Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
CO2?
Hvor er det egentlig CO2 kommer fra? Hva er det som produserer CO2? Vær så snill å svar fort, skal holde et foredrag i klassen nå snart!
N. (13.03.2007)
Svar:
Hei Nora!
CO2 består av grunnstoffene karbon og oksygen.
Grunnstoffer har du kanskje lært litt om på skolen, og da vet du kanskje at grunnstoffene er de grunnleggende "byggesteinene" i naturen. Hvert grunnstoff har sitt eget symbol (en eller to bokstaver), og oksygen har symbolet "O" mens karbon har "C". Kommer det et tall etter, forteller det hvor mange atomer det er av dette stoffet.
(Se http://no.wikipedia.org/wiki/Karbon_%28grunnstoff%29,
http://no.wikipedia.org/wiki/Oksygen og
http://no.wikipedia.org/wiki/Karbondioksid )
Karbon og oksygen binder seg til hverandre i omtrent alle forbrenninger. Det skjer ei forbrenning av karbon i alle levende celler (f.eks. i kroppen vår), og på mange vis er denne forbrenningen lik den som skjer når man brenner "brensel" i en motor, en ovn eller på et bål.
Felles for disse er at forbrenningen frigir energi når karbon og oksygen reagerer med hverandre, men selvsagt er det stor forskjell på temperaturen i disse forbrenningene.
Det er alltid slik at to oksygenatomer (O2) binder seg til ett karbonatom (C). CO2 heter også "karbondioksid", og da betyr "di" at man har 2 stykker, og "oksid" at det er oksygenatomer det er to av, og at disse har "reagert" med karbonet.
Ellers er det slik at både karbon og oksygen finnes på kloden vår i faste mengder, og at de har sitt eget kretsløp. Men for jordoverflata og lufta rundt, er det ikke det samme om karbonet befinner seg nede i jordskorpa eller om det er oppe i lufta.
Det er fordi vi mennesker de siste par århundrer har brent så mye karbon som var pakket bort i jordskorpa (dvs. olje, kull og gass), at det nå er blitt for mye CO2 i lufta rundt kloden. CO2 i atmosfæren har samme egenskapen som glasset rundt et drivhus - den holder solvarmen innestengt på innsiden. Derfor er kloden vår sakte men sikkert iferd med å bli varmere når vi nå har fyllt opp med mer CO2 og "gjort glasset tykkere".
Litt mer om grunnstoffer og atomer:
Greske vitenskapsmenn mente for mer enn 2.000 år siden at det måtte finnes slike minste byggesteiner i de forskjellige stoffene, og at disse ikke kunne deles. Siden disse minste partiklene ikke kunne deles, kalte grekerne dem for "atomos", som betyr "ikke delelig". Det er derfor vi kaller dem "atomer" i dag.
Det finnes godt over 100 forskjellige grunnstoffer, og det er oppbyggingen av atomene som skiller dem fra hverandre.
Det enkleste atomet heter Hydrogen, har symbolet H og har bare ett elektron og ett proton i seg. Metallet gull (symbol Au) har 79 protoner, 79 elektroner og 79 nøytroner.
Det viste seg i vår moderne tid at grekerne hadde rett og atomene finnes. Derimot har vi funnet måter å dele dem på, og det er dette som skjer i atomkraftverk og i atombomber! Atomene er så "sterke" at det slippes løs enorme krefter når man først får delt dem.
Håper du kan bruke noe av dette, og at det meste gikk an å skjønne selv om det er vanskelig (spør en voksen når du trenger hjelp)
Lykke til!
Mvh Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (15.03.2007)
- Neste spørsmål: Hvor mye koster det å ta en dusj? Hei Vi lurte på hvor mye koster det å ta en dusj?
- Forrige spørsmål: hvor mange? hvor mange gasskraftverk har vi i norge?