aktivitet.
I balansegangen mellom å ivareta samfunnets behov utbygges det lovverk som setter grenser for hva som er tillatte utslipp for spesifikke prosesser. I Norge er det interesse knyttet til forurensning i nordområdene og havområdene.
Forurensning foregår enten ved et jevnt utslipp eller ved store enkelt-utslipp i forbindelse med katastrofer. Utslippene forurenser luft, vann og hav.
Mengden av miljø-forurensning måles i CO2 og NOx. Størst bidrag får vi fra
Bil
Fly
Industri
Hus-oppvarming
Karbondioksid er en gass som slippes ut idet man brenner fossile brensler slik som petroleum, kull, parafin og bensin. På grunn av menneskelig aktivitet har derfor karbondioksidets andel i atmosfæren økt med omlag en tredjedel fra begynnelsen av den industrielle revolusjon til i dag. Det forventes at CO2-konsentrasjonen i atmosfæren i løpet av det inneværende århundret vil fordobles til firedobles i forhold til det førindustrielle nivået.
Denne gassen bidrar til både sur nedbør og en økt drivhuseffekt. Bidraget til sur nedbør kommer av at karbondioksid reagerer med luftfuktigheten til karbonsyre. Bidraget til drivhuseffekten skyldes gassens høye virksomhet som klimagass.
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (21.03.2007)
Fornybar energi i Norge?
Hvorfor satser ikke Norge mer på fornybar energi? hva er fordelene og ulempene??
hilsen Ola
N.N (20.03.2007)
Svar:
Hei Ola.
Enova er etablert for å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.
Enova SF er et statsforetak som eies av Olje- og Energidepartmentet
Enovas visjon er at vi skal lede en miljøeffektiv energiomlegging i Norge. I dette ligger at vi skal bidra til at energiomleggingen skal være både miljøvennlig og kostnadseffektiv, en viktig premiss for at man skal kunne flytte aktivitet fra ord til handling.
Enovas hovedmål er å bidra til at man leverer 12 TWh energi, spart eller produsert, innen 2010 gjennom at
veksten i energiforbruket reduseres vesentlig mer enn om den overlates til seg selv
produksjonen av energi basert på fornybare energikilder økes
miljøvennlig bruk av naturgass innenlands økes
Inkludert i målet på 12 TWh til 2010 er Stortingets målsettinger om 3 TWh vindkraft og 4 TWh vannbåren varme.
I tillegg skal Enova bidra til at nye teknologiske løsninger som bygger opp under energiomleggingen på lang sikt blir tatt i bruk. Enova skal være faglig rådgiver for Olje- og energidepartementet innenfor vårt område og vi skal finansiere et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivingstjenester som på kort og lang sikt bygger opp under og legger til rette for at målene nås.
Enova skal hente kunnskap fra det som skjer i internasjonalt samarbeid og som har betydning for energiomlegging i Norge.
Pådriver for bærekraftig energiomlegging.
Enova skal være en pådriver for bærekraftig energiomlegging. Det betyr at vi skal bidra til at husholdninger, næringsliv og offentlig sektor gjennomfører valg og beslutninger knyttet til energibruk og produksjon på en miljøeffektiv måte. Vi skal bruke de muligheter som står til vår disposisjon for å påvirke slike beslutninger om energi. Det sentrale virkemidlet vil være forvaltningen av energifondet, hvor vi gjennom vårt arbeid skal bidra til å realisere prosjekter som ellers ikke ville blitt utløst, og som gir mest mulig utbytte i produsert eller spart energi pr. investert støttekrone.
Vi skal øke kunnskapen om og bidra til beslutninger som fremmer effektiv energibruk og produksjon av energi basert på fornybare energikilder. Derfor vil vi arbeide nært markedets aktører, og bruke markedets egne mekanismer aktivt for å fremme god energibruk.
For at vi skal kunne vurdere tiltak og virkemidler opp mot hverandre er det viktig at vi etablerer måle- og evalueringssystemer som på nøytralt grunnlag og på basis av blant annet energieffektivitet, levetid og kostnader gir oss grunnlag for prioriteringer. Dette vil være vesentlig for forvaltningen av Energifondet, og det vil være vesentlig for den levende debatt omkring satsingen på ulike områder. Vi må også sette krav til oss selv og våre samarbeidspartnere som sikrer en betryggende kontroll med og læring av hva offentlige midler bidrar med bla. gjennom rapportering av framdrift og resultater.
De viktigste målgruppene for Enova er de som fatter beslutninger eller gjør investeringer i kWh spart eller produsert miljøvennlig energi.
Enovas virkemidler er tredelte
ved at vi forvalter økonomiske virkemidler
ved å gi faglige råd og være en strategisk nettverks- og prosjektpartner
ved å gi fyldig informasjon og heve oppmerksomheten omkring energispøsmål.
Enova skal rapportere resultater av sin aktivitet årlig til Olje- og energidepartementet. Det skal i tillegg foretas årlige uavhengige revisjoner av energiresultatene. Hvert fjerde år skal det foretas grunnleggende evalueringer med eventuelle måljusteringer i samarbeid med eierne.
Les mer her: http://no.wikipedia.org/wiki/Fornybar_energi
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (21.03.2007)
Fornybar energi
hei..lurte på hvorfor Norge ikke satser mer på fornybar energi? fordeler og ulemper?
hilsen tobias
T. (20.03.2007)
Svar:
Hei.
Enova er etablert for å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.
Enova SF er et statsforetak som eies av Olje- og Energidepartmentet
Enovas visjon er at vi skal lede en miljøeffektiv energiomlegging i Norge. I dette ligger at vi skal bidra til at energiomleggingen skal være både miljøvennlig og kostnadseffektiv, en viktig premiss for at man skal kunne flytte aktivitet fra ord til handling.
Enovas hovedmål er å bidra til at man leverer 12 TWh energi, spart eller produsert, innen 2010 gjennom at
veksten i energiforbruket reduseres vesentlig mer enn om den overlates til seg selv
produksjonen av energi basert på fornybare energikilder økes
miljøvennlig bruk av naturgass innenlands økes
Inkludert i målet på 12 TWh til 2010 er Stortingets målsettinger om 3 TWh vindkraft og 4 TWh vannbåren varme.
I tillegg skal Enova bidra til at nye teknologiske løsninger som bygger opp under energiomleggingen på lang sikt blir tatt i bruk. Enova skal være faglig rådgiver for Olje- og energidepartementet innenfor vårt område og vi skal finansiere et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivingstjenester som på kort og lang sikt bygger opp under og legger til rette for at målene nås.
Enova skal hente kunnskap fra det som skjer i internasjonalt samarbeid og som har betydning for energiomlegging i Norge.
Pådriver for bærekraftig energiomlegging.
Enova skal være en pådriver for bærekraftig energiomlegging. Det betyr at vi skal bidra til at husholdninger, næringsliv og offentlig sektor gjennomfører valg og beslutninger knyttet til energibruk og produksjon på en miljøeffektiv måte. Vi skal bruke de muligheter som står til vår disposisjon for å påvirke slike beslutninger om energi. Det sentrale virkemidlet vil være forvaltningen av energifondet, hvor vi gjennom vårt arbeid skal bidra til å realisere prosjekter som ellers ikke ville blitt utløst, og som gir mest mulig utbytte i produsert eller spart energi pr. investert støttekrone.
Vi skal øke kunnskapen om og bidra til beslutninger som fremmer effektiv energibruk og produksjon av energi basert på fornybare energikilder. Derfor vil vi arbeide nært markedets aktører, og bruke markedets egne mekanismer aktivt for å fremme god energibruk.
For at vi skal kunne vurdere tiltak og virkemidler opp mot hverandre er det viktig at vi etablerer måle- og evalueringssystemer som på nøytralt grunnlag og på basis av blant annet energieffektivitet, levetid og kostnader gir oss grunnlag for prioriteringer. Dette vil være vesentlig for forvaltningen av Energifondet, og det vil være vesentlig for den levende debatt omkring satsingen på ulike områder. Vi må også sette krav til oss selv og våre samarbeidspartnere som sikrer en betryggende kontroll med og læring av hva offentlige midler bidrar med bla. gjennom rapportering av framdrift og resultater.
De viktigste målgruppene for Enova er de som fatter beslutninger eller gjør investeringer i kWh spart eller produsert miljøvennlig energi.
Enovas virkemidler er tredelte
ved at vi forvalter økonomiske virkemidler
ved å gi faglige råd og være en strategisk nettverks- og prosjektpartner
ved å gi fyldig informasjon og heve oppmerksomheten omkring energispøsmål.
Enova skal rapportere resultater av sin aktivitet årlig til Olje- og energidepartementet. Det skal i tillegg foretas årlige uavhengige revisjoner av energiresultatene. Hvert fjerde år skal det foretas grunnleggende evalueringer med eventuelle måljusteringer i samarbeid med eierne.
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (21.03.2007)
Vindkraft
hva er vindkraft ?
N.N (19.03.2007)
Svar:
Hei!
Hvis du går inn på www.energifakta.no, også videre inn under emnet "vindkraft" så vil du finne ei skisse av vindmøller der.
I et vindkraftverk omdannes bevegelsesenergien i vinden til elektrisk energi gjennom en vindturbin, som består av tårn, blader og maskinhus med generator, transformator og kontrollsystem. Vindenergi overføres via drivaksel til generator inne i maskinhuset. Generatoren omdanner bevegelsesenergien til elektrisk energi, som overføres videre i kabler som tilkobles eksisterende ledningsnett.
Ha en energirik dag!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (20.03.2007)
hvor mye solenergi bruker Norge i forhold til resten av verden?
hvor mye solenergi bruker Norge i forhold til resten av verden?
hvor stor del av totalt energi forbruk dekkes av solenergi?
er solenergi lønnsomt?
hvordan ser framtiden ut for solenergi?
håper på positiv tilbakemelding
hilsen Fredrik
blir solenergien påvirket av miljøet?
F. (19.03.2007)
Svar:
Hei Fredrik!
Småskalig bruk av solenergi er svært stort i Norge, f.e. på hytter. Men sammenlignet med f.e. Tyskland, som er det største markedet i Europa, er det norske bruket av soleneergi litet. På side 2 i dette dokumentet finner du en del eksempler på bruk av solenergi i andre europeiske land: http://www.regjeringen.no/upload/kilde/krd/hdk/2006/0004/ddd/pdfv/290847-norsk_solenergi.pdf
På Norsk Solenergiforening sin hjemmeside står det mye om solenergi: http://www.solenergi.no/
Les også rapporten "Nye Fornybare energikilder" s 7-22, her finner du masse informasjon ang solenergi:
http://www.forskningsradet.no/servlet/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1165369842265&ssbinary=true
Håper du fikk svar på dine spørsmål!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (20.03.2007)
Spørsmål:
Hei. Har et prosjekt på skolen om alternative energikilder. Vet du om et sted jeg kan få tak i brosjyrer som jeg kan ha med? Få tilsendt eller lignende
A. (19.03.2007)
Svar:
Hei Anita!
På Enova sin hjemmeside finner du mye info om energikilder, f.e. her: http://www.enova.no/?pageid=763
Sender også ved noen linker til brosjyrer om alternative energikilder:
SOL
http://www.solenergi.no/e_m_nr_1_2000.PDF
http://www.solenergi.no/Solenergi_gratis_lys_varme.pdf
VIND
http://www.nve.no/admin/FileArchive/287/Rapp%2019-1998%20Innforing_vindkraft.pdf
BIOENERGI
http://www.celsico.com/Default.asp?ID=870
Ha en energirik dag!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (20.03.2007)